Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αναβίωσε το έθιμο της Ρωμάνας στην Αρκίτσα

Mετά από δύο χρόνια παύσης το έθιμο της Ρωμάνας αναβίωσε φέτος την Δευτέρα του Πάσχα το απόγευμα στην πλατεία της Αρκίτσας. Πρόκειται για ένα έθιμο με ρίζες από την Βυζαντινή εποχή που κρατά ζωντανό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκίτσας από το 1981.

Οι γυναίκες του χωριού σε μικρές παρέες από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν το χορό και το τραγούδι στα σπίτια συγκεντρώνοντας έτσι χρήματα και υλικά που χρειάστηκαν για να φτιάξουν παραδοσιακές πίτες και κουρκούτες που δοκίμασαν όσοι παρευρέθηκαν στο γλέντι που ακολούθησε.

Το απόγευμα ντυμένες με τις εντυπωσιακές στολές τους και με τους ήχους παραδοσιακής μουσικής ξεκίνησαν το χορό και το φαγοπότι.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ο Δήμος Λοκρών και η Τοπική Κοινότητα Αρκίτσας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κλείδωνας» ευχαριστεί τις γυναίκες και όσους συμμετείχαν αφιλοκερδώς στο έθιμο αυτό αλλά και τους μικρούς χορευτές, συνεχιστές της παράδοσης και τον δάσκαλο τους Τάσο Πενταλιό για τους χορούς που παρουσίασαν.

Παράλληλα, ευχαριστεί τα καταστήματα του χωριού και των γύρω περιοχών για τις προσφορές τους στη λαχειοφόρο αγορά καθώς επίσης και όλους τους συγχωριανούς για τα υλικά που προσέφεραν (λάδι, τυρί, αλεύρι, αυγά κτλ).

 

 

Φωτογραφίες

    

 

randomness