Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ASSISTING NATURE: ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

• Βαγγέλης Παπανικολάου: Το 99% των ζευγαριών που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν τώρα το καταφέρνουν!

Ο κ. Βαγγέλης Παπανικολάου ένας εκ των ιδρυτών της Assisting Nature, και εκ των ελαχίστων εξειδικευμένων επιστημόνων στη χώρα, επάνω στον τομέα της ανθρώπινης υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μετά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, στο «νούμερο ένα» κέντρο εξωσωματικής στην Ευρώπη, και το πέρασμά του από την Αμερική, βρέθηκε μέσω της Θεσσαλονίκης στη Λάρισα και από την πρώτη του νέου έτους έχει ξεκινήσει τη λειτουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εντός του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, “μια συνεργασία υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών”, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Ποια είναι η εξειδίκευση σας;
Είμαι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος από το European Board College of Obstetricians and Gynecologists στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Δεν υπάρχουν πάνω από δέκα επιστήμονες στην Ελλάδα που έχουμε την εξειδίκευση αυτή. Με βάση αυτή μου την εξειδίκευση το 2007 αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να ασχοληθώ με το Πανεπιστήμιο. Το 2020 εκλέχθηκα Επίκουρος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είμαι επίσης επισκέπτης Λέκτορας στο Yale. Το 2012 προέκυψε η ιδέα του Assisting Nature και το 2013 πραγματοποιήθηκε σε έναν εξαιρετικό χώρο στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα κομίζουμε στη χώρα μας ό,τι πιο σύγχρονο και καινούργιο παράγεται στην επιστήμη καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Τι σημαίνει όταν λέμε «απόλυτη εξειδίκευση» στην εξωσωματική;
Η γυναικολογία ως ειδικότητα έχει τρεις επίσημες εξειδικεύσεις: τη γυναικολογική ογκολογία, την εμβρυομητρική ιατρική και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η ομάδα μας διαθέτει επιστήμονες με εξειδικευμένες σπουδές και διδακτορικά πάνω στην υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή, εστιάζοντας αποκλειστικά και μόνο πάνω στο κομμάτι αυτό.

Τι σημαίνει ο όρος «υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή»;
Αναφερόμαστε σε ένα σύνθετο «πάζλ», που ξεκινάει από το πιο απλό μέτρο υποβοήθησης, δηλαδή όταν παρακολουθούμε την ωορρηξία προκαλώντας επαφές σε συγκεκριμένες μέρες του γυναικείου κύκλου, το μέτριο μέτρο υποβοήθησης που είναι η σπερματέγχυση και φυσικά η εξωσωματική γονιμοποίηση που είναι και η μεγαλύτερη ανακάλυψη. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν αναπτυχθεί πλέον σύγχρονες τεχνικές τις οποίες και εφαρμόζουμε.

Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας, ακολουθώντας κάποια από τις τρεις μεθόδους;
Το ποσοστό της επιτυχίας καθορίζεται από την ηλικία της γυναίκας. Κάτω των 35 ετών το ποσοστό γέννησης είναι 50%. Δηλαδή με την πρώτη προσπάθεια μένουν έγκυες οι μισές. Στις ηλικίες 36-39 το ποσοστό γεννήσεων (Life Birth Rate) ανέρχεται στο 35%, στην ηλικία των 40 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα 41 το ποσοστό είναι 15%, στα 42 είναι 10%, στα 43 είναι 5%, στα 44 είναι 3% και στα 45 είναι κάτω από 1%. Μετά τα 46 είναι μόνο με δανεικά ωάρια.
Το ένα κριτήριο λοιπόν της επιτυχίας είναι η ηλικία του ωαρίου, το δεύτερο κριτήριο είναι τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα τα οποία και θα οδηγήσουν τη γυναίκα στην παραγωγή των όσο το δυνατόν καλύτερων γαμετών και ο τρίτος παράγοντας επιτυχίας είναι η τεχνογνωσία και η ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού ενός εμβρυολογικού εργαστηρίου.
Ο «πυρηνικός αντιδραστήρας» ενός κέντρου εξωσωματικής είναι το εργαστήριο και συγκεκριμένα ο ανθρώπινος παράγοντας. Είναι πάντα αυτός ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά. Άλλωστε, στην εξωσωματική διαδικασία μιλάμε για το μοναδικό «ταγκό» που χορεύεται με τέσσερις παρτενέρ: τον γιατρό, τον εμβρυολόγο και το ζευγάρι. Πρέπει και οι τέσσερις να συνεργάζονται αρμονικά.

Πλέον, έχοντας μπει η ανθρωπότητα στο έτος 2021, πόσες πιθανότητες έχει ένα ζευγάρι, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης, να αποκτήσει παιδί;
Το 99% μπορούν να γίνουν γονείς. Να γίνουν γονείς είτε με τα δικά τους ωάρια και το δικό τους σπέρμα (80%), με δανεικά ωάρια ή δανεικό σπέρμα (15%) και ένα 3% με παρένθετη μήτρα. Πρακτικά ούτε (1%) είναι το ποσοστό που μένει χωρίς τη δυνατότητα να κάνουν παιδί.

Τι είναι αυτό που δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα η επιστήμη στον τομέα σας;
Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ακόμα και σε γυναίκες με έλλειψη μήτρας πλέον έχει επιτευχθεί η μεταμόσχευση μήτρας.

Ποια ήταν η περίοδος –χρονικά- όπου πραγματοποιήθηκε η «έκρηξη» της επιστήμης σας;
Τη δεκαετία του 1980 βρέθηκε η εξωσωματική και το 1990-1991 η μικρογονιμοποίηση που έδωσε την τεράστια ώθηση, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο τα αποτελέσματα ήταν φτωχά. Η μεγάλη βελτίωση ήρθε μετά το 2000, καθώς καταφέραμε να βελτιώσουμε πολύ τις συνθήκες μέσα στα εργαστήρια με την καλλιέργεια βλαστοκύστεων. Το 2008 τελειοποιήσαμε τη μέθοδο κατάψυξης με μια καινούργια τεχνική που ονομάζεται vitrification (υαλοποίηση).  Με τη μέθοδο αυτή έγιναν τέλειες οι συνθήκες κατάψυξης των εμβρύων καθώς και για τα ωάρια.

Πόσα περιστατικά έχετε διαχειριστεί μέχρι σήμερα;
Στις Βρυξέλλες διαχειριζόμασταν 5.000 εξωσωματικές το χρόνο. Αν προσθέσεις και την ελληνική μου εμπειρία, νομίζω όπως είναι πάνω από 10.000 τα ζευγάρια και στην κλινική μας, από το 2013 δηλαδή μέχρι και σήμερα, είναι πάνω από 1000 τα παιδιά που έχουν δει το φως του κόσμου.

Ποια είναι η προσδοκία σας για τη Θεσσαλία, δεδομένης πλέον της συνεργασίας σας με το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας;
Το ίδιο τεράστιο ποσοστό επιτυχίας, προσδοκούμε να πετύχουμε και στη Θεσσαλία, που είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και η οποία τόσα χρόνια στερούνταν ένα κέντρο αντίστοιχο των μονάδων του εξωτερικού και ισάξιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας με την Assisting Nature είναι μια συνεργασία ευρωπαϊκού επιπέδου.

Ποιο είναι το όραμα σας με βάση αυτή τη συνεργασία;
Να είμαστε η πρώτη επιλογή των Θεσσαλών που θέλουν να κάνουν παιδί. Να μην χρειάζεται πλέον όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ταξιδεύουν είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα. Δεν είναι απαραίτητο να δαπανούν χρήματα και χρόνο για τις μετακινήσεις και τη διαμονή και να επιβαρύνονται ψυχολογικά με επιπλέον άγχος. Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν όλες τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να βρουν στα μεγαλύτερα κέντρα εξωσωματικής.

Η λειτουργία του Κέντρου έχει ξεκινήσει;
Ναι, ξεκινήσαμε 1η Ιανουαρίου.

Αν αυτή μας την κουβέντα την επαναλάβουμε σε πέντε χρόνια από τώρα, τι θα ήταν αυτό που θα θέλατε να μπορείτε να μου πείτε τότε; Για ποιο πράγμα θα θέλατε να είστε περήφανος;
Θα σας εξηγήσω, πρώτα, για ποιον λόγο είμαι ήδη περήφανος: Η συνεργασία μας με το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, επίλεκτο μέλος του μεγαλύτερου ομίλου ιατρικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, προσδίδει στο κέντρο μας την απόλυτη ασφάλεια στη διενέργεια την ιατρικών πράξεων.  Επιπλέον, στο εξειδικευμένο μας κέντρο, σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από την πρώτη επίσκεψη μέχρι τη σύλληψη, διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια, η ιχνηλασιμότητα και η ταυτοποίηση των γενετικών δειγμάτων με τη χρήση του πλέον σύγχρονου συστήματος ταυτοποίησης των γαμετών RI Witness.
Είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που αποκτούν πλέον όλοι οι κάτοικοι της Κεντρικής Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν. Σε πέντε χρόνια λοιπόν, θα είμαι περήφανος αν θα έχουμε διαπιστώσει πως αυτός ο χώρος δεν μας χωρούσε και έπρεπε να επεκταθούμε. Επίσης μετά από πέντε χρόνια, θα είμαι ικανοποιημένος και χαρούμενος αν έχουμε καταφέρει να έχουμε και στη Θεσσαλία την ίδια επιτυχία κάνοντας   πραγματικότητα το όνειρο για την απόκτηση ενός παιδιού σε κάθε ζευγάρι που θα μας επισκεφθεί.


Για περισσότερες πληροφορίες
επικοινωνήστε με το ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΛΙΑΣ
Τηλ. 2410996000
E-mail: thessalias@iaso.gr
www.iasothessalias.gr

Φωτογραφίες

    

Αθλητικά

Μια... κανονική ΑΕΚ εμφανίστηκε μετά από καιρό στο ΟΑΚΑ και επικράτησε εύκολα 2-0 του Απόλλωνα με σκόρερ τον Καρίμ Ανσαριφάρντ (7΄,25΄). Έτσι με την ολοκλήρωση της 25ης...
randomness