Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η αφθονία της Γεύσης βρίσκεται στα τυριά!

Από τον ομηρικό Πολύφημο μέχρι τους σύγχρονους τυροκόμους, η ιστορία του τυριού και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα μετράει αρκετούς αιώνες φανερώνοντας τον πλούτο της τυροκομικής μας παράδοσης.

Άσπρα, κίτρινα ή μπλε. Μαλακά ή σκληρά με αλμυρή, γλυκιά ή πικάντικη γεύση, με έντονα ή διακριτικά αρώματα, η λίστα των τυριών είναι μεγάλη και ιδιαίτερα νόστιμη.

Αν μη τί άλλο, η φέτα κερδίζει με ισχυρή πλειοψηφία την πρώτη θέση στις προτιμήσεις μας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά εγχώρια προϊόντα και ίσως το πλέον αναγνωρισμένο ελληνικό τρόφιμο στον κόσμο. Χάρη στα ιδιαίτερα αρώματα βοτάνων και ξύλου που της χαρίζει η ωρίμανσή της σε βαρέλια οξιάς, παρουσιάζει ποικιλία γευστικών χαρακτήρων ανάλογα με την περιοχή παραγωγής της, με διακυμάνσεις από ήπια, υπόγλυκη έως όξινη και μεστή γεύση.

Για το καλωσόρισμα, το φρέσκο ανθότυρο θα διανθίσει ευχάριστα την απόλαυση με την ξεχωριστή γλυκιά γεύση και τα μαλακά αρώματά του συνοδευμένο από ένα ποτήρι κρασί.

Στο πλαίσιο των διατροφικών παρασπονδιών που επιβάλλονται τις ημέρες των γιορτών, τα κίτρινα τυριά έχουν την τιμητική τους μια και μπορούν να «σταθούν» ως συνοδευτικό του γεύματος ή συμμετέχοντας ως βασικό συστατικό της συνταγής σας.

Τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά, όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα, ταιριάζουν πολύ με την υφή όσο και τη γεύση του κρέατος, όπως και αν είναι μαγειρεμένο. Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία των «θερμών» εραστών της Γεύσης, σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα κεφαλοτύρι με μπούκοβο. Η ευχάριστα πικάντικη αίσθηση που αφήνει, θα σας καταπλήξει.

Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι, πως τα τυριά έχουν και αυτά τους κανόνες τους. Από τον τρόπο κοπής και συντήρησης μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας ακολουθείται μια ιεροτελεστία που σκοπό έχει να ευχαριστήσει όλες μας τις αισθήσεις. Συναντήσαμε τον τυροκόμο Κώστα Ζήσιμο, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας απλές συμβουλές, άκρως απαραίτητες για το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Ξεκινώντας από τα βασικά, να πούμε ότι ποτέ δεν σερβίρουμε τα τυριά σε μικρά κομμάτια! Αντιθέτως, τοποθετούμε στο δίσκο ή στην πιατέλα μεγάλα κομμάτια τυριών ή ολόκληρα τα τυράκια, όταν αυτά είναι πολύ μικρά.

Ιδιαίτερα για τα φρέσκα τυριά, όπως η μυζήθρα, το κατίκι και το ανθότυρο, το μυστικό για να μην αφυδατωθούν και στεγνώσουν είναι το σερβίρισμα σε ξύλινους δίσκους, επειδή συγκρατούν τη φυσική υγρασία και τα διατηρούν «ζωντανά».

Εξίσου σημαντική είναι η οπτική αίσθηση. Ένας δίσκος με πλούσια ποικιλία και ωραία διάταξη θα κάνει τους καλεσμένους σας ανυπόμονους να γευτούν τις νοστιμιές που ετοιμάσατε. Διαλέξτε για κάθε πιατέλα τυριών τέσσερα - πέντε διαφορετικά είδη τυριών, επιλέγοντας ένα αντιπροσωπευτικό από κάθε οικογένεια (κατσικίσιο, αγελαδινό, πρόβειο, μαλακό, σκληρό με κρούστα ή χωρίς κλπ.). Τοποθετήστε τα κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αρχίζοντας από τα πιο απαλά και ντελικάτα και προχωρώντας προς τα πιο ώριμα και, τέλος, προς τα έντονα αρωματικά και πικάντικα, χωρίς να είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Για κάθε άτομο υπολογίστε 70 - 80 γρ., εφόσον τα σερβίρετε στο τέλος του γεύματος.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα συνοδευτικά, το τσαλαφούτι παρέα με μια χειροποίητη σπανακοτυρόπιτα θα «γεννήσουν» χαμόγελα χαράς στους παραβρισκόμενους. Με τη σειρά του το φρέσκο βούτυρο από αιγοπρόβειο γάλα, θα προσθέσει έξτρα άρωμα και βελούδινη γεύση στα μαγειρευτά. Στα καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων του Κώστα Ζήσιμου στην οδό Παπασιοπούλου 49, στα Γαλανέικα και στη διασταύρωση των οδών Καβάφη και Αμφικτυόνων, στη Νέα Άμπλιανη θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τη σωστή προετοιμασία του τραπεζιού σας, αποφεύγοντας τις υπερβολές και την σπατάλη χρόνου και χρήματος.

Και μην ξεχνάτε, με καλή παρέα ο χρόνος κυλάει γρήγορα. Μετά το γεύμα σας, ένα ελαφρύ γλύκισμα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται! Όπως μας λέει ο Κώστας Ζήσιμος, και εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Το παραδοσιακό γιαούρτι πάει «γάντι» με το γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας, ενώ ας μην ξεχνάμε την κρέμα βανίλιας-σοκολάτας, με πραγματική σοκολάτα και το αρωματικό ρυζόγαλο που φτιάχνεται με βάση την παραδοσιακή συνταγή που θα ευχαριστήσουν τους καλεσμένους σας χωρίς να τους βαρύνουν.

Γαλακτοτυροκομικά προϊόντα Ζήσιμος

Παπασιοπούλου 49, Γαλανέικα Λαμίας - Τηλ. 22310 36124

Καβάφη & Αμφικτυόνων, Νέα Άμπλιανη Λαμίας - Τηλ. 22310 66360

 

Φωτογραφίες

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.