Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μάχη για τη ΛΑΡΚΟ μέσα και έξω από τη Βουλή !

Μπροστά στην είσοδο της Βουλής, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, συγκεντρώθηκαν χθες, Τρίτη, εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συμμετέχοντας στο μεγάλο συλλαλητήριο του Σωματείου Εργαζομένων της Λάρυμνας. Με την κινητοποίησή τους, οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας νικελίου έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση απορρίπτοντας την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», φώναξαν οι εργαζόμενοι, ενώ με τις πικέτες τους στέλνουν το μήνυμα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».

«Από τη ΛΑΡΚΟ νεκροί βγαίνουμε, απολυμένοι ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας Παναγιώτης Πολίτης ξεκαθαρίζοντας πως ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα είναι μετωπικός.

«Ό,τι και να ψηφίσουν το μήνυμα το έχουμε στείλει» τόνισε, προσθέτοντας πως «δε θα το βάλουμε κάτω ποτέ, θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, θα κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή».

«Να μην περάσει το εγκληματικό νομοσχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ» αναγράφει το πανό του Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν αντιπροσωπείες Σωματείων και φορέων της Αττικής για να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα και τα αιτηματά τους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Από τα μεγάφωνα οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τη συζήτηση που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή.

Εργαζόμενοι από τη ΛΑΡΚΟ με τις οικογένειές τους, Συνδικάτα και εργαζόμενοι από την Αττική, Φοιτητικοί Σύλλογοι, εδωσαν μαζικό “παρών” στο συλλαλητήριο απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

«Από σήμερα ξεκινάει ένας καινούριος αγώνας», ανέφερε ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αη Γιάννη Εύβοιας.

«Να ξέρετε ότι αυτός είναι ένας αγώνας που δίνουμε για όλη την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Έδρας της ΛΑΡΚΟ, Κώστας Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η ΛΑΡΚΟ είναι ο θεματοφύλακας του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων μετέφερε ο πρόεδρος της, Γιάννης Τασιούλας.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», σημείωσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ. Υπενθύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα οι λιμενεργάτες και οι μεταλλεργάτες στήριξαν ο ένας τις κινητοποιήσεις του άλλου.

Έδωσε “ραντεβού” με τους εργαζόμενους στις πύλες της ΛΑΡΚΟ, «αν τολμήσουν να πειράξουν τρίχα από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Ακόμη την αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου Χάρτου, ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και ο Δημήτρης Καραμέρης, από το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ο Παναγιώτης Τζιουβαράς, από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, ο Βασίλης Βατίστας από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Δραπετσώνας.




«Απαιτούμε εδώ και τώρα να πάρουν την τροπολογία πίσω», τόνισε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Δίνετε στα παιδιά μας μήνυμα ταξικής αποφασιστικότητας και αγώνα», είπε η Νατάσα Μιχαήλ, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δημήτρης Γληνός».

«Δε θα αφήσουμε να περάσει αυτή η επαίσχυντη τροπολογία», διαμήνυσε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Μετέφερε ιδιαίτερα τη στήριξή της στην Επιτροπή Αγώνα γυναικών της ΛΑΡΚΟ που δίνουν εδώ και μήνες αγώνα στο πλευρό των συντρόφων, των αδερφών, των γιων τους.


Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ


Αποφάσεις στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Γεωλογικού, Χημικού, Πληροφορικής, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ, Παντείου και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Νέας Εστίας ΕΜΠ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε απόφασή τους η πλειοψηφία των Φοιτητικών Συλλόγων σημειώνουν ότι «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας της χώρας και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, δίνουν εδώ και μήνες τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, αφού η κυβέρνηση θέλει να τους πετάξει στην ανεργία και να τους ξεσπιτώσει από τον οικισμό όπου μένουν οι οικογένειές τους.

Με τελεσίγραφα και με αισχρό τρόπο η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ως εντολοδόχος της κυβέρνησης εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους στη δουλειά, ετοιμάζεται να σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μέχρι τέλος Αυγούστου.

Εμπόδιο στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Ο μαζικός, αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων, του λαού της περιοχής, αλλά και η αλληλεγγύη και στήριξη από τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας είναι το όπλο που θα σπάσει τον τσαμπουκά!

Ο Φοιτητικός μας Σύλλογος στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που αυτή την στιγμή δίνουν μάχη για τη ζωή τους!»

Μαζί με τα εργατικά σωματεία της Αττικής, οι φοιτητές έδωσαν βροντερό “παρών” στη συγκέντρωση, αφού το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, όπως έλεγαν, «αφορά εκατοντάδες οικογένειες που δουλεύουν εκεί και τα παιδιά τους που σπουδάζουν, εκατοντάδες απόφοιτους που θα μπορούσαν να εργαστούν σε αυτή αντί να φεύγουν στο εξωτερικό ή να μένουν άνεργοι, ολόκληρο τον ελληνικό λαό που βλέπει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να καταστρέφονται στον βωμό του κέρδους των λίγων».


Πυρά της αντιπολίτευσης για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ


Αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πυροδότησε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, της Βουλής τροπολογία με την οποία τροποποιούνται/συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τη «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.).

Η εταιρία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020.

Την ώρα που η Ολομέλεια συζητούσε την τροπολογία οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρίσκονταν έξω από τη Βουλή, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι απολύσεις και να αποσυρθεί η τροπολογία.

Με την τροπολογία:

α. Προβλέπεται δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων, λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων Εργασίας καλύπτονται από Ελληνικό Δημόσιο

β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για διάστημα που λειτουργεί ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς το σκοπό συνέχισης λειτουργίας επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από Ε.Δ.

γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις / ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, αναφέρεται ότι εισάγονται ρυθμίσεις που εξειδικεύουν τα ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας ΛΑΡΚΟ, «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η β΄φάση των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τη διάθεση των μεταλλείων από την εταιρεία και το Ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής προστασίας για το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας».

«Η τροπολογία οδηγεί στη μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Σωκράτης Φάμελλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης.

«Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν "περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους", με τροπολογία ντροπής, που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφεραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι «αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθιστώντας τες επικίνδυνες ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφού έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε. Αυτά, σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων».

«Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης: απολύσεις, απαξίωση, φτωχοποίηση. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων της. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ», δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.




• Με δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία.

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει τώρα πίσω την επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ κι πρόσθεσε:

«Η κυβερνητική τροπολογία είναι η επόμενη πράξη ενός εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας, στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ.
Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!».

• «Η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ», κατήγγειλε με ανακοίνωση το ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι με το άρθρο 6 της τροπολογίας 1331/196 που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, «η Μητσοτάκης Α.Ε. απολύει όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας το σχέδιο ξεπουλήματος της εταιρείας στο τελικό του στάδιο».

Το άρθρο 6 περιλαμβάνει τέσσερις (4) παραγράφους, αναφέρει το ΜέΡΑ25 και εξηγεί:

«- Με την πρώτη, δίνεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, να απολύσει δηλαδή όλους τους εργαζόμενους.

- Στην παρ.2 προβλέπεται η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για την συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της! Θα προσλαμβάνονται δηλαδή οι απολυμένοι με συμβάσεις ενός και δύο μηνών για να συντηρούν το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ, μέχρι να το αρπάξει ο ιδιώτης!

- Με την τρίτη παράγραφο ορίζεται ότι η δαπάνη για τις απολύσεις, αποζημιώσεις κλπ, θα επιχορηγηθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Όταν είναι για καταστροφή, για ξεπούλημα, βρίσκονται κονδύλια. Όταν είναι για δημιουργία, για ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε ένα «πράσινο σχέδιο» ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπως από το 2020 φωνάζει το ΜέΡΑ25, δεν υπάρχουν.

- Τέλος, με την παρ.4 προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι στους απολυμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άνω των 55, κάνοντας λόγο για ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, τα οποία όλα όμως θα οριστούν με αποφάσεις υπουργού...».

«Οι απολύσεις είχαν προαναγγελθεί από τον Φλεβάρη από τα πλέον επίσημα χείλη, Σταϊκούρας - Σκρέκας - Χατζηδάκης. Οι απολύσεις σημαίνουν και ξεσπίτωμα των οικογενειών των εργαζομένων. Η Μητσοτάκης Α.Ε. προφανώς περίμενε τον κατάλληλο χρονισμό για να προβεί στις απολύσεις εργαζομένων. Επέλεξε να καταθέσει αυτό το ανοσιούργημα Παρασκευή απόγευμα, με την επερχόμενη Δευτέρα αργία και ψήφιση την Τρίτη. Το δε άρθρο δεν αναφέρει την ΛΑΡΚΟ, αλλά περιφραστικά μιλά για την εταιρεία που έχει υπαχθεί σε ειδική διαχείριση βάσει του Ν. 4664/2020. Κεκαλυμμένη και fast-track η νομοθέτηση της Μητσοτάκης Α.Ε., θα ζήλευε και η μαφία ενδεχομένως...

Μπροστά στο ξεπούλημα, τις απολύσεις και το ξεσπίτωμα, το ΜέΡΑ25 προτάσσει τη Ρήξη με την Ολιγαρχία που κινεί τα νήματα του συνθηκολογημένου πολιτικού προσωπικού. Αλληλεγγύη και Αγώνας στο πλευρό των Εργαζομένων!», αναφέρει επίσης το ΜέΡΑ25.


Χρ. Σταϊκούρας «Θέλουμε η ΛΑΡΚΟ να μείνει όρθια - Προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι»


«Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις...Oι εργαζόμενοι προστατεύονται άμεσα και αποτελεσματικά, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Τα μέτρα που θεσπίζονται δεν αφήνουν κανέναν απέξω, δίνουν προστασία σε όλους τους εργαζόμενους». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, απαντήσεις στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση, για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για την εταιρεία.

«Εργαζόμαστε για το σύνολο των εργαζομένων και επιδιώκουμε το καλύτερο, με πράξεις και όχι με λόγια», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα, θέλουμε να ενδυναμωθεί η ΛΑΡΚΟ και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες, μελλοντικά, θέσεις απασχόλησης».

«Επίκειται άμεσα ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών των υποψηφίων επενδυτών και συνακόλουθα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαδικασίας κατακύρωσης στον πλειοδότη, που θα προκύψει στο πλαίσιο των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών, με βάση τη ρήτρα της εκατέρωθεν πλειοδοσίας, που διενεργούνται από την ειδική διαχείριση για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας για όλους τους εργαζόμενους εργασιακό μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή, τόσο για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την εγκατάσταση του επενδυτή, αλλά και μετά την εγκατάστασή του, κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα και εξειδικεύονται δέσμες μέτρων για την εργασιακή τους προστασία.

«Εργαζόμαστε για να υπάρξει επενδυτής, ο οποίος θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να υπάρξει μια ανταγωνιστική, σε διεθνές επίπεδο, βιομηχανία, σημαντική τόσο για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης, όσο και για πολλές άλλες βιομηχανίες και εφαρμογές. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον, με σεβασμό στους εργαζόμενους, με σεβασμό στους κόπους και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της μεταλλευτική και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαμβάνονται πρόνοιες για το σύνολο των 1060 εργαζομένων, σε τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης και ετοιμότητας, όπως προβλέπεται μέσα στην τροπολογία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι με τις διατάξεις που εισάγονται σήμερα για ψήφιση:

- Προβλέπεται άμεση και εφάπαξ καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων απόλυσης, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού. «'Αρα έχουμε δώσει 53 εκατομμύρια, συν 24 εκατομμύρια, για το σύνολο των εργαζομένων. Και αυτών που είναι συνταξιούχοι και δουλεύουν», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

- Δημιουργείται ασφαλής εργασιακή γέφυρα, με τη θέσπιση δυνατότητας σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, από την ειδική διαχείριση για το σύνολο των εργαζομένων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που επίσης θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού.

- Ορίζονται μέτρα κοινωνικής και εργασιακής προστασίας με ενεργοποίηση προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι. Το υπουργείο Εργασίας είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει ειδικές δράσεις και ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε ΟΤΑ. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δήμους για εργαζόμενους άνω των 55 ετών, έως την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 7 έτη. «'Αρα αυτοί οι εργαζόμενοι, θα πάρουν την αποζημίωση απόλυσης, και θα συνεχίσουν να αμείβονται μέχρι να βγουν στη σύνταξη, μέσα από ΟΤΑ», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Για τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, που ενδεχομένως δεν προσληφθούν, προβλέπεται ενεργοποίηση δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, για τους απολυμένους εργαζόμενους, συμπλήρωσε.

- Προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, ακόμα και για το χρονικό διάστημα μετά την εγκατάσταση του επενδυτή.
Σχολιάζοντας την βασική κατηγορία που διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για «σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, έμπνευσης Μαξίμου», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έγιναν διαχρονικά λάθη από πολλές κυβερνήσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο, γιατί τα στοιχεία είναι αμείλικτα και για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εξάλλου στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περίοδο της υπουργίας του, όπου γινόταν λόγος και για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

«Λέτε ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θέλουμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ. Πολλοί από εσάς όμως δεν γνωρίζετε την ιστορία της ΛΑΡΚΟ. Αν θέλαμε να κλείσουμε τη ΛΑΡΚΟ, θα την είχαμε κλείσει το 2012», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σχετικά, επικαλέστηκε ανακοίνωση των εργαζομένων της 11.6.2012, σύμφωνα με την οποία, αποφεύχθηκε τότε το κλείσιμο της εταιρείας, «με πρωτοβουλία της ΝΔ και του βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστου Σταϊκούρα». Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών είπε, πως αν ήθελε η ΝΔ να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ, θα την είχε κλείσει το 2014. Τότε όμως, όπως τόνισε, η ΝΔ πήρε τις σωστές αποφάσεις, τις οποίες «συνέχισε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τόλμησε να τις ολοκληρώσει».

Αλλά και για το 2020, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως, ούτε τότε η κυβέρνηση έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ. Όταν δηλαδή, με δύο εξώδικα η ΔΕΗ προειδοποιούσε πως αν δεν πληρωθεί, τότε κλείνει η ΛΑΡΚΟ. «Εμείς δώσαμε 53 εκατομμύρια ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, για τη ΔΕΗ και για μισθοδοσία. Πείτε μου, πότε άλλοτε την τελευταία 10ετία, βγήκε ένα ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τη ΛΑΡΚΟ;», είπε ο υπουργός Οικονομικών για να προσθέσει: «Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις».

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση της ΛΑΡΚΟ τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στα χρόνια που τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ήταν μηδενικά, η καθαρή της θέση ήταν αρνητική, λόγω συσσωρευμένων ζημιών, διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων και λανθασμένων επιλογών, καθώς η ΛΑΡΚΟ «λειτουργούσε επί χρόνια με αρνητικά ίδια κεφάλαια κίνησης, βασιζόμενη στην καθυστερημένη εξόφληση των υποχρεώσεων της», «έμπαινε συνεχώς μέσα, πλήρωνε τους εργαζόμενους, χρωστούσε παντού».

Την πενταετία 2015-2019, όπως είπε, τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ήταν 260 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο το 2019 οι ζημίες ήταν 99 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, τόνισε, διογκώνονταν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, «με ευθύνη όλων μας που κυβερνήσαμε τα τελευταία χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


«Η Ελλάδα, στις 21 Ιανουαρίου, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη συμμόρφωση στις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, με τόκους 170 εκατομμύρια ευρώ. Επιβλήθηκε πρόστιμο επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, μέχρι την εκτέλεση της απόφασης - και κατ' αποκοπή 5,5 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Αν και πολλές κυβερνήσεις επιδίωξαν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν είναι παράνομες αυτές οι κρατικές ενισχύσεις, καμία κυβέρνηση δεν το κατάφερε τα τελευταία 7 χρόνια, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση, σε εφαρμογή απόφασης της ΕΕ, εκκίνησε το πρόγραμμα εξυγίανσης και η εταιρεία ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η εγκατάσταση ειδικής διαχείρισης, από τον Μάρτιο του 2020, οδήγησε σε άμεσες ενέργειες εξορθολογισμού του κόστους, σε επιχειρησιακό και χρηματοοικονομικό επίπεδο με τη συμβολή των εργαζομένων. «Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους που συνέβαλαν αυτά τα τρία χρόνια με τις περικοπές που υπέστησαν, αφού η εταιρεία ήταν αδύνατο να συνεχίσει με 99 εκατομμύρια ζημιά κάθε έτος, όπως την βρήκαμε το 2019», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ellinair ΑΕ

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης, ποσού έως εννέα εκατομμυρίων διακοσίων είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (9.224.000) ευρώ, στην εταιρεία «Ellinair ΑΕ», για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ζημιάς που υπέστη. Η εν λόγω δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Υπηρεσίες προσχολικής αγωγής

Την καθιέρωση προγραμμάτων οικονομικής στήριξης οικογενειών, ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως, για την πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας, προβλέπει άλλη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν επίσης την πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ΑμεΑ σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, οι οποίες θα παρέχονται από δημοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, εκτός σχολικού ωραρίου.

Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται -- συμπληρώνονται ρυθμίσεις για το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για νέους από δεκαοκτώ (18) έως είκοσι εννέα (29) ετών χωρίς προϋπηρεσία, με την ονομασία «Πρώτο Ένσημο», υπό τους ειδικώς προβλεπόμενους όρους, για τους πρώτους έξι (6) μήνες από την πρόσληψή τους. Συγκεκριμένα:

α. Το ύψος της χορηγούμενης επιδότησης θα ανέρχεται πλέον σε τρεις χιλιάδες εξακόσια (3.600) ευρώ για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών [από χίλια διακόσια (1.200) ευρώ που ίσχυε)] για κάθε θέση εργασίας και θα καταβάλλεται ως εξής:

- ποσό χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ [από εξακόσια (600) ευρώ που ίσχυε] θα καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο,

- ποσό χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ [από εξακόσια (600) ευρώ που ίσχυε] θα καταβάλλεται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου, για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

β. Προβλέπεται ότι το εν λόγω Πρόγραμμα, όπως τροποποιείται με τις υπό ψήφιση διατάξεις, έχει διάρκεια έως τις 31.12.2022 και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισθέντος ποσού.

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness