Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δήμος Λαμιέων και Περιφέρεια Στερεάς τίμησαν το Γοργοπόταμο με στεφάνι στο μνημείο της ενωμένης εθνικής αντίστασης - Μια έκρηξη που ακούγεται ακόμα!

Τα 78 χρόνια απο την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου τίμησαν  ο Δήμος Λαμιέων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της ενωμένης εθνικής αντίστασης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Γοργοποτάμου, αποτίοντας με σεμνότητα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης που έγραψαν μία από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας.

Την ανάγκη να διατηρήσουμε στην συλλογική μας μνήμη το ενωτικό μήνυμα του Γοργοποτάμου, υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος.

“Αυτές τις ημέρες του Πανελλήνιου Εορτασμού της εθνικής Αντίστασης, αυτές τις ημέρες της παλλαϊκής μνήμης και της εθνικής υπερηφάνειας, φέτος η Ελλάδα δεν μπορεί να τις γιορτάσει όπως θα ήθελε, γιατί φέτος δίνει μια άλλη σκληρή μάχη, όχι εναντίον ενός νέου εισβολέα με όπλα και στρατό, αλλά εναντίον ενός αόρατου φονικού ιού που αποδεκατίζει τους συμπατριώτες μας ύπουλα και αθόρυβα” σημειώνει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Λαμιέων.

“Η Πατρίδα, προσθέτει, όπως κάλεσε τότε τα παλικάρια του αλβανικού έπους να συνεχίσουν τον αγώνα στα βουνά της Ελλάδας και να γράψουν έτσι το έπος της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, έτσι και σήμερα μας καλεί να δώσουμε τον αγώνα της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, να προστατεύσουμε και να σώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες από τον θάνατο”.

H Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και o Δήμος Λαμιέων, στον ιστορικό χώρο του Γοργοποτάμου τίμησαν με σεμνότητα, γεμάτοι πατριωτικά συναισθήματα και πατριωτικό ενθουσιασμό, όλους εκείνους που θυσίασαν τα νιάτα τους πολεμώντας τον κατακτητή, όλες και όλους εκείνους που έγραψαν το έπος της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης 41-44.

“Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου την 25η Νοεμβρίου του 1942, από τις αντιστασιακές ομάδες του Άρη και του Ζέρβα μαζί με τους Άγγλους σαμποτέρ απέδειξε για ακόμη μία φορά, ότι οι Έλληνες ενωμένοι και μονιασμένοι μεγαλουργούν, ενώ διχασμένοι πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα στην ιστορία, και το διαχρονικό μήνυμα της.

Ας κρατήσουμε στην συλλογική μας μνήμη τη μεγάλη αυτή στιγμή των Ελλήνων και ας δικαιώσουμε με την υπεύθυνη και στάση μας, με τον καθημερινό μας ειρηνικό αγώνα τις θυσίες εκείνης της γενιάς που μας παρέδωσε την Πατρίδα μας ελεύθερη και τις προαιώνιες αξίες και παραδόσεις μας, ζωντανούς οδηγούς σ´ ένα ασφαλές μέλλον” καταλήγει στο μήνυμά του για την επέτειο του Γοργοποτάμου ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος.

“Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου μας διδάσκει τον καλύτερο εαυτό μας” αναφέρει στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. “Αυτόν που στα δύσκολα αφήνει στην άκρη τα μικρά, κοιτάζει με σοφία τα σημαντικα και τα υπηρετεί διαθέτοντας ακόμη και τη ζωή του.

Ο Γοργοπόταμος συμβολίζει τον Έλληνα που πεισμώνει, μονοιάζει και τα καταφέρνει”!

Τίμησαν τον Γοργοπόταμο στο Άγαλμα του Βελουχιώτη

Στην Πλατεία Λαού, μπροστά στο Άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, η Τοπική Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το Τ.Σ. Φθιώτιδας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν συμβολικά την επέτειο της ανατίναξης της σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου.
Ομιλητής ήταν ο Χρήστος Φουσέκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Αναφέρθηκε στην ιστορική ημέρα και στα επίκαιρα μηνυματά της.

«Το πραγματικό μήνυμα του Γοργοπόταμου και της Εθνικής Αντίστασης είναι αντιιμπεριαλιστικό.

Αφήνει έκθετους εκείνους που το καπηλεύονται, αφού με το ένα χέρι τους καταθέτουν στεφάνι και με το άλλο σηκώνουν τη σημαία των επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., τραβώντας στη δίνη των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην ευρύτερη περιοχή μας τον ελληνικό λαό.»

Το Παράρτημα Λαμίας, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το ΤΣ Φθ/δας της ΚΝΕ, ανέφερε ο ομιλητής, «υποκλινόμαστε μπροστά στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να υπάρξει ένα διαφορετικό μέλλον στη χώρα μας. Κι αν, μπροστά μας, ξεπροβάλλουν ζόρικοι, δύσκολοι, ζοφεροί και φρικτοί καιροί για τους λαούς, πρέπει να βάλουμε όλο το κουράγιο, να επιστρατεύσουμε τη γνώση που έχουμε αποκτήσει και τη μαστοριά που απαιτείται για να τους κάνουμε αυτούς τους καιρούς ελπιδοφόρους.

Γιατί ζούμε στην εποχή που άνοιξε με την Οκτωβριανή Επανάσταση, την εποχή των κοινωνικών επαναστάσεων, της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιού στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και από το Δημήτρη Αλεξόπουλο εκ μέρους του Π.Σ. Αν. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και με την υπόσχεση ότι του χρόνου θα τιμηθεί η επέτειος όπως της αρμόζει στον ιστορικό χώρο δίπλα στη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Μήνυμα Χρήστου Σταϊκούρα για την Eπέτειο της Aνατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου


Στη σημερινή επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τιμούμε τους αγωνιστές του Γοργοποτάμου, τους αγωνιστές της ενωμένης εθνικής αντίστασης, και όλους όσους αγωνίστηκαν κατά των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Οι Έλληνες, ενωμένοι, κατάφεραν να αποτελέσουν παράδειγμα ενότητας του έθνους μας, να ενισχύσουν το ηθικό της κατεχόμενης Ελλάδας και να προκαλέσουν το θαυμασμό των κατεχόμενων λαών της Ευρώπης.

Εβδομήντα οχτώ χρόνια μετά, η επέτειος της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας του αντιστασιακού αγώνα κατά των κατακτητών, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τα διχαστικά βιώματα της μεταπολεμικής εποχής, μας υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός λαός όταν συνεργάζεται και αγωνίζεται ενωμένος, μεγαλουργεί.

Στην τρέχουσα μάχη που δίνουμε κατά της πανδημίας, αλλά και στις απρόκλητες απειλές που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα, οφείλουμε να τιμήσουμε τη βαριά κληρονομιά που μας άφησαν οι συμπατριώτες μας, να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας, και με σύνεση και ρεαλισμό, να ξεπεράσουμε ενωμένοι και αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Μήνυμα Γιάννη Οικονόμου για την Επέτειο Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

“Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν ένα ορόσημο ενότητας για τον λαό μας και την αντίσταση κατά των ναζί κατακτητών.

Αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ υπό την καθοδήγηση Βρετανών αλλά και Ελλήνων αξιωματικών του συμμαχικού στρατηγείου κατάφεραν, στην καρδιά της Ρούμελης ένα σημαντικό πλήγμα στον γερμανικό στρατό.

Δυστυχώς η ενότητα και η κοινή δράση δεν είχε συνέχεια. Πριν ακόμα νικηθούν οι Γερμανοί οι εμφύλιες συγκρούσεις και τα αποτρόπαια εγκλήματα μαίνονταν στα ελληνικά βουνά ως προάγγελος των όσων τραγικών ακολούθησαν το Δεκέμβρη του 44 αλλά και αργότερα στον ελληνικό εμφύλιο.

Στον Γοργοπόταμο όμως έστω και για μια φορά τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε.

Ο κοινός στόχος της αποδυνάμωσης του εχθρού, η μεγάλη εικόνα της μάχης με τον πραγματικό αντίπαλο κυριάρχησαν. Αυτή η ιστορική πραγματικότητα συνιστά τον ισχυρό συμβολισμό.

Η αντίσταση στους Γερμανούς ήταν αντίσταση όλων των Ελλήνων, η συντριπτική τους πλειοψηφία που πύκνωσε τις τάξεις των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν περήφανοι πατριώτες και όχι κομματικά στρατευμένοι όπως ενδεχομένως επιθυμούσαν όσοι επικράτησαν στην καθοδήγηση των οργανώσεων.

Η ενότητα στη δράση αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για την πιο εμβληματική πράξη αντίστασης.

Πάντα για τα μεγάλα και τα εμβληματικά η ενότητα είναι η αναγκαία προϋπόθεση”.

Δήλωση Θέμη Χειμάρα για την Επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

«Ενότητα. Λέξη χιλιοειπωμένη που όμως δύσκολα γίνεται πράξη.

Σαν σήμερα, στο Γοργοπόταμο, η ομοψυχία και η συνεργασία πήραν σάρκα και οστά σε μια πράξη ηρωισμού που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ανθρώπων που ξεπέρασαν το "εγώ" και κατέκτησαν το "εμείς" με μοναδικό σκοπό το κοινό καλό.

Η Γέφυρα στο Γοργοπόταμο θα μας το υπενθυμίζει κάθε φορά: ενωμένοι θα βγούμε νικητές από κάθε δοκιμασία, όπως είναι και αυτή της πανδημίας που σήμερα απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ενωμένοι πάντα θα πετυχαίνουμε ακόμα και όσα μοιάζουν ακατόρθωτα».

Μήνυμα Γιώργου Κοτρωνιά για το Γοργοπόταμο

“Μπορεί φέτος, λόγω της εθνικής μάχης με τον αόρατο εχθρό που μας αποδεκατίζει ύπουλα και αθόρυβα, να μην μπορούμε να βρισκόμαστε στον ιερό τόπο του Γοργοποτάμου, όμως, έστω και νοερά, αυτή τη μέρα με σεμνότητα και σεβασμό πρέπει να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές του 41-44 που συνέχισαν το έπος της Αλβανίας στα βουνά της πατρίδας μας.

Ας κρατήσουμε αυτόν τον συμβολισμό στις καρδιές και το μυαλό μας, ας είναι ο Γοργοπόταμος η απάντηση στο εθνικό μας ελάττωμα της διχόνοιας και ας δώσουμε και φέτος την
υπόσχεση ότι, έχουμε την θέληση να αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελληνική κοινωνία βασισμένη στις αξίες και στις αρχές του δικαίου και της ισονομίας, ας θυμόμαστε ότι οι Έλληνες
μονιασμένοι, προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες τους μεγαλουργούν, ενώ διχασμένοι, μακριά από τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, πληρώνουν ακριβό τίμημα στην ιστορία”.

Γιάννης Σαρακιώτης: «78 χρόνια μετά και το μήνυμα του Γοργοποτάμου αποτελεί το δικό μας φάρο»

«Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, έννοιες όπως το θάρρος, η αγωνιστικότητα, ο αλτρουισμός, η αυταπάρνηση, αντανακλώνται σε μία αντιστασιακή ενέργεια που έλαβε χώρα στην περιοχή μας, η οποία και σημάδεψε την ιστορία της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, αποτελεί μία πράξη που συνιστά ιστορικό ορόσημο. Ένα ιστορικό ορόσημο, το οποίο διαμορφώθηκε από τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης με πρωτεργάτη τον Άρη Βελουχιώτη.

Όλοι τους πρωταγωνιστές ενός Εθνικού μετώπου αρραγούς ενότητας το οποίο διακρίθηκε για το σημαντικό πλήγμα που επέφεραν στις δυνάμεις του ναζισμού και του Άξονα.

Το μήνυμα που απορρέει από αυτή την ιστορική αντιστασιακή ενέργεια, παραμένει σήμερα επίκαιρο.

Αποτελούσε και θα αποτελεί το δικό μας, άσβεστο φάρο ιδίως αυτή την περίοδο που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και πάλι.». 

Μήνυμα Ενότητας και Ομοψυχίας από τη ΝΟΔΕ Φθιώτιδας

“Αναμφίβολα, μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η σημασία της, εντοπίζεται στο ότι αποδεικνύει τις απεριόριστες ικανότητες του ελληνικού λαού, όταν λειτουργεί με γνώμονα την ομόνοια και την εθνική ομοψυχία.

Σήμερα, εβδομήντα οκτώ χρόνια από την ηρωική αυτή πράξη, μνημονεύουμε την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως ένα μεγάλης εμβέλειας γεγονός που κατέδειξε ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο.”

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας για την 78η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, θα τιμήσει με ιδιαίτερο τρόπο - όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της - την 78η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως αρμόζει στην Εθνική Αντίσταση.

Στο μήνυμά της σημειώνει τα εξής:

“Η ανατίναξη της γέφυρας τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942 είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της μοναδικής σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας για 6 εβδομάδες, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα ανεφοδιασμού στους Γερμανούς και Ιταλούς.

Εδειξε παράλληλα τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών και πύκνωσε τις γραμμές του αντάρτικου στη Ρούμελη.

Κυρίως όμως φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη, μεταφέροντας το μήνυμα του ξεσηκωμού σε κάθε πόλη και χωριό της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

Η ηρωική αυτή πράξη χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη του λαού μας ως η κορυφαία ιστορική στιγμή στον αγώνα ενάντια στον ξένο κατακτητή.

Ο Γοργοπόταμος, έγινε ένα διαρκές και πάντα επίκαιρο σύμβολο της αντίστασης και της μάχης ενάντια στο φασισμό.

Σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες, έχουμε χρέος, αποδίδοντας τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στον πρωτεργάτη της επιχείρησης, καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη”.

Μήνυμα Αποστόλη Καραναστάση (πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

“Κορυφαίο, αναμφίβολα, στρατιωτικό γεγονός, η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, με ξεχωριστή συμβολική σημασία, ως η πρώτη κοινή επιχείρηση των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ, υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα, μαζί με ομάδα Βρετανών σαμποτέρ.

Ένα καπρίτσιο της μοίρας, συμπύκνωσε 25 αιώνες ιστορίας μέσα σε ένα μικρό τρίγωνο. Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος.

Η Εθνική Αντίσταση, με την συμβολή της στον αγώνα για την συντριβή των δυνάμεων του φασιστικού – ναζιστικού άξονα, έσωσε την τιμή και την υπερηφάνεια της Ελλάδας.

Θα πρέπει να συνεχιστεί η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων και λοιπών οφειλών, που μέχρι σήμερα οι τότε κατακτητές αρνούνται να αποδώσουν.

Τιμούμε σήμερα, τους αγωνιστές που, σε μια μαύρη περίοδο για την πατρίδα και την ανθρωπότητα, όρθωσαν το ανάστημά τους στον κατακτητή και έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά.

Σ’ αυτούς απευθύνουμε το ευχαριστώ για τους αγώνες τους, αυτούς δείχνουμε σαν παράδειγμα στα παιδιά μας και τη νέα γενιά.”

Μήνυμα Θανάση Μιχελή (πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

“Τιμούμε σήμερα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ της Ρούμελης με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Άρη και συμμετοχή του Ζέρβα και ανταρτών του ΕΔΕΣ. Την πρώτη πολύ σημαντική αντιστασιακή ενέργεια κατά των κατακτητών.

Αυτή η κοινή δράση ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ ήταν και η μοναδική συμπόρευση στην Εθνική Αντίσταση. Διότι είναι ιστορικά καταγραμμένο ότι η πλειοψηφία του παλαιού αστικού κόσμου είτε στάθηκε αμέτοχη, είτε ακολούθησε το βασιλιά στο Κάιρο, στην καλύτερη περίπτωση.

Στην άλλη περίπτωση συμπορεύτηκε και υπηρέτησε τους κατακτητές (η περίπτωση οργάνωσης και δράσης των Ταγμάτων Ασφαλείας είναι χαρακτηριστική).

Παρ΄ όλα αυτά η Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αγκάλιασε την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και μεγαλούργησε.

Σήμερα θα πρέπει, διατηρώντας τις μνήμες και τις τιμές στους αγωνιστές, ταυτόχρονα να αναλογιστούμε και να επανεκτιμήσουμε την ανάγκη συμπόρευσης, στο εφικτά δυνατό, για την αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων της χώρας και του λαού”.

 

    

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness