Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ποια είναι τα συστατικά των μακροπρόθεσμων επενδύσεων

Στις συνθήκες που απαιτούνται για να γίνουν επενδύσεις και να επιταχυνθεί η ανταγωνιστικότητα αναφέρθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας, καθηγητής Marek Belta, ο γενικός διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας Dr. Philipp Steinberg, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του προέδρου της Γαλλίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Natala Vacha, ο διευθυντής Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθ. Αντώνης Μπαρτζώκας, ο γενικός διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης Δημήτρης Δημητριάδης, ο διευθυντής προγραμμάτων Νότιας Ευρώπης του ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας Dirk Reinermann, ο γενικός γραμματέας, Project Management Institute (PMI-Greece) Άρης Μ. Συγγρός, η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurolife ERB ασφαλιστική Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
 
Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας, καθηγητής Marek Belka σημείωσε ότι απαιτείται να εξασφαλιστεί εμπιστοσύνη στο ευρώ και να υπάρξει αντίσταση στον προστατευτισμό, προκειμένου μακροπρόθεσμα να διασφαλιστεί ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης.

Συμπέρανε ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά ακόμη απαιτείται προσπάθεια, καθώς είναι πολύ νωρίς να «πούμε ότι έχουμε κερδίσει τη μεγάλη μάχη».

Ο γενικός διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας Dr. Philipp Steinberg υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% του επενδυτικού όγκου στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στις δημόσιες επενδύσεις, το ποσοστό των οποίων δεν θεωρείται ικανοποιητικό σε μία βιομηχανοποιημένη χώρα, όπως η Γερμανία.

Ο κ. Steinberg τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης για τους επενδυτές και να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε πως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί «κλειδί». Εμπιστοσύνη, όπως εξήγησε, στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής σημαίνει σταθερότητα στους κανόνες που διαμορφώνουν τη φορολογική επιβάρυνση.

Σημείωσε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρότυπο φορέα ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, το μισθολόγιο και την αποδοτικότητα.

Ταυτόχρονα, προχωράει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία της Φορολογικής Ακαδημίας, ενώ στο πλαίσιο της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών θα επιβραβεύονται οι καταλογισμοί που είναι σύννομοι.

Το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του Προέδρου της Γαλλίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Natala Vacha σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία. Έκανε λόγο για μεγάλη διαφορά παραγωγικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η δυνητική ανάπτυξη είναι αρνητική.

Επεσήμανε ότι υπάρχει επενδυτικό κενό σε τομείς όπως η παιδεία, η έρευνα, η ανάπτυξη και η πληροφορική. Για να βελτιωθεί η δυνητική ανάπτυξη χρειάζεται, μεταξύ άλλων, να υπάρχει επιμερισμός του κινδύνου και διαθέσιμο κεφαλαιουχικό απόθεμα, προσέθεσε.

Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε η κυρία Vacha, το 80% της χρηματοδότησης είναι εσωτερική και το 20% προέρχεται από τράπεζες, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια κινδύνου.

Ο διευθυντής Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθ. Αντώνης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα πρέπει να αποτελούν το συνώνυμο των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Απαιτείται, όπως ανέφερε, αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, αλλά και προσέλκυση επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι ανοίγουν το δρόμο για την πρόσβαση στις αγορές.

Ο γενικός διευθυντής της Χρυσωρυχεία Θράκης Δημήτρης Δημητριάδης σημείωσε ότι ο πλούτος της Ελλάδας παραμένει αναξιοποίητος, με τον τομέα των ορυκτών, που αντιπροσωπεύει το 3%-4% του ΑΕΠ, να είναι δυνατόν να φτάσει το 10%.

Ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε το επενδυτικό σχέδιο στη Θράκη, που ξεκίνησε το 1994 από μια κοινοπραξία ελληνικών και ξένων εταιρειών, και αφορά την εκμετάλλευση των αποθεμάτων χρυσού με αποθέματα 10 εκατ. τόνων.

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για επένδυση συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ που συνοδεύεται με επιπρόσθετες κεφαλαιουχικές επενδύσεις της τάξης των 24 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ 350 άτομα θα απασχοληθούν κατά την κατασκευή.

Ο διευθυντής προγραμμάτων Νότιας Ευρώπης του ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας Dirk Reinermann συνέκρινε την ελληνική οικονομία με έναν ασθενή που κατάφερε να παραμείνει ζωντανός. Ωστόσο, θα πρέπει πλέον να περάσει στο στάδιο της ανάνηψης, συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ, ενώ η κρίση ενίσχυσε απότομα το ποσοστό φτώχειας που διαμορφώνεται στο 48% (στοιχεία 2014).

Ο κ. Reinermann σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στους τομείς των διαμετακομιστικών μεταφορών και των logistics, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει καλύτερα τη γεωγραφική θέση της.

Ο γενικός γραμματέας, Project Management Institute (PMI-Greece) 'Αρης Συγγρός τόνισε ότι απαιτείται βούληση για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε ότι το εντεινόμενο brain drain θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα που, όπως είπε, πλήττεται από την ασυνέχεια και την απουσία μακροχρόνιας προοπτικής.

Η Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανέφερε ότι το Ελληνικό είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και πρέπει να γίνει σωστά. Αναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σημείωσε ότι η έλευση της Cosco στο λιμάνι, ήδη από το 2008, έχει αλλάξει την εικόνα του λιμανιού, με την εταιρεία να προϋπολογίζει επενδύσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurolife ERB ασφαλιστική Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σημείωσε ότι διεθνώς οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, εκτός από λιγοστές περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές εταιρείες διατηρούν όλες τις επενδύσεις τους σε ξένα ομόλογα, ενώ ένα μικρό μέρος των τοποθετήσεών τους βρίσκεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εξήγησε ότι οι ασφάλειες χωρίζονται σε τρεις πυλώνες, την κοινωνική ασφάλιση, τα επαγγελματικά ταμεία και τα ατομικά συμβόλαια, που αποτελούν την κατεξοχήν ιδιωτική ασφάλιση. Στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε ότι η υπαγωγή, από το 2016, του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών στο πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας Solvency II, σε συνδυασμό με τη σοβαρή εποπτεία που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδας, έχουν βελτιώσει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών.  


(ΑΠΕ)




 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...