Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα “συν” και τα “πλην” μιας δημοσκόπησης! (Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Την απόλυτη πολιτική κυριαρχία του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου, τρία περίπου χρόνια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσίευσε η εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Σύμφωνα με την έρευνα της κοινής γνώμης το 63,5% των δημοτών δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου, έναντι 33,4% που εμφανίζεται “λίγο και καθόλου ικανοποιημένο”. Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το στοιχείο που έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον είναι πως ο Δήμαρχος Λαμιέων εμφανίζεται να διαθέτει ισχυρές επιρροές μεταξύ των ψηφοφόρων τόσο της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 73,2%, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 63,5%! 

Συνολικά περίπου έξι στους δέκα πολίτες (59,3%) θεωρούν ότι μετά την εκλογή του κ. Καραΐσκου τα πράγματα στο Δήμο πηγαίνουν καλύτερα, έναντι ποσοστού 6,4% που δηλώνει δυσαρεστημένο και 32,4% που πιστεύει ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Το ενδιαφέρον της δημοσκόπησης είναι ότι ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος τρία χρόνια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο δεν έχει υποστεί την φυσιολογική φθορά από την άσκηση της εξουσίας, αλλά αντίθετα εμφανίζεται δημοσκοπικά ισχυρότερος, με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών να δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία του Δήμου. Μεγάλη έκπληξη προκαλεί το εύρημα της δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος απολαμβάνει υψηλή δημοτικότητα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι φαίνεται να επιβραβεύουν τις επιλογές του στα ζητήματα της απλής αναλογικής και των πολιτικών συνεργασιών με την δημοτική παράταξη που στηρίχθηκε προεκλογικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (“Λαμία στο Κέντρο”) .

Το βασικό συμπέρασμα από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της CPO, είναι ότι ο πολιτικός χρόνος στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές του 2023, λειτουργεί υπέρ του σημερινού Δημάρχου, ο οποίος στη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να παίζει χωρίς αντίπαλο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης δεν διαφέρουν και πολύ, από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που αφορούν τη δυναμική των κομμάτων της κεντρικής πολιτικής σκηνής με το κυβερνών κόμμα να έχει παγιώσει μια σημαντική διαφορά από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα επηρεάζει καταλυτικά και τις εξελίξεις σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Και είναι ενα πολιτικό συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται από μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα με αποκορύφωμα τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών του 2019 όπου η δυναμική της Νέας Δημοκρατίας και η εκλογική της άνοδο δεν εκφράστηκε μόνο με το νικηφόρο αποτέλεσμα στις εθνικές κάλπες αλλά και με την κυριαρχία της σε επίπεδο αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, κερδίζοντας όλες τις Περιφέρειες και τους περισσότερους Δήμους της χώρας.

Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας στην αξιολόγηση της έρευνας της κοινής γνώμης ότι αυτή διενεργήθηκε σε καιρό πανδημίας που η πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζει τάσεις συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση και την Διοίκηση σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα πράγματα δεν μπορούν να εξελιχθούν και αντίστροφα στις επόμενες εκλογές, αν τo κλίμα στραβώσει και οι δείκτες των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων επιδεινωθούν.

Ωστόσο, όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα, και με δεδομένο ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα εχουμε μπεί σε προεκλογική περίοδο, θα πρέπει να συμβούν συνταρακτικά γεγονότα για να ζήσουμε θεαματικές αλλαγές σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο για να μπορεί να γίνεται σοβαρά λόγος για αποδόμηση των δυνάμεων που σήμερα φαίνεται να κυριαρχούν στην πολιτική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου. Αξίζει όμως να σταθεί κανείς και στα προβλήματα της πόλης.

Σύμφωνα πάντα με την δημοσκόπηση, οι Λαμιώτες θεωρούν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης είναι το κυκλοφοριακό, το παρκάρισμα, η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, η καθαριότητα, η έλλειψη έργων υποδομής, ενώ υπάρχει και ένα 16,9% των πολιτών που θεωρεί ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης την αύξηση της εγκληματικότητας και την έλλειψη ασφάλειας. Είναι ζητήματα στα οποία η νυν δημοτική αρχή θα πρέπει να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της πολιτικής της το επόμενο διάστημα, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Τέλος η δημοσκόπηση θα μας βοηθούσε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις πολιτικές δυνάμεις στο Δήμο Λαμιέων, αν υπήρχαν ανάλογες ερωτήσεις και για τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, δεδομένου ότι η αυτοδιοικητική ζωή του τόπου δεν είναι μονοπαραταξιακή. Ίσως η επόμενη δημοσκόπηση να συμπεριλάβει και τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων.


                                                                                                                                                                                 Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                       Δημοσιογράφος

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness