Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νέα θεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ΔΙΑΠΥΗΤΙΚΗΣ ΙΔΡΩΤΑΔΕΝΙΤΙΔΑΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Μαχαιράς, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Όλοι μας έχει τύχει να παρατηρήσουμε μικρά οζίδια ή σπυράκια στο σώμα μας και συχνά δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Αποδίδουμε την εμφάνισή τους στη χρήση αποσμητικού, στην αποτρίχωση, ή στα στενά ρούχα και καθώς συνήθως υποχωρούν μετά από λίγες μέρες τοπικής θεραπείας με κάποια αντισηπτική κρέμα ή λοσιόν, δεν μας ανησυχούν. Υπάρχουν ωστόσο φορές, που τα σπυράκια αυτά δεν είναι τόσο αθώα και μπορεί να είναι τα πρώτα συμπτώματα μιας άγνωστης στους περισσότερους, αλλά πολύ σοβαρής χρόνιας δερματοπάθειας, της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, που συχνά αναφέρεται και ως «ανάστροφη ακμή», είναι μία χρόνια, μη μεταδοτική δερματοπάθεια που εκτιμάται ότι προσβάλλει το 1% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, με τις γυναίκες να πλήττονται δύο έως πέντε φορές περισσότερο από τους άνδρες. Tα ακριβή αίτια της πάθησης παραμένουν ασαφή, ωστόσο είναι πλέον γνωστό ότι πρόκειται για νόσημα με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται πρώτη φορά μετά την εφηβεία, γεγονός που υποδεικνύει ότι εμπλέκονται ορμονικοί παράγοντες στην εκδήλωσή της, ενώ φαίνεται ότι παίζουν επίσης ρόλο το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα εκδηλώνεται με φλεγμονές του δέρματος, κυρίως στα σημεία του σώματος όπου υπάρχει έντονη τριβή και πολλοί ιδρωτοποιοί αδένες, όπως η περιοχή κάτω από τις μασχάλες, τους μαστούς, τους γλουτούς και η βουβωνική χώρα. Οι φλεγμονές μπορεί να έχουν τη μορφή δυσάρεστων στην οσμή αποστημάτων και οζιδίων, τα οποία στις πιο σοβαρές μορφές της νόσου, καταλήγουν να σχηματίζουν εξαιρετικά επώδυνα συρίγγια και ουλές. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπονται και οι αρνητικές συνέπειες στη ψυχολογία και την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή των ασθενών, οι οποίοι λόγω των συμπτωμάτων τους, βιώνουν μία πολύ δυσάρεστη καθημερινότητα. Προκειμένου να ανακουφίζονται από τον πόνο, είναι υποχρεωμένοι να φορούν μακριά και φαρδιά ρούχα, να έχουν πάντα μαζί τους αντισηπτικά προϊόντα και γάζες, ή να φορούν έντονα αρώματα για να καλύψουν τη δυσοσμία από τις φλεγμονές τους.

Δυστυχώς, η νόσος δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με εκείνα άλλων δερματικών παθήσεων. Επίσης πολλοί ασθενείς δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία στα πρώτα συμπτώματα και καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή, με αποτέλεσμα, σε αρκετούς από αυτούς, η νόσος να εξελίσσεται και η κατάστασή τους να επιδεινώνεται. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τη μακροχρόνια ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους, ταλαιπωρία που πιθανά θα είχαν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό εάν είχαν απευθυνθεί εγκαίρως σε δερματολόγο.

Πέρα όμως από τη διάγνωση, πρόκληση αποτελεί και η θεραπεία της ιδρωταδενίτιδας αφού οι θεραπευτικές επιλογές ήταν περιορισμένες και δεν υπήρχε καμία θεραπεία με ένδειξη στη νόσο.

Πρόσφατα όμως, οι ασθενείς ανέκτησαν τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ποιότητας ζωής, αφού ένας βιολογικός παράγοντας (adalimumab) έλαβε ένδειξη για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας, ύστερα από έρευνες που απέδειξαν την αποτελεσματικότητά του ενάντια στις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερα ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» όπου το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (τηλ. 210 7265153) και στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη (τηλ. 210 5832396). Στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί ήδη ειδικό Ιατρείο στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων  (τηλ 2313 308860-867), ενώ άμεσα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» (τηλ. 14741).

 

 

Φωτογραφίες