Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αιφνιδιασμός από την αδειοδότηση 13 ανεμογεννητριών στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια - “Πιάστηκαν” στον ύπνο τα υπουργεία;

Άρον - άρον και με νομοθετική ρύθμιση παίρνει πίσω το υπουργείο Περιβάλλοντος την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου για διάστημα 25 ετών στο όρος Τελέθριο, το μοναδικό βουνό που δεν επλήγη από τις φωτιά του περασμένου Αυγούστου στη βόρεια Εύβοια.  

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θ. Δαγούμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας εκφράζει την (εκ των υστέρων και κατόπιν της έντονης αντίδρασης του δημάρχου Ιστιαίας, Γιάννη Κοντζιά), «έκπληξή του» για την απόφαση της ΡΑΕ για τις αδειοδοτήσεις, την οποία καλεί να ανακαλέσει.

Η απόφαση μάλιστα ήρθε, ενώ η Επιτροπή Ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια που έχει συσταθεί, δεν έχει ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της αναφορικά με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία κινητοποιήσεων εκ μέρους του δημάρχου της περιοχής, Γιάννη Κοντζιά, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο «ακραία προκλητική» σημειώνοντας σε ανάρτησή του πως «Η βιασύνη προδίδει… Ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους. Δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο. Συντονιζόμαστε και ξεκινάμε. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας. Είμαστε πλέον πιο δυνατοί. Όλοι ΜΑΖΙ θα νικήσουμε».

Να σημειωθεί ότι το Τελέθριο είναι το μοναδικό βουνό που διασώθηκε στην περιοχή από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου. Έχει υψόμετρο 970 μέτρα, ενώ η περιοχή, μαζί με τη Λιχάδα και Γιάλτρα, είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου.