Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνέντευξη Ανδρέα Λυκουρέντζου στο “ΛΤ”: «Οι αγρότες μπορούν να αισθάνονται σιγουριά όταν επενδύουν στον ΕΛ.Γ.Α.»

Νέος κανονισμός χωρίς νέους πόρους σημαίνει έκδοση «ακάλυπτων επιταγών» και αυτό είναι αδιανόητο από την Κυβέρνηση και από την νέα Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., τονίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ''ΛΤ'', ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.  
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ προτεραιότητα του Οργανισμού αποτελεί  η εξόφληση του οφειλόμενου 35% του υπολοίπου των αποζημιώσεων. Στην συνέχεια θα εξοφληθούν  πλήρως όσες περιπτώσεις προέρχονται από ενστάσεις ή καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκτιμήσεων και του προσδιορισμού του κόστους των αποζημιώσεων.

Ερώτηση: Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η ενίσχυση με 35 εκατ. ευρώ από την Κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες κύριε Λυκουρέντζο;
Η χρηματοδότηση του ΕΛ.Γ.Α. γίνεται σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2010 και αποσκοπεί στην κάλυψη των διοικητικών και λειτουργικών αναγκών του ΕΛ.Γ.Α. και στην χρηματοδότηση των συμβάσεων που υποστηρίζουν το έργο του Οργανισμού όπως τα προγράμματα χαλαζικής προστασίας. Η καθοριστική συμβολή αυτής της χρηματοδότησης είναι ότι απελευθερώνονται ισόποσοι πόροι για να διατεθούν για την πληρωμή των οφειλόμενων αποζημιώσεων στο σύνολό τους. Για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου,η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, χρηματοδοτεί τον ΕΛ.Γ.Α. και στηρίζει έμπρακτα τον ρόλο του για να ανταποκρίνεται με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην αποστολή του.
Σχεδιάζουμε εντός των επόμενων ημερών να καταβάλουμε την αποπληρωμή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων σε μία δόση. Πρόκειται για μία δαπάνη ύψους 65 εκατ. ευρώ και θα είναι η μεγαλύτερη πληρωμή προς τους αγρότες οι οποίοι ασφάλισαν τις καλλιέργειές τους, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, στον ΕΛ.Γ.Α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ εμείς εξοφλούμε τις υποχρεώσεις μας για το έτος 2019, οι αγρότισσες και οι αγρότες έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλόμενη ειδική ασφαλιστική εισφορά για το έτος 2019 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
Αυτό προφανώς δημιουργεί ζήτημα ταμειακής ρευστότητας στον Οργανισμό μας αλλά με υπεύθυνες επιλογές, το αντιμετωπίζουμε με επιτυχία.
Οι ασφαλισμένοι μας μπορούν να αισθάνονται σιγουριά όταν επενδύουν στον ΕΛ.Γ.Α. και ο ΕΛ.Γ.Α. έχει υπεύθυνη Διοίκηση η οποία ακολουθεί χρηστή διαχείριση.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο προγραμματισμός των πληρωμών;
Προτεραιότητα αποτελεί όπως ήδη ανέφερα η εξόφληση του οφειλόμενου 35% του υπολοίπου των αποζημιώσεων. Στην συνέχεια θα εξοφλήσουμε πλήρως όσες περιπτώσεις προέρχονται από ενστάσεις ή καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκτιμήσεων και του προσδιορισμού του κόστους των αποζημιώσεων. Παράλληλα εξαντλούμε σε πληρωμές το κεφάλαιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ύψους 16 εκατ. ευρώ και συνεργαζόμαστε με το ΥΠΑΑΤ για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στήριξης των αγροτών, εκτός των αποζημιώσεων που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.. Η ολοκλήρωση όλων αυτών των διαδικασιών αποζημιώσεων κοστολογείται στα 200 εκατ. ευρώ εντός του 2020 όταν μάλιστα ο ΕΛ.Γ.Α. δεν έχει εισπράξει ένα ευρώ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά του τρέχοντος έτους.

Ερώτηση: Πάγιο αίτημα των αγροτών είναι η αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ . Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η διαδικασία;
-Η συζήτηση για την αλλαγή του κανονισμού αποζημιώσεων, πρέπει να συνοδεύεται και από την συζήτηση για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων ώστε ο ΕΛ.Γ.Α. να αποζημιώνει νέους κινδύνους, νέες ασθένειες αλλά και να είναι σε θέση να πληρώνει. Διαφορετικά, νέος κανονισμός χωρίς νέους πόρους σημαίνει έκδοση «ακάλυπτων επιταγών» και αυτό είναι αδιανόητο από την Κυβέρνηση και από την νέα Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α..
Από τα υπάρχοντα στοιχεία στον Οργανισμό προκύπτει ξεκάθαρα ότι η αλλαγή του κανονισμού, θα προκαλούσε αμέσως και αύξηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτή η προοπτική δεν είναι επιλογή σε καμία περίπτωση, του Πρωθυπουργού και της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ. Και εμείς ως Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α δεν συμφωνούμε στην παρούσα φάση με αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς. Σημειώνω με έμφαση ότι οι αγρότες οι οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους, πληρώνουν το χαμηλότερο τίμημα στην Ε.Ε. και εισπράττουν υψηλού επιπέδου αποζημιώσεις.

Ερώτηση: Συζητάτε την παρέμβαση ιδιωτικων εταιρειών στον γεωργοασφαλιστικό τομέα;
Θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω ότι είναι καλοδεχούμενες προτάσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων και από ιδιωτικές εταιρείες. Οι οποίες μέχρι του παρόντος δεν διαφαίνονται. Στο παρελθόν υπήρχαν κάποια προγράμματα ασφάλισης καλλιεργειών από ιδιωτικές εταιρείες. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Εμείς επιθυμούμε τον ανταγωνισμό προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και της αγροτικής οικογένειας.
Ο ανταγωνισμός θα οδηγούσε στην βελτίωση των παροχών και θα προσέθετε την ευκαιρία στον αγρότη να επιλέξει με κριτήριο το συμφέρον της επένδυσης του.Θα μπορούσε να γίνει σύγκριση τι προσφέρει ο κανονισμός αποζημιώσεων της κάθε πλευράς.
Στο παρελθόν μοιράστηκαν υποσχέσεις από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. – ΑΝ.ΕΛ. ότι εκπονείται αναλογιστική μελέτη η οποία θα οδηγούσε στην αναμόρφωση του κανονισμού αλλά πέρα από τα λόγια και τις υποσχέσεις, όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. μελέτη δεν υπήρχε και φυσικά καμία πρωτοβουλία αλλαγής του κανονισμού. Είναι λυπηρό να εμπαίζονται οι αγρότες με υποσχέσεις για να αποφύγουν οι προηγούμενοι διοικούντες τις ευθύνες τους.

Eρώτηση: Κύριε πρόεδρε διατίθεστε να προχωρήσετε σε αναλογιστική μελέτη;
-Προηγείται η σύνταξη μελέτης η οποία θα μας υποδείξει με ποιες επιλογές ο ΕΛ.Γ.Α. θα διασφαλίσει την οικονομική του ευστάθεια στο παρόν και στο άμεσο μέλλον με τον ισχύοντα κανονισμό, διότι τα ελλείματα τα οποία προκαλούνται σήμερα στον προϋπολογισμό μας προκαλούνται με την εφαρμογή του ισχύοντος κανονισμού. Συνεπώς, πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα και να πάρουμε αποφάσεις για την θεραπεία των τωρινών δεινών. Και ήδη λαμβάνονται μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης του ΕΛ.Γ.Α.. Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται και πάλι ανώτατο όριο αποζημιώσεων, καταργήθηκαν οι πολλαπλές κατηγορίες προϊόντων στις δηλώσεις καλλιέργειας, γίνονται αντικειμενικές οι τιμές αποζημίωσης σε σχέση με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά και θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα. Ο ΕΛ.Γ.Α. είναι ασφαλιστικός οργανισμός, δεν είναι ίδρυμα παροχής κοινωνικής πρόνοιας. Οφείλει να καταβάλλει αποζημιώσεις με ακρίβεια και δικαιοσύνη και δεν μπορεί να ανέχεται ιδιοτελείς πρακτικές προς όφελος των ολίγων και σε βάρος των πολλών.

Αναβλήθηκε η επίσκεψη του προέδρου του  ΕΛΓΑ στη Λαμία
Η προγραμματισμένη περιοδεία του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου για τις 23 Ιουλίου στην Λαμία  αναβάλλεται λόγω του ορισμού της συνεδριάσεως της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων  με θέμα «Ενημέρωση την Εθνικής Αντιπροσωπείας για τον ΕΛΓΑ».
Στη συνεδρίαση θα παραστεί  ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και θα ενημερώσει τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τον Οργανισμό και ως εκ τούτου προέκυψαν έκτακτες υπηρεσιακές υποχρεώσεις.  

 

 

 

    

Απόψεις