Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανυπαρξία σχεδίου για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλουν στη Βουλή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ διακρίνοντας την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδιασμού για την ομαλή λειτουργία της ΛΑΡΚΟ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς.Σύμφωνα με τους τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου ,Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Κώστα Σκανδαλίδη 
η ΛΑΡΚΟ, κορυφαία μεταλλευτική εταιρεία με εξαγωγικό προσανατολισμό μεταξύ των 5 μεγαλύτερων παραγωγών σιδηρονικελίου στον κόσμο, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών πώλησης νικελίου και της έλλειψης από την πλευρά της κυβέρνησης σχεδίου για τη λειτουργία της επιχείρησης.
 
''Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντί να αξιοποιήσει το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και τον εξοπλισμό της εταιρείας προχωράει σε ανάθεση εργολαβιών κυρίως στα μεταλλεία εξόρυξης μεταλλεύματος αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος παραγωγής'' σημειώνουν στην ερωτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ,καταγγέλλοντας ταυτόχρονα '' απαξίωση έμπειρου και ικανού προσωπικού που «μπαίνει στο ψυγείο» προωθούνται σε θέσεις ευθύνης «αρεστοί και ημέτεροι».
 
Ύστερα από τη συμφωνία της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ με τη ΔΕΗ η οικονομική στενότητα της εταιρείας θα μετατραπεί σε οικονομική ασφυξία καθότι καλείται να πληρώνει στη ΔΕΗ και μάλιστα κατά προτεραιότητα 3 εκατ. ευρώ το μήνα έναντι 500.000 ευρώ που πληρώνει μέχρι σήμερα.
 
Για όλα τα ανωτέρω οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και δεν πείστηκαν από τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Σταθάκη κατά την επίσκεψή του στις 17-2-2017 στη Λάρυμνα που αναφέρθηκε «σε δημόσιο χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ με ενιαία μορφή», χωρίς να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την λειτουργία της εταιρείας.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
 
1. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ «υπό δημόσιο χαρακτήρα με ενιαία μορφή» όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης;
2. Ποιες επενδύσεις προωθούνται για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και τη μείωση του κόστους παραγωγής;
3. Ύστερα από τη συμφωνία της ΛΑΡΚΟ με τη ΔΕΗ για μηνιαία πληρωμή 3 εκατ. Ευρώ έναντι 500.000 ευρώ που αποδίδονται σήμερα, πώς θα διασφαλιστούν οι πληρωμές της μισθοδοσίας των εργαζομένων και οι θέσεις εργασίας;
 
Ανακοίνωση εξέδωσε  και η  Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ στην οποία τονίζεται οτι η ΛΑΡΚΟ  αποτελεί πνεύμονα εργασίας και ανάπτυξης όχι μόνο για τον νομό μας, όχι μόνο για την Στερεά αλλά και για ολόκληρη την χώρα.
 
''Επιθυμούμε μια ΛΑΡΚΟ Δημόσια ,σύγχρονη και παραγωγική.
 
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα δίκαια αιτήματα τους και σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά''.
 

          Οι μεγάλες αυξήσεις μισθών το 2007-09 εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τη ΛΑΡΚΟ

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της Καθημερινής παρά τις μειώσεις μισθών από τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ το 2016, η εταιρεία επιβαρύνεται ακόμα από ένα γιγάντιο μισθολογικό κόστος που με τη σειρά του επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, σε μία εποχή που η τιμή του νικελίου βρίσκεται στα «τάρταρα». Αν και στο θέμα αυτό δεν αναφέρονται καθόλου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τη σχετική ερώτηση τα στοιχεία που ερχονται στο φώς της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά . 

To 2005, η ΛΑΡΚΟ έκανε ένα ιστορικό ρεκόρ παραγωγής νικελίου, καθώς η τιμή του μεταλλεύματος πήγε στον... ουρανό. Και έτσι, η εταιρική χρήση του 2005 παρουσιάζει ιστορικό ρεκόρ παραγωγής νικελίου (19.235 τόνοι) και παρατηρείται υπερδιπλασιασμός των μεικτών κερδών, καθώς έφτασαν σε 45,2 εκατ. ευρώ από 20,8 του 2004.

Ομως, κατά την εταιρική χρήση του 2007 έχουμε αύξηση των δαπανών προσωπικού με ενσωμάτωση 185 εργαζομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών στην εργατική δύναμη της εταιρείας, συν 17,5% αύξηση με υπογραφή ΕΣΣΕ για μια 3ετία (2007-2009). Ετσι, τα 19 εκατ. ευρώ κέρδους της εταιρείας εξανεμίστηκαν τα επόμενα χρόνια, αλλά το μισθολογικό κόστος σήμερα είναι ακόμα «στοιχειωμένο» από τις αυξήσεις των ετών 2007-2009.

Να πώς: Το μέσο μισθολογικό κόστος, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη, πλησιάζει τις 3.800 ευρώ. Ακόμα και με αυτές τις μειώσεις, το συνολικό μισθολογικό κόστος προσεγγίζει τα 50 εκατ. ετησίως.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «υπεύθυνοι» είναι κυρίως οι εργαζόμενοι πριν από το 2006, ενώ για τους υπόλοιπους, οι τριετίες με τις αντίστοιχες ωριμάνσεις έχουν «παγώσει». Στο μεταξύ, η εταιρεία αποτελεί από το 2012 αντικείμενο έρευνας από τον οικονομικό εισαγγελέα για το αν οι εργαζόμενοί της υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο (οι καθηγητές Σταθόπουλος και Γεωργιάδης έχουν αποφανθεί ότι δεν είναι εταιρεία του Δημοσίου).

Την ίδια ώρα, η εξαιρετικά παρατεταμένη χαμηλή τιμή του νικελίου (η χαμηλότερη σε 17 χρόνια) οδήγησε σε μείωση μισθών για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στις πολύ υψηλές αμοιβές που κυμαίνονταν στις 4.000 ευρώ (μαζί με τις εισφορές), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας. Το συνδικάτο των εργαζομένων χαρακτήρισε την ενέργεια «μονομερή», αλλά η διοίκηση της εταιρείας τη θεώρησε επιβεβλημένη.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, Μιχάλης Ρένεσσης, είπε στην «Κ» ότι «για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η διοίκηση της εταιρείας εστίασε τις ενέργειές της προς την κατεύθυνση περικοπής όλων των στοιχείων κόστους παραγωγής, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το κόστος παραγωγής της ΛΑΡΚΟ είναι 16.000 ευρώ/τόνο. Αυτό ίσχυε παλιότερα. Το κόστος έχει πέσει στις 12.500 ευρώ/τόνο (11μηνο 2016), χωρίς να υπολογιστούν τα οφέλη από την πρόσφατη μείωση της τιμής της Η/Ε».

Οι εργαζόμενοι διαφωνούν με μια επιπλέον μείωση του μισθολογικού κόστους. «Προβλέπονται μειώσεις του μισθολογικού κόστους σε ετήσια βάση που φτάνουν τα 16 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο εκπρόσωπός τους. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού, άλλωστε, εμείς πληρώσαμε και μάλιστα αρκετά» είπε ο πρόεδρος του σωματείου, Ανδρέας Κορέντζελος. Οι εργαζόμενοι διαφωνούν και με την ειδική συμφωνία για τη ρύθμιση των χρεών με τη ΔΕΗ, θεωρώντας ότι με τις τακτικές πληρωμές της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ κάθε μήνα, δεν θα επαρκούν τα χρήματα για τη μισθοδοσία.

 

Σε ολα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα  προβλήματα που απειλούν την εταιρεία, όπως οι απαιτήσεις της παλαιάς ΛΑΡΚΟ (υπό εκκαθάριση για 27 έτη) και οι κρατικές ενισχύσεις που θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δόθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για την υποστήριξη της ΛΑΡΚΟ υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν τα 136 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010.


 
 
 
 
 
 
 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...