Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ : ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΩΛΗΣΙΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος

 

Υπό του Υπουργείου Εσωτερικών εκοινοποιήθη προς την Νομαρχίαν μας διάταξις ισχύουσα από της 14ης Μαρτίου καθ’ ην απαγορεύεται η σφαγή και πώλησις παντός είδους σφαγείων (αμνού, προβάτου, αιγός, τράγου, βοός, χοίρου, κ.λ.π.) κατά Τετάρτην, Πέμπτην, Παρασκευήν εκάστης εβδομάδος.

Επίσης κατά τας ιδίας ημέρας απαγορεύεται η Παρασκευή φαγητών εκ παντός είδους σφαγείων εν τοις εστιατορίοις, μαγειρείοις, οινομαγειρείοις, ζυθεστιατορίοις και οικοτροφείοις.

Εις τας ως άνω διατάξεις δεν υπάγονται τα κρεοπωλεία,άτινα δι’ ειδικής συμβάσεως έχουν συμβληθή μετά  Νοσοκομείων και Κλινικών εν γένει. Εις τα κρεοπωλεία ταύτα θέλει επιτραπή η σφαγή και πώλησις μόνον της αναγκαιούσης ποσότητος εξ εκάστου είδους σφαγείων επί παρουσία αστυνομικών οργάνων άτινος υπευθύνως θα επιτρέπουν την πώλησιν μόνον της αναγκαιούσης ποσότητος κρεάτων εις τας συμβεβλημένας κλινικάς και νοσοκομεία.

Εις τας ως άνω απαγορευτικάς διατάξεις δεν υπάγονται τα πουλερικά και πάντα τα είδη του κυνηγίου.

Δια μεμονωμένους ασθενείς θα επιτραπή η πώλησις κρέατος κατά τας ημέρας της απαγορεύσεως υφ’ ενός κρεοπωλείου οριζομένου εκάστοτε εκ περιτροπής υπό της αστυνομικής αρχής, βάσει ιατρικών συνταγών θεωρημένων υπό αρμοδίας αστυνομικής αρχής.

Εφ. ΕΠΑΡΧΙΑ, φ. 474, 23-2-1932.

Σημ. Τους λόγους αυτής της απαγόρευσης δεν τους γνωρίζουμε. Πιθανώς αποφυγή της μεγάλης κατανάλωσης και της έλλειψης ζώων.
Εισαγωγές και εξαγωγές δεν γίνονταν. Ίσως και η προστασία των ζώων.

ΜΙΑ  ΚΡΗΝΗ

Εις την Άμπλιανην  ετοποθετήθη  από μηνών μία κρήνη δια την ύδρευσιν του συνοικισμού αυτού. Η κρήνη αυτή γίνεται κάθε μέρα μήλον της έριδος και αι τόσον μεταξύτων  αγαπημένες βλαχοπούλες μαλώνουν πιά να πρωτοπάρη νερό. Δεν είναι δυνατόν κ. Δήμαρχε να γίνη άλλη μία κρήνη πιο πέρα ώστε να μπορούν  δύο-δύο να υδρεύονται;  Έτσι θα γλητώσητε  και σείς από λίγο αθώο βρισίδι που σου σέρνουν οι βλαχοπούλες…..
Να μ’ ειν’  έσωνε να τη βαλ κι’ αυτή...

Εφ. ΕΠΑΡΧΙΑ, 1931.

Δήμαρχος εκείνης της περιόδου ήταν  ο Γεώργιος Πλατής (1929-1934)  

Αυτή η βρύση βρισκόταν εκεί που σήμερα είναι ο Ιερός Ναός του Αγίουν Γεωργίου, και άλλοτε το Ελασσώνειο Νοσοκομείο. Λειτουργούσε μονάχα το απόγευμα μέχρι το σούροπο.

Οι γυναίκες έφθαναν εκεί με κάτι σιδερένια βαρέλια και αφού τα γέμιζαν τα κυλούσαν τον κατήφορο μέχρι την Αγία Παρασκευή. Άλλες κουβαλούσαν βαρέλες στην πλάτη και στον ώμο. Το κουτσομπολιό και οι καυγάδες έδιναν και έπαιρναν. Αλλά και τα συνοικέσια και τα παντρολογήματα στο φόρτε τους.

Οι Αμπλιανίτισσες, με τα κάτασπρα τσεμπέρια, τις μαλλίνες και τα σεγκούνια,
τις χιονάτες κάλτσες, τις πλεγμένες με καλτσοβελόνες
ξεκινάνε για τις πουρναρόριζες.  (φωτ. 1930)

    

 

randomness