Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Αυτός ο πόλεμος πότε θα τελειώσει ; (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
 
Ζούμε εποχή απόλυτου απομονωτισμού . Σε ολα τα επίπεδα . Κοινωνικό , οικονομικό και πολιτικό . Δεν υπάρχει δραστηριότητα που να μην εχει πληγεί με τον εναν ή τον αλλο τρόπο απο την πανδημία . Καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις μας και παρακολουθώντας τα συμβάντα στη Ελλάδα και τον κόσμο , αναρωτιόμαστε πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η μεγάλη κρίση που δοκιμάζει σκληρά και ανελέητα τον τρόπο της ζωής μας .
Η απάντηση στο εύλογο αυτό ερώτημα για τη διάρκεια της κρίσης δεν είναι ευκολη . Εξαρτάται απο πολλά αν !
Είμαστε σε πόλεμο δηλώνουν οι ηγέτες ολων των χωρών . Και κανείς δεν ξέρει αυτός ο πολεμος ποτε θα λήξει .
Σε αλλες εποχές οι πολίτες που ηθελαν να σταματήσει ο πόλεμος εβγαιναν στους δρόμους και τις πλατείες και διαμαρτύρονταν . Οι παγκόσμιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση στην ανθρώπινη ιστορία . Σε εκείνον τον πόλεμο ο εχθρός ηταν ορατός . Ηταν οι δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού που απειλούσαν να αιχμαλωτίσουν τα κράτη και να ποδηγετήσουν τους λαούς .
Στο σημερινό πόλεμο ο εχθρός είναι αόρατος . Για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος , πρέπει να αποκλειστούμε και να απομονωθούμε στα σπίτια μας .Σε αυτόν τον πόλεμο οι λαοί εχουν καταδικαστεί σε καραντίνα . Σε μια εκνευριστική ακινησία .
Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία η λήξη αυτού του πολέμου δεν εξαρτάται απο τις αποφάσεις των ηγετών και των πολιτικών . Η λήξη αυτού του πολέμου δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο απο αυτούς που οι λαοί εκλέγουν για να τους εκπροσωπήσουν και να τους κυβερνήσουν , αλλά απο τις εισηγήσεις των επιστημόνων .
Ζούμε με λίγα λόγια την κυριαρχία των επαιόντων . Την εποχή της επιστημοκρατίας και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό .
Σε αυτόν τον πόλεμο οι πολιτικοί μας λένε να κάνουμε υπομονή. Μπόρα είναι θα περάσει και μετά ολα θα γίνουν και πάλι κανονικά . Πολύ αμφιβάλλουμε ως προς αυτό . Εχουμε την αίσθηση οτι τίποτα δεν θα μοιάζει με το χθές . Ολα θα είναι διαφορετικά . Ελπίζουμε μόνο , μέσα απο αυτή την κρίση , οι δημοκρατικές κοινωνίες να βγούν πιο δυνατές . Να μην νικηθούν απο αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα . Τα μηνύματα που ερχονται απο την Ευρώπη και τον κόσμο είναι ανησυχητικά .
Στην Ουγγαρία ψήφισαν νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ορμπάν να νομοθετεί με διατάγματα, στο πλαίσιο μιας επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης με αφορμή την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.Στο στόχαστρο τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική στον Ουγγρο πρωθυπουργό .
Για την ωρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτι αυτή η τακτική δεν θα υιοθετηθεί και απο αλλους πολιτικούς ηγέτες .
Ας ελπίσουμε οτι ολα είναι προσωρινά και οτι τα μέτρα στέρησης των ελευθεριών δεν ηρθαν για να μείνουν .
Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ενα απο τα ιδανικά των ανοιχτών δημοκρατικών κοινωνιών και κυρίως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο χτίστηκε η Ενωμένη Ευρώπη . 
Δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ζούν , να εργάζονται και να ταξιδεύουν σε ολες τις χώρες -μέλη . Αυτές οι ελευθερίες δεν ηταν αυτονόητες πριν μερικές δεκαετίες και αυτός ο τρόπος ζωής δεν ηταν εφικτός στην εποχή του σιδηρούν παραπετάσματος . Μην το ξεχνάμε αυτό .
Εμείς στην Ελλάδα παρα τα τόσα προβλήματα , είναι αλήθεια οτι δεν κινδυνεύουμε αμεσα . Παρά τους περιορισμούς των τελευταίων ημερών και παρα τη φτώχεια μας , παραμένουμε μια ειρηνική , δημοκρατική και ελεύθερη πολιτεία . Το αυτό επιθυμούμε και για τους αλλους λαούς της Ευρώπης .
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                           Δημοσιογράφος