Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αποστόλης Καραναστάσης : Το πέρασμα της ΛΑΡΚΟ στο Υπερταμείο αποτρέπει την ιδιωτικοποίηση

Tην θέση οτι η μεταφορά της ΛΑΡΚΟ στο Υπερταμείο αποτρέπει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής βιομηχανίας εκφράζει δημόσια ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλης Καραναστάσης μετά τη συμφωνία της εταιρείας  με τη ΔΕΗ και την κυβερνητική δέσμευση  για εξυγίανση και διάσωση της επιχείρησης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμενος τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για τους ηδη εργαζόμενους στην βιομηχανία παραγωγής νικελίου .   Υπενθυμίζει μάλιστα  τη συνάντηση των εκπροσώπων της διοίκησης και των εργαζομένων της επιχείρησης με τους Βουλευτές της περιοχής, που είχε γίνει αρχές Ιούνίου στα κεντρικά γραφεία της ΛΑΡΚΟ για να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση και να διερευνηθούν οι πιθανές λύσεις. 

            Ο κ. Καραναστάσης  σε εκείνη τη συνάντηση είχε τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, με τη μεταφορά της στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και  Περιουσίας (Υπερταμείο) και της διασφάλισης της εργασίας για τους ήδη εργαζόμενους εκεί.

            Μετά τις συναντήσεις του υπουργού κ. Σταθάκη, την Τρίτη 25/7/17 στο χώρο της ΛΑΡΚΟ και του Πρωθυπουργού με τους εργαζομένους, στο περιθώριο των εργασιών του 2ου Περιφερειακού Συνεδρίου Στερεάς Ελλάδας αλλά  και τις εξαγγελίες του ιδιου του πρωθυπουργού , από το βήμα του Συνεδρίου, για συμφωνία με τη ΔΕΗ και δρομολόγηση λύσης στα προβλήματα της επιχείρησης,  συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο υπουργός κ. Γ. Σταθάκης για τις προθέσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

            Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Απ. Καραναστάσης τόνισε οτι  τριχοτόμηση της ιδιοκτησίας της ΛΑΡΚΟ, με αποφάσεις των προηγουμένων κυβερνήσεων (55% στο ΤΑΙΠΕΔ, 11,5% στη ΔΕΗ, το υπόλοιπο στην Εθνική Τράπεζα), δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία της, με τη δημιουργία ασαφειών που εμποδίζουν τον δανεισμό της.

            Αναφέρθηκε στην εκκαθάριση της επιχείρησης  που επί 27 χρόνια  κατέστη αδύνατο να ολοκληρωθεί, αλλά και στην κακοδιαχείριση δεκαετιών, που έφερε τη ΛΑΡΚΟ στο χείλος της καταστροφής.

            Τέλος, έκανε μνεία και εγγενών αδυναμιών, όπως είναι η χαμηλή περιεκτικότητα του μεταλλεύματος σε σιδηρονικέλιο και η χαμηλή τιμή του προϊόντος και ζήτησε να βρεθεί οπωσδήποτε λύση, ώστε να μη στερηθεί το ελληνικό Δημόσιο μια βιομηχανία που μπορεί και πρέπει να γίνει ξανά παραγωγική.