Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το δυσάρεστο και το καταστροφικό ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
Παρακολουθώντας την συζήτηση στη Βουλή για το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο που κορυφώθηκε την Κυριακή το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατα του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Σταικούρα , συνειδητοποίησα οτι τρία μνημόνια δεν ηταν τελικά αρκετά για να σηματοδοτήσουν την οριστική ηττα του λαικισμού στη χώρα μας και τον θάνατο της πολιτικής οπως την γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα .
Πολιτική που είχε ενα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα ανεξάρτητα απο το ποιός κυβερνούσε κάθε φορά . Να μεταθέτει τη λύση των προβλημάτων στο μέλλον και να αποφεύγει οπως ''ο διάβολος το λιβάνι'' τις δύσκολες αποφάσεις . Και επειδή η συζήτηση στη Βουλή  αφορούσε τα κόκκινα δάνεια , στο θέμα αυτό ,  λύσεις που θα επρεπε να είχαν εφαρμοστεί απο την αρχή της κρίσης , δηλαδή πριν δέκα χρόνια , ''τις αφήσαμε για αργότερα '' για να θυμηθώ μια φράση που αποδίδεται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή , με αποτέλεσμα σήμερα το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση να εχει χειροτερέψει  και οι οποίες λύσεις να εχουν πολύ μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό κόστος .
Στην Ελλάδα φυσικά τα λουκέτα στα μαγαζιά και οι πλειστηριασμοί είναι η χαρά των λαικιστών ,οι οποίοι μονίμως καταγγέλλουν την κυβέρνηση για οτιδήποτε κάνει , χωρίς να προτείνουν κάτι διαφορετικό .
Ο Τσίπρας για παράδειγμα εγκαλεί την κυβέρνηση οτι με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο , η κυβέρνηση λύνει τα χέρια των Τραπεζών για να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών και την ιδια ωρα κατηγορεί την κυβέρνηση οτι υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη -μαμούθ και εφερε την μεγαλύτερη υφεση .
Ναι , αλλά για να ερθει η ανάπτυξη πρέπει πρώτα να επιλυθεί  το πρόβλημα των κόκκινων δανείων , ωστε να μπορέσει ξανά να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα .
Διότι οπως ολοι γνωρίζουν (εστω κι αν κάνει πως το αγνοεί ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ) , μόνο στις Τράπεζες και πουθενά αλλού , βρίσκεται το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας .
Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις τεράστιες ευθύνες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στη δημιουργία των κόκκινων δανείων , πρέπει να πούμε οτι σε κάθε κρίση του παρελθόντος εχει αποδειχθεί οτι είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί η οικονομική υφεση , χωρίς να αποκατασταθεί πρώτα η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα .
Εχει αποδειχθεί πολλές φορές οτι χωρίς την σταθεροποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσω εκκαθάρισης , ανακεφαλαιοποίησης και ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων καμία οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξη , ειδικά στην Ελλάδα οπου ολες σχεδόν οι επενδύσεις γίνονται μέσω πιστώσεων που παρέχονται απο τις τράπεζες . Δυστυχώς στην Ελλάδα η ατολμία των κυβερνήσεων εχει οδηγήσει σε ενα τόσο μεγάλο υψος μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφενός μέν στο σημείο που εχουμε φτάσει δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις -οποιος το υποστηρίζει αυτό απλά λαικίζει -και αφετέρου αν αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο δεν υπάρχει η δυνατότητα να κυκλοφορήσει το χρήμα στην αγορά και θα χρειαστεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  .
Και φυσικά απο αυτή την πολιτική κριτική δεν μπορεί να εξαιρεθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια χωρίς να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων , αφηνοντάς το να κακοφορμίσει και μεταθετοντάς το στις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης . Ομως οπως είχε πεί και ο Αμερικανός οικονομολόγος Γκαλμπρέιθ '' πολιτική είναι η επιλογή μεταξύ του δυσάρεστου και του καταστροφικού ''!
                                                                                                                                                                 Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                      Δημοσιογράφος


    

Απόψεις

Η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, καθιερώθηκε...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness