Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κλείνουν σχολεία, σβήνουν την επαρχία!

Του Χρήστου Αλεξανδρή

Καµία απολύτως δέσµευση δεν ανέλαβαν οι κυβερνητικοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία που αποφάσισαν να κλείσουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη συνάντηση που είχαν µε αυτοδιοικητικούς, εκπροσώπους Γονέων και µαθητών χθες στην Αθήνα. Μετά από πολύωρη σύσκεψη και ενώ έξω από το υπουργείο µαθητές από τέσσερα Λύκεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας διαδήλωναν κατά της απόφασης για το κλείσιµο λυκειακών τάξεων, οι πολιτικοί προϊστάµενοι του υπουργείου Παιδείας δεν ήταν σε θέση να δώσουν µια ξεκάθαρη απάντηση για το πως σκέφτονται να αντιµετωπίσουν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβληµα που δηµιούργησαν οι αποφάσεις τους για δεκάδες οικογένειες. Από την πλευρά τους οι αυτοδιοικητικοί φορείς πρότειναν στον γγ του υπουργείου Παιδείας µια σιωπηλή ανοχή µέχρι να τελειώσει η νέα σχολική χρονιά προκειµένου να µην διαταραχτεί η οµαλή λειτουργία των σχολείων και οι αποφάσεις του υπουργείου για κατάργηση των λυκειακών τάξεων να εφαρµοστεί από του χρόνου δίνοντας τα χρονικά περιθώρια στους γονείς να προγραµµατίσουν το µέλλον των παιδιών τους.

“Είναι γνωστές οι θέσεις των αυτοδιοικητικών για το θέµα των σχολείων. Είµαστε δίπλα στους µαθητές και τους γονείς, όχι γιατί θέλουµε να λαϊκίζουµε, αλλά γιατί ζούµε από κοντά τα προβλήµατα των τοπικών κοινωνιών” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας που συµµετείχε στη σύσκεψη µε τον γ.γ. κ. Κωνσταντάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι από το πρωί χθες βρέθηκαν να διαδηλώνουν εκατοντάδες µαθητές από τη Φθιώτιδα και την Φωκίδα µαζί µε γονείς και εκπαιδευτικούς. Κρατώντας πανό µε τα οποία αποδοκίµαζαν τις αποφάσεις του υπουργείου για κλείσιµο των λυκειακών τάξεων και φωνάζοντας συνθήµατα γονείς και µαθητές δήλωναν αποφασισµένοι να συνεχίσουν τις διαµαρτυρίες τους µέχρι να δικαιωθούν και καλούσαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πάρει πίσω τις αποφάσεις που βάζουν λουκέτο στα σχολεία τους.

Στο πλευρό µαθητών και γονέων ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας, η Αντιδήµαρχος Παιδείας Βίβιαν Αργύρη, ο ∆ήµαρχος ∆ελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήµαρχος ∆οµοκού Νίκος Καληµέρης, πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και δηµοτικοί σύµβουλοι που στηρίζουν το δίκαιο αίτηµα των τοπικών κοινωνιών. Στην συγκέντρωση διαµαρτυρίας συµµετείχαν τα σχολεία του Μοσχοχωρίου, του Νέου Μοναστηρίου, της ∆εσφίνας και της Υπάτης, ενώ πραγµατοποιήθηκε συνάντηση του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας µε τους αυτοδιοικητικούς και αντιπροσώπους των σχολείων.

Την µοναδική υπόσχεση που έδωσε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Κωνσταντάκος και η οποία σε καµία περίπτωση δεν ικανοποιεί γονείς και µαθητές, όπως οι ίδιοι δήλωναν στο “ΛΤ” αµέσως µετά τη σύσκεψη, ήταν ότι η τελική απάντηση θα δοθεί εγγράφως την Παρασκευή 3 Νοεµβρίου! Η άποψη των γονέων που πήραν µέρος στη χθεσινή κινητοποίηση είναι ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τα θέµατα της εκπαίδευσης χωρίς να λαµβάνει υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και χωρίς να υπόλογίζει τα µεγάλα οικονοµικά και κοινωνικά προβλήµατα που προκαλεί στις οικογένειες.

Οι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας από την πλευρά τους δικαιολόγησαν τις αποφάσεις τους στο γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από πέρυσι ένας νόµος που θα πρέπει να εφαρµοστεί. ∆εν απάντησαν φυσικά στο ερώτηµα γιατί αυτός ο νόµος δεν εφαρµόστηκε από την περσινή χρονιά και µάλιστα µε τη δική τους ανοχή και ζητούν να εφαρµοστεί φέτος και ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η νέα σχολική χρονιά.

“Το ερώτηµα που τίθεται είναι αν το υπουργείο Παιδείας θέλει ανοιχτά σχολεία στην ελληνική περιφέρεια ή θέλει να λειτουρ- γούν σχολεία µόνο στις µεγαλουπόλεις” τόνισε ο ∆ήµαρχος ∆ωρίδας κ. Καπεντζώνης που ήταν παρών στην κινητοποίηση των µαθητών και στη σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Καπεντζώνης, πρέπει να υπάρξει ανάκληση της απόφασης µέχρι την Παρασκευή για να λειτουργήσουν οµαλά τα σχολεία στην Περιφέρεια Στερεάς και να τερµατιστούν οι καταλήψεις.

“Για εµάς το θέµα είναι πολιτικό και πολιτική πρέπει να είναι η απόφαση” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας, ενώ η Αντιδήµαρχος Βίβιαν Αργύρη τόνισε ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι βουλευτές και να ασκήσουν κάθε πίεση στο υπουργείο Παιδείας. Η χθεσινή συνάντηση πάντως στο υπουργείο Παιδείας δεν έλυσε το πρόβληµα, όπως όλοι οι τοπικοί φορείς αναγνώρισαν, αλλά προκάλεσε µεγαλύτερη οργή και αγανάκτηση στους γονείς που αντιµετωπίζουν ένα αδιέξοδο.

Σύµφωνα µε τις καταγγελίες των γονέων δεν υπήρξε καµία ενηµέρωση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και των τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων. “Μας µιλάνε µε αριθµούς, µε νούµερα, αλλά δεν µιλάνε για ψυχές, για τα παιδιά που εκτός από το άγχος της προετοιµασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, καλούνται να διαχειριστούν και ένα ακόµη µεγαλύτερο πρόβληµα που είναι να εγκαταλείψουν το σχολείο στην τελευταία τάξη του Λυκείου επειδή έτσι αποφάσισαν κάποιοι γραφειοκράτες µέσα από τα γραφεία τους χωρίς να λογαριάζουν τις οικογένειες που παλεύουν να έχουν ψυχική ηρεµία στα σπίτια τους προκειµένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους στον αγώνα των εξετάσεων” δήλωσε στο “ΛΤ” µητέρα µαθήτριας Γ’ Λυκείου από το σχολείο του Μοσχοχωρίου, θεωρώντας ότι πρόκειται για τεράστια αδικία κάποιοι να αποφασίζουν «ελαφρά τη καρδία» ένα παιδί που έχει γράψει τα µισά διαγωνίσµατα στο ένα Λύκειο να φύγει από το σχολείο και να πάει σε άλλο για να συνεχίσει τη σχολική χρονιά”.

Η χθεσινή κινητοποίηση και διαµαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας οργανώθηκε από τους γονείς µε τη συµπαράσταση και του ∆ήµου Λαµιέων µετά το οριστικό κλείσιµο των τµηµάτων Υπάτης, Μοσχοχωρίου και Νέου Μοναστηρίου που αποφάσισε η Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.

Το κάλεσµα του ∆ήµου Λαµιέων και του ∆ηµάρχου Νίκου Σταυρογιάννη

Μετά την απόφαση για το οριστικό κλείσιµο των τµηµάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ Λυκείου Υπάτης και της Θετικής Κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου του Γυµνασίου – Λυκείου Μοσχοχωρίου, που έλαβε η Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, ο ∆ήµαρχος Λαµιέων Νίκος Σταυρογιάννης και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο συµπαραστάθηκε απο την πρώτη στιγµή στον αγώνα που κάνουν οι µαθητές και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεµόνων των σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ∆ήµος Λαµιέων κάλεσε όλους τους φορείς του Νοµού να λάβουν µέρος στη παράσταση διαµαρτυρίας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευµάτων στην Αθήνα και να συµπαρασταθούν στο δίκαιο αίτηµα µαθητών και γονέων – κηδεµόνων περί µη κατάργησης κατευθύνσεων και τµηµάτων στα σχολεία του ∆ήµου µας.

Το ίδιο πρόβληµα µε τη Λαµία, αντιµετωπίζει και ο ∆ήµος ∆οµοκού. Η απόφαση αυτή, η οποία λήφθηκε µετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υποχρεώνει τους µαθητές, που έχουν επιλέξει τη συγκεκριµένη κατεύθυνση, είτε να αλλάξουν κατεύθυνση είτε να µεταφέρονται σε άλλα Λύκεια καθηµερινά.

“Με δεδοµένη την απόσταση ανάµεσα στα δύο σχολεία, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην περιοχή του ∆οµοκού το χειµώνα και την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, η εφαρµογή µιας τέτοιας απόφασης σηµαίνει µια άνευ προηγουµένου ταλαιπωρία για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που θα έχει άµεση επίπτωση και στην επίδοση τους” δήλωσε ο Αντιδήµαρχος κ. Καληµέρης που συµµετείχε στη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

“Αξίζει να σηµειωθεί ότι για τη λειτουργία του συγκεκριµένου τµήµατος δεν απαιτείται πρόσθετο προσωπικό και δαπάνη αλλά επαρκεί το υπάρχον διδακτικό προσωπικό του σχολείου” σηµειώνει ο κ. Καληµέρης. Παρέµβαση για την αναστάτωση που έχει δηµιουργηθεί µε την απόφαση του Υπουργειου Παιδείας για κατάργηση τµήµατος στο Λύκειο της Υπάτης έκανε και η Πρόεδρος της ΤΚ Υπάτης.

Η Βασιλική Παπανάγνου, µπροστάρης στην διαµαρτυρία ζήτησε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτηµα των µαθητών και των οικογενειών τους. “Ποδοπατάνε τα όνειρά µας, στη µέση της χρονιάς µας ζητάνε ξαφνικά να αλλάξουµε σχολείο και πόλη” τόνισαν και οι τρεις µαθήτριες του Τµήµατος Ανθρωπιστικών Σπουδών στις οποίες την Παρασκευή τους ανακοινώθηκε ότι το τµήµα τους θα πάψει να λειτουργεί.

Να σηµειωθεί ότι το Γυµνάσιο και Λύκειο της Υπάτης τελεί ακόµη υπό κατάληψη σε ένδειξη συµπαράστασης στις συµµαθητριές τους. Σε κατάληψη βρίσκονται και οι µαθητές του Λυκείου Μοσχοχωρίου αλλά και του Νέου Μοναστηρίου ∆οµοκού για τις αψυχολόγητες καταργήσεις τµηµάτων στη µέση της χρονιάς χωρίς να ληφθεί καµιά µέριµνα ακόµη και για την µετακίνηση των µαθητών.

Ανάστατοι είναι οι µαθητές και οι γονείς του Λυκείου Υπάτης για την αιφνιδιαστική απόφαση που τους γνωστοποιήθηκε την περασµένη Παρασκευή για κατάργηση του τµήµατος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β’ Λυκείου στην οποία φοιτούν τρεις µαθητές.

Όπως αναφέρθηκε χθες από τους γονείς της Υπάτης το τµήµα αυτό πρέπει να λειτουργήσει κατ΄ εξαίρεση όπως έγινε και για άλλες περιπτώσεις που ο αριθµός των µαθητών ήταν ελάχιστος τη στιγµή µάλιστα που οι εκπαιδευτικοί του σχολείου επαρκούν και για τις διδακτικές ανάγκες του συγκεκριµένου τµήµατος και δεν χρειάζονται επιπλέον αποσπάσεις διδακτικού προσωπικού.

Μαθητικό Συλλαλητήριο στην Λαµία

Με πανό, συνθήµατα και πορεία στους κεντρικούς δρόµους της Λαµίας, πραγµατοποιήθηκε χθες το µεσηµέρι και το Μαθητικό Συλλαλητήριο. Μαθητές από τα σχολεία της Λαµίας συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Πάρκου και µε συνθήµατα έκαναν πορεία διαµαρτυρίας στους Κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας στην Πλατεία ∆ιάκου.

 «Είµαστε αποφασισµένοι να διεκδικήσουµε το σχολείο και τη ζωή που µας αξίζει. Αυτή είναι η απάντησή µας στην κυβέρνηση και το υπουργείο που νόµιζαν πως µπορούν να µας πιάσουν στον ύπνο» τόνιζαν οι εκπρόσ ποι των µαθητών.

Tα αιτήµατα των µαθητών είναι:

 • Να µην καταργηθεί καµία ειδικότητα/τοµέας στα ΕΠΑΛ. Κανένας µαθητής στο δρόµο.

• Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηµατοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία µας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρµανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόµιο που έ- χουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!).

• Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών µας για τη λειτουργία των σχολείων µας.

• Να µην κατατεθεί το νοµοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο µας.

• Άµεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία µε µόνιµους διορισµούς. Βιβλία σε όλα τα σχολεία. Να µην πληρώνουµε για τα ξενόγλωσσα βιβλία.

• Να ξεκινήσει τώρα σε όλα τα Γυµνάσια και τα Λύκεια η Ενισχυτική ∆ιδασκαλία και η Πρόσθετη ∆ιδακτική Στήριξη.

• ∆ωρεάν, ασφαλής µεταφορά για όλους τους µαθητές, όλες τις ώρες της ηµέρας. Ένα δωρεάν γεύµα για όλους τους µαθητές.

• Να µη µας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 µαθητές/τµήµα για να µπορεί να γίνεται µάθηµα.

• Τώρα έκτακτο κονδύλι για τις σχολικές εκδροµές µας. Να µπορούν όλοι οι µαθητές να συµµετέχουν χωρίς να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

• ∆ωρεάν είσοδος των µαθητών στα ΜΜΜ, σε κινηµατογράφους και θέατρα.

• Να µπορούµε να δίνουµε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουµε, κρατώντας βαθµολογία στα µαθήµατα που επιθυµούµε.

• Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.