Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δημοκρατική συννενόηση ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
 
Αν δημοκρατία είναι να αναγνωρίζεις οτι εχει δίκιο και η αλλη πλευρά , οπως εχει πεί ενας πολιτικός επιστήμονας , τότε αυτή η φράση βρίσκει την πλήρη δικαιωσή της στον τρόπο που λειτουργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς .
Ανεξάρτητα αν στο συμβούλιο παίρνονται οι σωστές για τους μέν ή οι λάθος κατ'αλλους αποφάσεις , οι αποδείξεις για τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου είναι πολλές .
Η σημαντικότερη είναι η επικράτηση ενός πνεύματος δημοκρατικής συννενόησης μεταξύ των αντίπαλων περιφερειακών παρατάξεων .
Στην οικοδόμηση αυτού του πνεύματος δημοκρατικής συννενόησης εχουν συμβάλλει ολοι απο την πλευρά τους .
Η μετριοπαθής και συναινετική στάση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού , η εποικοδομητική στάση του Απόστολου Γκλέτσου , το συναινετικό πνεύμα της Κατερίνας Μπατζελή , η πολιτική ευγένεια του Δημήτρη Αναγνωστάκη , η καλή προαίρεση του Τάσου Χρονά και του Κώστα Μπασδέκη , η τήρηση της πολιτικής δεοντολογίας απο τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους και πάνω απ'ολα η ανεκτικότητα του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου είναι στοιχεία που δεν επιτρέπουν η πολιτική αντιπαράθεση να ξεπεράσει κάποια ορια .
Ετσι οπως εξελίσσονται τα πράγματα στο περιφερειακό συμβούλιο , οταν θα εχει ολοκληρωθεί η θητεία του οργάνου δεν νομίζω να βρεθεί κάποιος περιφερειακός σύμβουλος που θα μπορούσε στα σοβαρά να κατηγορήσει τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Ηλία Σανίδα οτι δεν του εδωσε το λόγο οταν τον ζήτησε , ή ακόμα χειρότερα οτι προσπάθησε να τον φιμώσει για να μην ακουστεί η φωνή του !
Με τον τρόπο που λειτουργεί ο πρόεδρος κινδυνεύει να κατηγορηθεί στο τέλος για το αντίθετο . Οτι δηλαδή ειναι πολύ δημοκρατικός και ανεκτικός με τους συναδέλφους του . Μέσα ομως απο την ανεκτικότητα που επιδεικνύει , συμβάλλει στο να χτιστούν γέφυρες και να βρεθούν κοινά σημεία μεταξύ των παρατάξεων , ετσι ωστε να ψηφίζονται τα θέματα με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση . Και αυτό το εχει καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα .
Για παράδειγμα στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο που εγινε με τηλεδιάσκεψη , η παράταξη του περιφερειάρχη , μετά απο μια εξαντλητική συζήτηση του θέματος , δέχτηκε να αποσύρει το θέμα της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το Δήμο Λαμιέων για τη Διοίκηση του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στις Θερμοπύλες , λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τους προβληματισμούς , τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης . Με συναινετικό πνεύμα αλλωστε διαχειρίστηκε απο την αρχή τη κρίση του μεταναστευτικού η παράταξη του κ. Σπανού .
Μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε πολλά με την πολιτική του Περιφερειάρχη και της παραταξής του .
Ενδεχομένως κάποιοι να προτιμούσαν μια πιο τολμηρή και αποφασιστική πολιτική σε πολλά θέματα . Αλλά ετσι είναι η πολιτική σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία . Ο κόσμος ψηφίζει εναν πολιτικό και μετά λαχταρά αυτόν που δεν ψήφισε . Ωστόσο υπάρχει και ενα οφελος . Η δημοκρατική συννενόηση . Ξέρετε το να μην κάνεις κατάχρηση της εξουσίας που εχεις και να μην αντιμετωπίζεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους ως εχθρούς , δεν το γράφει κανένα Σύνταγμα , κανένας νόμος και κανένας κανονισμός περιφερειακού συμβουλίου . Είναι ζήτημα δημοκρατικής παιδείας και πολιτικής κουλτούρας .
Και η δημοκρατία εκτός απο ουσία , είναι και θέμα διαδικασίας .
 
                                                                                                                                                                              Χρήστος Αλεξανδρής

    

Απόψεις

Γράφει ο Στέλιος Παπαθεμελής Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους σε δανεικά και αγύριστα που ευκαίρως-ακαίρως έχουν λάβει από το κράτος. Σε...
randomness