Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου

Γιατί η τελευταία νύχτα κάθε χρονιάς δεν παλεύεται και πώς μπορούμε να τη σώσουμε;

Από καμία άλλη μέρα μέσα στη διάρκεια τους έτους δεν έχουν τόσες πολλές προσδοκίες, τόσοι πολλοί άνθρωποι μαζί. Την παραμονή πρωτοχρονιάς θέλουμε να βγούμε, να πιούμε, να παίξουμε χαρτιά, να είμαστε με την οικογένεια, να είμαστε με φίλους, να πάρουμε και να δώσουμε δώρα, να φάμε, να ντυθούμε ωραία και γενικά, περιμένουμε να περάσουμε καταπληκτικά.

Φυσικά, λίγοι είναι εκείνοι που μαρτυρούν ότι στην πραγματικότητα, η εκπνοή κάθε έτους αποτελεί έναν μεγάλο πόνο και τους βρίσκει στο τέλος, με hangover και άφραγκους. Εμείς, όμως, είμαστε μαρτυριάρηδες... και αυτοί είναι οι λόγοι που το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου δεν τρώγεται, καθώς και μερικές εναλλακτικές προτάσεις:

Το ρεβεγιόν

Η κοινωνική πίεση του ρεβεγιόν (πόσο 80's λέξη) είναι ασφυκτική. Θα σε καλέσουν κάπου φέτος ή μήπως δεν εξάσκησες επαρκώς τις κοινωνικές δεξιότητες και θα κάνεις πρωτοχρονιά με τον Σπύρο Παπαδόπουλο (αν υπάρχει κι αυτός ακόμα); Το ρεβεγιόν είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο που επιτάσσει να ντυθείς για γάμο, να αφήσεις το σπίτι σου και να πας σε ένα άλλο, όπου συνήθως δεν θα έρθεις αντιμέτωπος με ένα ξέφρενο πάρτι μέχρι πρωίας αλλά θα πρέπει να κάνεις small talk πάνω από μια λερωμένη τσόχα παίζοντας Texas Hold'em με φασόλια.

31 ή Πόκερ... ένα το κρατούμενο

Κι αν αντί φασολιών ρισκάρεις με ευρώ, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο, όποιο παιχνίδι κι αν επιλέξεις. Στην 31 η "μάνα", συνήθως ο οικοδεσπότης, θα κερδίζει συνέχεια για να βγάλει τα σπασμένα του ρεβεγιόν, που απρόθυμα φιλοξενεί και στο ρημάδι το πόκερ ο πιο άσχετος, που ξέρει μόνο επειδή έπαιζε στο Facebook παλιά, κατά λάθος θα τα μαζέψει όλα. Στην περίπτωση που το ρεβεγιόν γίνεται στο δικό σου σπίτι και χάρηκες ως πιθανά κερδισμένη "μάνα", να σου θυμίσουμε ότι θα μαζεύεις ποτήρια, πιάτα κι αποτσίγαρα μέχρι την επόμενη παραμονή.

"Πολλή η κίνηση φέτος"

Σώπα! Μέχρι τις 00:30 όλα είναι ονειρικά έρημα στους δρόμους και νιώθεις ότι το Zombie Apocalypse επιτέλους συμβαίνει. Δυστυχώς, η χαρά κρατάει λίγο καθώς στις 00:31 ξεχύνονται όλοι έξω σε μια ασύλληπτη αυτοκινητοπομπή και όλοι οι δρόμοι μυρίζουν όλα τα αρώματα του κόσμου. Στις 00:32 συνήθως έχεις μετανιώσει πικρά για την απόφαση σου να μην κοιμηθείς αυτήν τη μέρα σαν άνθρωπος και αντί αυτού βρίσκεσαι κολλημένος μέσα σε ένα αυτοκίνητο κατευθυνόμενος προς ένα…

Μαγαζί για Κροίσους

Αν επιτυχώς απέφυγες το ρεβεγιόν μιας θείας και την παραμονή πρωτοχρονιάς αποφάσισες να τα σπάσεις με φίλους, ίσως να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό το έκαναν και άλλοι. Πολλοί άλλοι. Ξεπερνώντας τις συμπληγάδες πέτρες της κίνησης καταλήγεις σε ένα κλαμπ ή εστιατόριο ή μπαρ, μαζί με όσους μπορεί να χωρέσει κάθε τετραγωνικό εκατοστό του χώρου, με διάθεση να πιεις τον Βόσπορο. Αλλά η παραγγελία σου αργεί να έρθει και το μόνο buzz που μένει είναι αυτό στα αυτιά σου από την αδικαιολόγητη ένταση της μουσικής. Εξάλλου, το ποτό σου σήμερα είναι πιο ακριβό. Τελικά το ξεθυμασμένο κρασί της θείας από το χωριό ίσως να μην ήταν τόσο κακό.

Αλκοόλ ή designated driver;

Είτε κρασάκι είτε ποτό σε μπαράκι που κοστίζει όσα ένα μπουκάλι, τελικά όλοι πίνουμε χωρίς αύριο αυτήν την ημέρα, κρατώντας την παράδοση των γονιών μας, γιατί στο τέλος του χρόνου τείνουμε να αναλογιζόμαστε όλα μας τα λάθη και πώς θα τα διορθώσουμε ή όλα τα κιλά που πήραμε και πώς θα τα χάσουμε ή τη δουλειά που δεν έχουμε και πώς θα την αποκτήσουμε. Έτσι, μέχρι να βγει ο ήλιος πνίγεις τα λάθη της περασμένης χρονιάς στο ποτήρι της δυνητικής διασκέδασης. Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές, καταλήγεις να γίνεσαι λιώμα, να μη θυμάσαι και πολλά και να κάνεις κάτι το οποίο μάλλον θα μετανιώσεις. Εκτός αν θα οδηγήσεις. Εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα: όχι μόνο δεν πίνεις να ξεχάσεις, αλλά έχεις να μαζέψεις και όλα τα ρεμάλια, τα οποία είναι έτοιμα να αδειάσουν το περιεχόμενο του στομάχου τους στο αυτοκίνητο, με την πρώτη ευκαιρία.

Παραδοσιακά, η 1η Ιανουαρίου είναι μία καμένη μέρα που περιέργως μοιάζει να γυρίζει γύρω μας και μισούμε τους Βασίληδες, που με κεφάλι καζάνι πρέπει να τους πάρουμε για να τους ευχηθούμε χρόνια πολλά. Αλλά τι μπορεί να γίνει και να μην διολισθήσουμε για άλλη μια χρονιά στην τετριμμένη διασκέδαση που ποτέ δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες μας;

Κάνε την ανατροπή

Αντί να αναζητήσεις πώς θα αξιοποιήσεις την τελευταία μέρα του χρόνου πίνοντας και ξοδεύοντας λεφτά που δεν έχεις, πάντα θα υπάρχει η δυνατότητα να χαρίσεις με ανιδιοτέλεια στους άλλους, τους πιο άτυχους από εσένα, λίγη χαρά, προσφέροντας εθελοντική εργασία. Υπάρχουν άπειρες ομάδες, οι οποίες αυτές τις "χρονιάρες" μέρες αναζητούν μια χείρα βοηθείας πιο πολύ από ποτέ. Θα αποφύγεις τα hangovers, θα έχεις τελειώσει πριν οι άλλοι ξεκινήσουν και θα έχεις κάνει κάτι πραγματικά ωφέλιμο, για κάποιον που πραγματικά το χρειάζεται.

Πιο καλή η μοναξιά;

Μια δοκιμή ίσως να σε πείσει. Ίσως αυτή είναι η μέρα να κακομάθεις τον εαυτό σου πραγματικά για μία φορά και να κάνεις αυτό που θες. Treat Yo Self. Πειραματίσου με κάτι τελείως διαφορετικό ή κάνε κάτι που πάντα ήθελες έχοντας στο μυαλό με απελπιστικό εγωισμό, μόνο τον εαυτό σου. Ποιος ξέρει, μπορεί να δουλέψει.

Άσε την ανασκόπηση και ξεκίνα από τώρα

How soon is now? Το λέει και το τραγούδι. Τί περιμένεις να κόψεις το τσιγάρο, να αρχίσεις τη διαίτα, να βρεις παλιούς φίλους και έρωτες από του χρόνου. Πότε είναι η μέρα που τα κάνεις όλα αυτά; Κάθε στιγμή που περνά είναι χαμένος χρόνος. Η παραμονή να είναι η μέρα που αλλάζεις τη ζωή σου, όχι η "τελευταία ημέρα πριν την αλλαγή". Έτσι, για την... αλλαγή.

Casual NYE

Αλλά αν δεν ψήνεσαι για δραστικές αλλαγές, υπάρχουν και άλλα μονοπάτια. Ας αντιμετωπίσεις αυτήν τη βραδιά ως άλλη μία μέρα της εβδομάδας, που δίνει όμως την ευκαιρία να την περάσεις με τους ολίγους αλλά εκλεκτούς φίλους στο χαλαρό. Με άπειρα πατατάκια, μπύρες (και ανθρακούχο νερό για τον φίλο που κάνει ομοιοπαθητική), ανοίγουμε ένα επιτραπέζιο (όχι Monopoly), το PlayStation ή πιάνουμε την κιθάρα (αν υπάρχει κανένα ταλέντο στην παρέα), και ποιος ξέρει μπορεί στο τσακίρ κέφι να πάτε και προς τα έξω. Αν τολμάτε.

Καλή Χρονιά σε όλους!

(ΠΗΓΗ PATHFINDER.GR)

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.