Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Β. Αποστόλου: Το στοίχημα της ανάταξης της οικονομίας θα κερδηθεί στην ύπαιθρο

To στοίχημα της ανάταξης της οικονομίας θα κερδηθεί μόνον όταν κερδηθεί στην ύπαιθρο. Αυτό δήλωσε από το βήμα του 2ου Αγροτικού Συνεδρίου της "Ναυτεμπορικής" με θέμα "Καλλιεργώντας την Ανάπτυξη ή ‘Αγρανάπαυση’", ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική δραστηριότητα μπορεί να στηριχθεί πολλαπλά και να σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
 
«Εμείς στην κυβέρνηση», είπε, «αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή τη σπουδαιότητα του αγροδιατροφικού συμπλέγματος και βάλαμε ως στόχο να υπηρετήσουμε έναν ελκυστικό αγροτικό τομέα, ανανεωμένο ηλικιακά, με καταρτισμένους νέους, που ξέρουν να καινοτομούν και να επενδύουν στο επιχειρείν».
 
«Ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός», συμπλήρωσε, «θεωρώ ότι η ελληνική ύπαιθρος έχει τεράστια πλεονεκτήματα και με συστηματική και επίμονη δουλειά και συνέργεια παραγωγών, επιχειρηματιών, θεσμών και φορέων, μπορεί να φέρει στην οικονομία τα πάνω κάτω, για να αντιστρέψουμε το στερεότυπο».
 
Τις προοπτικές της αγροτικής ανάπτυξης να καταστεί κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας, εξήρε στην ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, προσθέτοντας ότι «παρά τη συρρίκνωση της συμμετοχής στο ΑΕΠ, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες απασχολούνται κατά κύριο επάγγελμα στον αγροτικό τομέα, ενώ για έναν εξίσου μεγάλο αριθμό αποτελεί μια δεύτερη, αλλά σημαντική πηγή εισοδήματος».

Η κ. Παπανάτσιου είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε όπου ήταν δυνατόν σε ρυθμίσεις και ενέργειες που να βελτιώνουν τη ζωή των αγροτών και να ενισχύουν την αγροτική παραγωγή και την οικονομία της υπαίθρου. «Το 2016», είπε μεταξύ άλλων, «δόθηκαν στους αγρότες 3,7 δισ. ευρώ για πληρωμή ενισχύσεων που εκκρεμούσαν ακόμη και από το 2008. Διασφαλίσαμε το αφορολόγητο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και εκσυγχρονίστηκε με νέο νομοθετικό πλαίσιο η λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών».
 
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου στήριξης της γεωργίας και της πρωτογενούς παραγωγής.
 
Ο κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί ο σχεδιασμός του χάρτη αντιμετώπισης των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης, με αύξηση των θέσεων εργασίας, της παραγωγής και των εξαγωγών.
 
«Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά η στόχευση, η μελέτη και οι ιδέες, μπορούν να δώσουν στον ελληνικό πρωτογενή τομέα την παγκόσμια θέση που του αξίζει. Έχουμε τη γη, έχουμε τους ανθρώπους, αλλά σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε σχέδιο. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα για να βγούμε από το τέλμα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν τα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα, όπως για παράδειγμα η  ριζική αναδιάρθρωση των μηχανισμών χάραξης και άσκησης γεωργικής πολιτικής.

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.