Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 

 

Η πολιτική , οπως είπε ενας πολιτικός είναι η τέχνη του αυτοσχεδιασμού . Και κρίνεται πάντα απο την εκταση της ζημιάς που προκαλούν οι αποφάσεις της . 

Ο περιορισμός της κίνησης του ΙΧ στο  κέντρο της Λαμίας ηταν μια απόφαση της Δημοτικής Αρχής που ελήφθη στην καρδιά του καλοκαιριού και αρχισε να  εφαρμόζεται σε πειραματικό στάδιο απο τις 14 Αυγούστου  με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής .  

''Ξεκινάμε  την εφαρμογή των παρεμβάσεων μετά από προσεκτική μελέτη και με την δέσμευση ότι θα παρακολουθούμε τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα, στην κοινωνική και οικονομική ζωή και αν και όπου χρειαστεί, θα είμαστε έτοιμοι για διορθωτικές κινήσεις.

Είμαι βέβαιος ότι με τις ήπιες αυτές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις προχωρούμε ένα ακόμη βήμα στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης, βελτιώνουμε την πρόσβαση των πεζών σε αυτό, αναβαθμίζουμε το επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον της Λαμίας και πάνω από όλα, δημιουργούμε τις συνθήκες το κέντρο της πόλης  να αποδοθεί στους δημότες μας'' είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος .Τα μέτρα ηταν τόσο προσεκτικά μελετημένα που δεν αντεξαν ουτε ενα μήνα . Με τους πρώτους ...πυροβολισμούς η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αναστείλει την εφαρμογή τους . Το βέβαιο είναι οτι αν και οποτε επανέλθουν θα εχουν αλλη μορφή και εντελώς αλλα χαρακτηριστικά . 

 
Είναι απολύτως λογικό η  Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων , σε μια προσπάθεια αναζήτησης τρόπων βελτίωσης και προσαρμογής των δρόμων στις ανάγκες των πεζών,  να θέλει να εφαρμόσει μέτρα που να  περιορίζουν ή αποθαρρύνουν τη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης . 
Είναι γεγονός οτι η  ήπια κυκλοφορία εφαρμόζεται πολλά χρόνια στην Ευρώπη και τη δεκαετία του 1990 άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολιτικές διαχείρισης της ταχύτητας στο κέντρο των πόλεων .
 Βασικές προϋποθέσεις ομως για τη σωστή οργάνωση , σύμφωνα με τους ειδικούς συγκοινωνιολόγους είναι ο εντοπισμός του προβλήματος και η ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων ομάδων για τις επιπτώσεις και τις πιθανές επιλογές. 
Μια τέτοια ενημέρωση είναι που απουσιάζει απο τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής και απόδειξη αποτελεί το γεγονός οτι το σχέδιο ηπιας κυκλοφορίας που εφαρμόστηκε στην καρδιά του καλοκαιριού , δεν ηρθε ποτέ για συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας , δεν ελήφθησαν υπόψιν οι προτάσεις των εμπόρων και των Ξενοδόχων , ενω και οι προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Λαμίας για την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης απορρίφθηκαν ασυζητητί .
 
Το επισημάναμε απο την πρώτη στιγμή οτι ο  περιορισμός σε πρώτη φάση και η μελλοντική απαγόρευση της χρήσης του ΙΧ στο κέντρο της πόλης , απαιτεί επανασχεδιασμό του κυκλοφοριακού χάρτη της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές λειτουργίες (κατοικία, εμπόριο, ψυχαγωγία).
 
Συμφωνούμε με τα μέτρα ηπιας κυκλοφορίας , απο τη στιγμή που εξυπηρετούν  την ανάγκη για μείωση των ταχυτήτων των οχημάτων, βελτίωση της οδικής ασφάλειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων δίνοντας προτεραιότητα στους  πεζούς ,τους  δικυκλιστές και τα  άτομα με ειδικές ανάγκες.
Θα πρέπει ομως να γνωρίζουμε  οτι  στο κέντρο της πόλης συνωθούνται  όλες οι  χρήσεις ταυτόχρονα.  Κατοικία, επαγγελματική στέγη, εμπόριο, ψυχαγωγία . 
Επίσης ολα αυτά τα μέτρα ηπιας κυκλοφορίας θα πρέπει να συνδυαστούν και με τον διακηρυγμένο στόχο της Δημοτικής Αρχής για αύξηση της επισκεψιμότητας στο κέντρο της πόλης . 
Πως επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος , οταν η κίνηση στο κέντρο της πόλης καθίσταται απαγορευτική για τους επισκέπτες και οταν απουσιάζουν περιφερειακά οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων ; 
Οι συνθήκες σήμερα στο κέντρο της πόλης εχουν αλλάξει καθώς εχουν κλείσει τραπεζικά καταστήματα , ενω πολλές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν εκτός του κέντρου της πόλης με αποτέλεσμα να υπάρχει αποσυμφόριση αλλά και υποβάθμιση ταυτόχρονα . 
Οι αδειες βιτρίνες είναι αδιάψευστος μάρτυρας της υποβάθμισης που εχει συντελεστεί . 
Μια υποβάθμιση που γίνεται αντιληπτή κυρίως τις βραδυνές ωρες οπου οι κεντρικοί δρόμοι ερημώνουν απο κόσμο . Το ζητούμενο επομένως είναι η αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης και η αναβαθμισή του προς οφελος ολων . Θα χρειαστεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για το πώς θα καλυφθεί το κενό που αφησαν πίσω τους οι διοικητικές και τραπεζικές υπηρεσίες που εφυγαν .
 
                                                                                                                                                                    Χρήστος Αλεξανδρής 
                                                                                                                                                                          Δημοσιογράφος