Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

8 Οκτωβρίου του 2023 οι δημοτικές εκλογές αλλά γίνονται σενάρια και για το Μάιο του 2024 !

Την μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για το 2024 , σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με αποκαλύψεις που εγιναν στη τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ . Για πρωτοφανείς κυβερνητικές μεθοδεύσεις εκανε λόγο ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος  Αμπελοκήπων  –Μενεμένης  Λάζαρος Κυρίζογλου , ενω σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας NEWSTA , ο κ. Κυρίζογλου κάλεσε την ΚΕΔΕ να λάβει επ΄αυτού ξεκάθαρη θέση καθιστώντας σαφές ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.
«Η ΚΕΔΕ για λόγους δεοντολογίας, τήρησης νομιμότητας και τάξης , δεν έχουμε καμία ανάγκη από τέτοιες προτάσεις και πρέπει να ενταχθούμε εναντίον .
Τα παραμύθια ότι πρέπει να παραταθούν έως τις Ευρωεκλογές του 2024 δεν πρέπει να μας βρει σύμφωνους» είπε χαρακτηριστικά. 
ορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη-δημάρχους της ΝΔ :

Ο κ. Κυρίζογλου δεν δίστασε  να κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή» , αν τεθούν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση σχέδια μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών . Συγκεκριμένα  ο κ. Κυρίζογλου  κατήγγγειλε ότι μεθοδεύεται οι προσεχεις δημοτικές εκλογές να μετατεθούν πάλι για δεύτερη φορά  από την κυβέρνηση της ΝΔ. Και συγκεκριμένα να διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2024. Παρατείνοντας έτσι κατά ένα χρόνο τη θητεία των τωρινών Δημοτικών Αρχών και Δημοτικών Συμβουλίων .
Η κυβέρνηση της ΝΔ , ως γνωστόν με το δικό της νόμο , του 2020 για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές , τις έχει ήδη μεταθέσει κατά τέσσερις μήνες , ορίζοντας τες , για τις 8  Οκτωβρίου του 2023.
''Λέγεται , διαρρέεται , υφέρπει, μια φημολογία περί παράτασης της θητείας , κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τον ψηφισθέντα νόμο και το Σύνταγμα'', είπε χαρακτηριστικά  ο  Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου .  
Ο κ. Κυρίζογλου, που είναι και νομικός , προειδοποίησε ότι « κάθε παράταση μπορεί να κριθεί άκυρη», επισημαίνοντας και την πρόσφατη απόφαση του Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικές σειρά διατάξεων του περιβόητου νόμου Θεοδωρικάκου , που εφαρμόζεται στην Αυτοδιοίκηση.Μια τέτοια εκδοχή δεν βρίσκει εντελώς αντίθετους πολλούς αυτοδιοικητικούς στη Φθιώτιδα και την Περιφέρεια Στερεάς , καθώς διακρίνουν  μια πολιτική ευκαιρία για να προετοιμαστούν καλύτερα για τις δημοτικές εκλογές και να παρουσιάσουν εργο , κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν τα δύο προηγούμενα χρόνια με την πανδημία . 

Αξίζει να σημειωθεί οτι το θέμα της μετάθεσης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τέθηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας που είχε πραγματοποιηθεί πριν μερικούς μήνες στην Αιδηψό . Σε εκείνη τη συνεδρίαση οι Περιφερειάρχες εθεσαν επίσημα το αίτημα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη . Εν αναμονή εξελίξεων επομένως , με τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες να περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης .