Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Απο τη Χαλκίδα ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο Καλλικράτη

Το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα θετικά και τα αρνητικά που έφερε ο Καλλικράτης και η σχέση της με την κεντρική εξουσία ήταν κάποια από τα σημεία συζήτησης στην  εσπερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας της Εύβοιας, στη Χαλκίδα, όπου το παρών έδωσαν δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι φορέων. Η αυτοδιοίκηση θα είχε καταρρεύσει μέσα στην κρίση αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης, δήλωσε ο πρώην Υπουργός και εισηγητής του συγκεκριμένου προγράμματος  Γιάννης Ραγκούσης. Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ζήτησε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης, επιμένοντας στην ανάγκη εξέλιξης του Καλλικρατικού θεσμού μέσω της φορολογικής αποκέντρωσης και της μείωσης της γραφειοκρατίας. 

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε τέσσερις προτάσεις για την ενίσχυση του «Καλλικράτη» .παρουσίασε σε εκδήλωση στη Χαλκίδα. Ομιλητές ήταν επίσης, ο περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάνης και ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης Στ. Τζουλάκης.

Οι προτάσεις του υποψήφιου για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς,  περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  1. Μεταφορά στους δήμους της αποκλειστικής διαχείρισης των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. «Το μέλλον του σύγχρονου κοινωνικού κράτους είναι η αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού. Η πρωτοβάθμια υγεία, η πρόνοια, τα προγράμματα κατάρτισης κι αντιμετώπισης της ανεργίας, το σύνολο των δράσεων ενός σύγχρονου κράτους πρόνοιας, ανατίθενται στους δήμους, γίνονται υπόθεση κάθε τοπικής κοινωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης . 
  2. Φορολογική αποκέντρωση προς Περιφέρειες και δήμους, μετά την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση.
  3. Εφαρμογή ειδικού προγράμματος ενίσχυσης των μεγάλων νησιωτικών δήμων.
  4. Ενίσχυση εκ νέου της Δημοτικής Αστυνομίας, με αυξημένες αρμοδιότητες.

Για τον Καλλικράτη, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως «ήταν και είναι μια δική μας μεταρρύθμιση, ελληνική. Δεν μας την επέβαλε κανείς. Δεν τη σχεδίασε κανείς για λογαριασμό μας. Είναι η απόδειξη ότι εάν αποφασίσουμε, μπορούμε να προχωρήσουμε σε στέρεες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα». Απάντησε στην κριτική περί «γραφειοκρατίας» του «Καλλικράτη», λέγοντας ότι συγκεκριμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι «αντιδρούν σε 3 αξεπέραστες υποχρεώσεις τους απέναντι στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση. Δεν επιθυμούν τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την προκαταβολική ανάρτηση των αποφάσεών τους στη "Διαύγεια", τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ καθώς βεβαίως και τη "γραφειοκρατία" των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των περιορισμών στον δανεισμό δήμων και Περιφερειών».

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση που διοργάνωσε η Περιφέρειά  μαζί με την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών στην Χαλκίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση , συνεδρίαζε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για να αντιμετωπίσει την απαίτηση των αποθεματικών των Δήμων από την κυβέρνηση. 

''Είναι η ακτινογραφία της Ελλάδας'' σχολίασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης . ''Την ώρα που φωνάζουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρέπει να πάρει ανάσες για να δημιουργήσει, φρενάρεται και πνίγεται. Θα αργήσουν, αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβουν το έγκλημα που διαπράττεται διαχρονικά κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης''. 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια τιμητική πλακέτα στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη για τη συνεισφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , απο τον πρόεδρο της  Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος Νεκτάριο Καλαντζή . Στην Ενωση Νέων Αυτοδιοικητικών εχουν ενταχθεί και δύο συνεργάτες του Περιφερειάρχη , ο Αντιπεριφερειάρχης  Εύβοιας Φ. Σπανός και η πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς  Ελλάδας Μίνα Παπαναστασίου.

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε για την ημερίδα  το παρακάτω σχόλιο:

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες