Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τι Πανεπιστήμιο θέλουμε ;

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την σύσκεψη φορέων στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, θέλω να καταθέσω κάποιες σκέψεις και προσωπικές απόψεις για ένα θέμα που το θεωρώ πολύ σοβαρό. Είναι αυτονόητο - και συμφωνούμε όλοι πιστεύω - ότι η πρόοδος της χώρας και η ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε θα έρθει μέσα από τα Πανεπιστήμια και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα γι’ αυτό και υποχρέωση και καθήκον της Πολιτείας είναι να διαθέσει μέσα και πόρους για να τα αναβαθμίσει και να τα κάνει περισσότερο ανταγωνιστικά σε ένα διεθνές περιβάλλον γνώσης και έρευνας που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται.

Δυστυχώς, στο θέμα αυτό δεν μπορούμε να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι, αφού παραμένουμε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου συνταγματικά απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την ώρα που εμείς αφήνουμε στο έλεος των μπαχαλάκηδων τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, η Κύπρος εκμεταλεύεται τη βιομηχανία της εκπαίδευσης προσελκύοντας χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό. Ο αριθμός των σπουδαστών που φοιτούν στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα της Κύπρου έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Την ώρα μάλιστα που οι πανεπιστημιακοί της Κύπρου έρχονται στην Ελλάδα και κάνουν εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις για να διαφημίσουν το προϊόν τους, εμείς παρακολουθούμε τους αναρχικούς να μπαινοβγαίνουν στα Πανεπιστήμια μεταφέροντας μολότοφ και συζητάμε σενάρια για το πως θα υποβαθμίσουμε περισσότερο την ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με διάφορα κόλπα “πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ”.

Με τη λογική που μας διακρίνει, δηλαδή με την εξίσωση προς τα κάτω των βαθμίδων της εκπαίδευσης, δεν αποκλείεται σε ένα επόμενο κύμα υποβάθμισης που θα το βαφτίσουμε και αυτό “μεταρρύθμιση” και “επανασχεδιασμό του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης” να θελήσουμε να εξισώσουμε και το Λύκειο με τα Πανεπιστήμια. Άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση δεν το έχει κρύψει ότι έχει ένα πρόβλημα με τους άριστους και την αριστεία ! Διαφωνούμε κάθετα με αυτή τη λογική για τον απλούστατο λόγο ότι άλλο πράγμα είναι να διαμορφώνεις συνθήκες ισότητας πρόσβασης όλων των παιδιών στην ανώτατη εκπαίδευση και εντελώς άλλο πράγμα να ισοπεδώνεις το σύστημα προς όφελος των λιγότερο ικανών και σε βάρος των άριστων και προσοντούχων. Όσοι κάνουν τέτοια σχέδια, δεν καταλαβαίνουν ότι η εξίσωση που επιδιώκουν γίνεται προς την κατεύθυνση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή ;

Τα παιδιά των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων, τα παιδιά που μέσα από την αριστεία και τις υψηλές επιδόσεις τους παλεύουν να καλυτερεύσουν τη ζωή τους και να προκόψουν, είναι τα μεγάλα θύματα της ισοπέδωσης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη σύσκεψη των τοπικών φορέων τέθηκε το θέμα της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ! Με εντυπωσιακή ευκολία, οι ομιλητές αγνόησαν εντελώς αυτό που υπάρχει ήδη στην πόλη μας και έχει εξελιχθεί, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας και προτίμησαν να πετάξουν την μπάλα στην κερκίδα !

Αλήθεια με ποιά λογική ζητάμε κάτι που δεν υπάρχει σήμερα στο τραπέζι και εγκαταλείπουμε στην τύχη του αυτό που υπάρχει ;

Τη Σχολή Θετικών Επιστημών δηλαδή που την επιλέγουν 1200 φοιτητές και εναγωνίως εδώ και δύο χρόνια ζητούν να λυθεί το στεγαστικό τους πρόβλημα ;

Με ποιά λογική ζητάμε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς και σφυρίζουμε αδιάφορα για την κατάργηση από τη σημερινή κυβέρνηση τριών τμημάτων έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας ; 

Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί κανένας να είναι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να κερδίσουμε κάτι από την όλη συζήτηση που γίνεται για τα Πανεπιστήμια. Άλλωστε από μία κυβέρνηση που ξήλωσε το νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ και δια στόματος υπουργού Παιδείας θεωρεί την Αριστεία ρετσινιά, δεν περιμένεις να έχει στο μυαλό της την αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.


Χρήστος Αλεξανδρής