Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανησυχητική η αύξηση των Αλλεργιών στις «Δυτικές Κοινωνίες»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η συχνότητα των αλλεργικών νοσημάτων στις δυτικές κοινωνίες αυξάνει δραματικά. Οι βασικές αιτίες της συνεχούς αυξητικής τάσης εμφάνισης αλλεργιών είναι κυρίως οι κλιματολογικές αλλαγές, περιβαλλοντικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν τον λεγόμενο «δυτικό τρόπο ζωής», αλλά και η κληρονομικότητα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την κυρία Ιωάννα Κοντογιωργάκη, ειδική αλλεργιολόγο παίδων & ενηλίκων, πτυχιούχο του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, μας επισήμανε τη σημαντικότητα της σωστής διάγνωσης και της έγκαιρης αντιμετώπισης των αλλεργικών παθήσεων σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

Η διάγνωση στηρίζεται αρχικά στην κλινική εκτίμηση, στον εξατομικευμένο έλεγχο με δερματικές δοκιμασίες νυγμού (ανώδυνα δερματικά τεστ με τις διάφορες αλλεργιογονικές πρωτεΐνες) ή/και επιδερμιδικές δοκιμασίες, αλλά και στον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο, με χρήση τόσο των κλασικών ορολογικών μεθόδων, όσο και των σύγχρονων μοριακών τεχνικών. Η αντιμετώπιση εξατομικεύεται ανάλογα με το αίτιο και τον ασθενή.

Το αλλεργιολογικό ιατρείο της βρίσκεται Δημάρχου Ανδρεαδάκη και Δαιδάλου 2, στο κέντρο της Λιβαδειάς και εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας.

Ενδεικτικά στο ιατρείο παρέχονται:

  • Αιτιολογική διερεύνηση αλλεργικού άσθματος & ρινίτιδας σε παιδιά και ενήλικες και κατά περίπτωση απευαισθητοποίηση με ειδική ανοσοθεραπεία, η οποία αποτελεί και τη μόνη αιτιολογική θεραπεία. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται άμεση παρέμβαση στη φυσική πορεία του προβλήματος, μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων και σημαντικός περιορισμός της χρήσης συμβατικών φαρμάκων. Ιδιαίτερα χρήσιμη θεραπεία στα πρώτα στάδια της αλλεργικής νόσου, καθώς μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της.
  • Διάγνωση και χειρισμός της τροφικής αλλεργίας.
  • Διάγνωση και χειρισμός φαρμακευτικής αλλεργίας.
  • Ειδική ανοσοθεραπεία σε δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκα). Εδώ η ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση, αφού η συγκεκριμένη αλλεργία είναι συχνά επικίνδυνη για τη ζωή.
  • Έλεγχος ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Ο χειρισμός της οποίας είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να «γεννήσει» τα άλλα ατοπικά νοσήματα.

 

Η ιατρός δέχεται επισκέψεις καθημερινά πρωί – απόγευμα, κατόπιν ραντεβού στο ιδιωτικό ιατρείο της, ενώ μία φορά την εβδομάδα παρακολουθεί ασθενείς στην αλλεργιολογική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου “ΑΤΤΙΚΟΝ”.

Φωτογραφίες