Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αργυρό Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό για το ελαιόλαδο της Παναγιώτας Ανέστη απο την Κυρτώνη Φθιώτιδας

 

 

 

 

Ελαιοπαραγωγός απο την Κυρτώνη Φθιώτιδας βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό για το εξαιρετικό ελαιόλαδο που είναι αποτέλεσμα βιολογικού τρόπου παραγωγής . Η Ανέστη Παναγιώτα είναι επιλεγμένη παραγωγός στα πλαίσια του  ερευνητικού  προγράμματος «Ανάπτυξη του βιολογικού τρόπου παραγωγής φυτικών προϊόντων» που υλοποιείται  από την  ερευνητική ομάδα για το βιολογικό τρόπο παραγωγής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με την επικουρο  καθηγήτρια κ. Μαρία Πανίτσα και την ερευνήτρια κ. Αθηνά Θεοδωρακοπούλου . Η καλλιέργεια ελιάς γίνεται με βάσει το πρότυπο της «αγροβιοδυναμικής διαχείρισης» που προτείνει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε  ποικιλία ελιάς Πικουάλ . Η συγκομιδή γίνεται με σεβασμό προς το δένδρο της ελιάς και ακολουθεί ψυχρή έκθλιψη του καρπού στο ελαιοτριβείο. Η ποικιλία Πικουάλ  παράγεται σε βιολογικούς ελαιώνες στη Κυρτώνη Φθιώτιδας. 

 

Το ελαιόλαδο αυτό extravirginoliveoil με πλούσια αρώματα από τη χλωρίδα της Κυρτώνης και υψηλά ευεργετικά συστατικά που έχει το ελαιόλαδο για την ανθρώπινη υγεία ,Βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό OLYMPIA AWARDS HEALTH AND NUTRITION” 2020.

Ο Προκόπιος Μαγιάτης, καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,  αναλύει δείγματα ελαιολάδου από παραγωγούς του εν λόγω προϊόντος από όλη την Ελλάδα καθώς και από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Σερβία και ΗΠΑ. Όλα τα δείγματα αναλύονται με την μέθοδο NMR στο πανεπιστήμιο Αθηνών όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη και όλα τα λοιπά παράγωγα τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης. Όλα τα ελαιόλαδα που ξεπερνούν το όριο των 250 mg/Kg σε περιεχόμενες φαινόλες που αφορούν τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 432/2012 περί του ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου βραβεύονται με μια τιμητική διάκριση. Οι υψηλές φαινόλες των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων και ιδίως η ελαιοκανθάλη μπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού συστήματος και είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, όπως επισημαίνουν ερευνητές.

 

 

Ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής είναι το ελαιόλαδο

Η αξία του ελαιόλαδου αποδεικνύεται μαζικά τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι το ελαιόλαδο κρύβει σημαντικά συστατικά που βοηθάνε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα φαίνεται να είναι περισσότερο αποτελεσματικά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, της λεγόμενης ‘κακής χοληστερόλης’. Υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης μακροπρόθεσμα συνδέονται με την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε που περιέχει τοGIANNIS OLIVE OIL

αποτελεί σημαντικό θρεπτικό συστατικό του ελαιόλαδου, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από επιβλαβείς ουσίες που πυροδοτούν π.χ. το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...