Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ “ΔΑΒΑΝΕΛΛΟΣ”

Γεννηθείς το 1935 στην Κλέπα Ναυπακτίας, ο κύριος Νίκος Δαβανέλλος κατάφερε να συνδέσει απόλυτα το όνομά του με τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στη Λαμία. Στην πόλη ήρθε με την οικογένειά του στην ηλικία των 4 ετών, με αφορμή την μετάθεση του πατέρα του, Ταξιάρχη, στις υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων.

Έχοντας σπουδάσει την αγγλική γλώσσα στο εξωτερικό και έχοντας μετεκπαιδευτεί στη διδασκαλία της στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ξεκινά τη δική του πορεία προς την επιτυχία με την ίδρυση του δικού του Κέντρου Ξένων Γλωσσών το 1962 στην οδό Πατρόκλου, όπου υποδέχεται τους πρώτους μαθητές του. Το 1966 αναγκάζεται να μεταφερθεί σε νέο μεγαλύτερο χώρο καταλαμβάνοντας τον 2ο και 3ο όροφο του κτηρίου (!) όπου βρισκόταν η Αγροτική Τράπεζα και σήμερα η τράπεζα Πειραιώς, στην Πλατεία Πάρκου. Η τρίτη μετακίνηση του Κέντρου Ξένων Γλωσσών πραγματοποιείται στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με την μεταφορά του στον 4ο όροφο του κτηρίου Δέδε στην κάτω πλευρά της Πλατείας Πάρκου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Εν έτει 1987 το εμβληματικό νεοκλασσικό στα σκαλιά της οδού Αριστοτέλους, πίσω από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη γίνεται το δεύτερο «σπίτι» του κυρίου Νίκου, όπου υποδέχεται ως σήμερα τους μαθητές του. Ήταν η πρώτη χρονιά που ο κύριος Νίκος συνεργάστηκε με το γιο του Ταξιάρχη, κάνοντας ουσιαστικά μια «μίνι πρόβα» για την μετέπειτα συνύπαρξή τους στο φροντιστήριο ως δάσκαλοι.

Στα χρόνια που ακολουθούν δημιουργούνται παραρτήματα σε συνοικίες της Λαμίας, μεταδίδοντας πολύτιμες γνώσεις σε ολοένα περισσότερους μαθητές.

Η οδός Λυσικράτους στη Νέα Άμπλιανη, η συμβολή των οδών Αμφικτυόνων και Κύπρου, παλιότερα η οδός Παπασιοπούλου και πλέον η οδός Κερκύρας στα Γαλανέικα «βάφονται» σε κόκκινο, μπλε και λευκό και γεμίζουν από χαρούμενες παιδικές φωνές μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος.

Γνωστή για τους περισσότερους κατοίκους της πόλης είναι και η δεύτερη ιδιότητα του κυρίου Νίκου, αυτή του ερασιτέχνη φωτογράφου, με ενεργή συμμετοχή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Λαμίας και καλλιτεχνική παρουσία σε ατομικές και ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις.

Μάλιστα, πριν από 20 χρόνια, δημιούργησε αυτοβούλως στο χώρο του κεντρικού φροντιστηρίου στην οδό Αριστοτέλους, την εικαστική αίθουσα “Νίκος Δαβανέλλος”, η οποία παραχωρείται αφιλοκερδώς για την φιλοξενία εκδηλώσεων Τέχνης για λόγους διαπαιδαγώγησης.

Ο διάδοχος του κυρίου Νίκου Δαβανέλλου, ο κύριος Ταξιάρχης ή γνωστός κατά κόσμον Άκης Δαβανέλλος γεννήθηκε το 1966 στη Λαμία. Από μικρός έδειχνε την αγάπη του για τη μουσική και τα αγγλικά. Είναι Διπλωματούχος της Αγγλικής Γλώσσας από το 1991, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του με την απόκτηση τίτλου MasterofEnglishLanguageTeaching στο Πανεπιστήμιο του Warwick το 1998. Είναι εξειδικευμένος στη διδασκαλία με την χρήση διαδικτυακών πλατφορμών και δραστηριοποιείται ως εκπαιδευτής καθηγητών Αγγλικής γλώσσας επί σειρά ετών.

Παράλληλα με τις φιλολογικές σπουδές του, ο κύριος Ταξιάρχης καλλιέργησε την κλίση του στη μουσική, παρακολουθώντας πρόγραμμα σπουδών κλασσικής και jazz μουσικής.

Πέραν της διδασκαλικής του ιδιότητας, ο κύριος Ταξιάρχης έχει συγγράψει πληθώρα εκπαιδευτικών βιβλίων της Αγγλικής γλώσσας σε συνεργασία με μεγάλους πολυεθνικούς εκδοτικούς οίκους, ενώ το αποκορύφωμα της δράσης του ήρθε με την έκφραση της έντονης επιχειρηματικής αύρας που τον διακατέχει, μέσα από την ίδρυση της ιδιόκτητης εκδοτικής εταιρείας πανελλήνιας εμβέλειας “TheIguanaProject.

Μέχρι σήμερα, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών “Δαβανέλλος” έχει δώσει σε 40.000 αποφοίτους, παιδιά και ενήλικες, τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στην Αγγλική γλώσσα και τον Βρετανικό πολιτισμό, με πιστοποιημένες γνώσεις και άρτια εκπαιδευτική υποστήριξη με την χρήση σύγχρονων μέσων.

Σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο τη βιωματική επιμόρφωση και την πρακτική εξάσκηση μέσα από την αναψυχή.

Εδώ και αρκετά χρόνια το Κέντρο Ξένων Γλωσσών “Δαβανέλλος” έχει εντάξει στις εκπαιδευτικές του μεθόδους ιδιόκτητη online πλατφόρμα e-learning για τα τμήματα ενηλίκων. Τα ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα σπουδών “e-Ενήλικες Δαβανέλλος” πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές διευκολύνοντας ενήλικες από οποιαδήποτε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας - και όχι μόνο - να παρακολουθήσουν μαθήματα αγγλικών από την άνεση του σπιτιού τους με αρμονικό συνδυασμό σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Φωτογραφίες