Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Αυτοψία στα ''εγκλήματα'' του Σπερχειού απο τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κυρμανίδη !

Αυτοψία στα περιβαλλοντικά ''εγκλήματα'' που εχουν διαπραχθεί τα προηγούμενα χρόνια στο Σπερχειό απο τις προκάτοχες διοικήσεις του κεντρικού κράτους και της Περιφέρειας , πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης , συμμεριζόμενος απολύτως την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των αγροτών  αγρότες και παραγωγών  του κάμπου της Λαμίας που βρέθηκαν και πάλι στο ελεος της κακοκαιρίας , βλέποντας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια τα χωράφια τους και την παραγωγή τους να πλημμυρίζουν .  

Αποκαλυπτικός στις δηλώσεις του στο ''ΛΤ'' ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας , μιλά για αυθαίρετες παρεμβάσεις και προβληματικά εργα που σήμερα στοιχίζουν στην αγροτική παραγωγή και στα εισοδήματα των αγροτών . 

''Σήμερα επιθεώρησα την κοίτη του Σπερχειού στο ύψος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Νομική τελείωσα κι όχι το Μετσόβειο.. Δεν χρειάζεται όμως κάποια ειδική επιστημοσύνη για να διαπιστώσεις τα εξής:

1. Τον Σπερχειό τον βρήκαμε, δεν μας βρήκε...
2. Στο διάβα των χρόνων προέκυψαν:
- Η κατασκευή της (Παλιάς πλέον) Εθνικής Οδού.
- Αυθαίρετες παρεμβάσεις στο πλάτος της κοίτης, μεγάλα τμήματα της οποίας μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
- Ανάγκες άρδευσης, πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες ανά περιοχή και ανά καλλιέργεια.
- Η κατασκευή του ΠΑΘΕ (με σχεδόν ανύπαρκτα ή τουλάχιστο πλημμελή αντιπλημμυρικά έργα)
- Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από την ΕΡΓΟΣΕ(με ένα αντιπλημμυρικό έργο εξόχως προβληματικό)
- Και άλλες ενδεχόμενα παρεμβάσεις που δεν γνωρίζω

Όλες οι παραπάνω δράσεις είχαν μια ταυτόσημη «εγωκεντρική» αντίληψη. «Εκτελώ αποσπασματικά αυτό που με βολεύει, αυτό που με συμφέρει, φροντίζοντας για το δένδρο κι αδιαφορώντας πλήρως για το δάσος''. 

 

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την ελλειψη των απαραίτητων εργων υποδομής που παρατηρούνται χρόνια στην περιοχή , ξύπνησαν και πάλι τον εφιάλτη των παραγωγών που δεν είναι αλλος απο τα εντονα πλημμυρικά φαινόμενα απο τα  οποία υποφέρουν επι μια δεκαπενταετία τα αγροτικά νοικοκυριά των τοπικών κοινοτήτων του Μοσχοχωρίου , του Γοργοποτάμου , της Δαμάστας και της Ηράκλειας , χωρίς μέχρι σήμερα να εχει βρεθεί κάποια λύση . Οι αγρότες του κάμπου της Λαμίας φαίνεται να πληρώνουν βαρύ τίμημα απο την ανάγκη κατασκευής  εργων εθνικής σημασίας .  

Οπως είχαμε αναφέρει στο προχθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ , το  γεγονός οτι τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν στην περιοχή εργα εθνικής σημασίας οπως ο νέος αυτοκινητόδρομος της ΠΑΘΕ , η νέα σιδηροδρομική γραμμή , ο Ε-65 και ο αγωγός  για  το φυσικό αέριο , εχει επιδεινώσει τα προβλήματα καθώς ολόκληρη η περιοχή δεν διαθέτει την απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία , με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες αγρότες  που ζούν και καλλιεργούν τα χωράφια τους στην περιοχή να εχουν εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά στο ελεος των καιρικών φαινομένων . Οπως πληροφορηθήκαμε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Περιφέρεια εχει εκπονήσει μια μελέτη , αλλά δεν υπάρχουν τα κονδύλια  για να χρηματοδοτηθεί .

Αξίζει να σημειωθεί οτι απο το 2018 η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων μεταφέρθηκε απο τους Δήμους στην Περιφέρεια .  Δεν είναι ομως μόνο ο καθαρισμός των ρεμάτων που πρέπει να γίνει . Υπάρχουν και κακοτεχνίες των κατασκευαστικών εταιρειών που πρέπει να διορθωθούν για να αποκτήσει ο κάμπος της Λαμίας μια στοιχειώδη αντιπλημμυρική προστασία και να προστατευτούν η αγροτική παραγωγή και οι περιουσίες του αγροτικού κόσμου . Δυστυχώς η πολιτεία προτιμά να διαθέτει εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των μνημείων και για τον Ασωπό ποταμό , παρά να κατευθύνει τα ευρωπαικά κονδύλια για την  κατασκευή των αναγκαίων εργων υποδομής στον αγροτικό τομέα , στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τον πρωτογενή τομέα .

Το πρόβλημα κληρονόμησε ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης τον Σεπτέμβριο του 2019 και απο την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του , οπως εχουμε πληροφορηθεί κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση  , ωστόσο τα εμπόδια  που καλείται να ξεπεράσει είναι πολλά και δεν είναι εύκολο μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να διορθωθούν προβλήματα δεκαετίας .

Όταν η «αλήθεια» της φύσης συναντά την ανάγκη του ανθρώπου και κυρίως όταν αυτή η ανάγκη εξυπηρετείται «εγωκεντρικά» αποσπασματικά και χωρίς σεβασμό , τότε οπως λέει και ο Αντιπεριφερειάρχης , ''ο Σπερχειός από ευλογία γίνεται κατάρα''. 

 

Φωτογραφίες

   

randomness