Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εγκαινιάστηκε στην Υπάτη η εκθεση του Δημήτρη Κατσικογιάννη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 και την συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδαςη Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων και την συνδρομή του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Υπαταίων «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ», διοργάνωσαν Βυζαντινή έκθεση με τίτλο:«Ο Αγώνας για Κοινωνική και Πολιτική Ελευθερία στο Εικαστικό έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννη».

 

         Στην εκθεση φιλοξενούνται  δεκαοκτώ έργα του καλλιτέχνη, παστέλ σε χαρτόνι, από την ιδιωτική συλλογή του Δημητρίου Ζιώγα και επιμέλεια από την Δρ. Στέλλα Μουζακιώτου, Ιστορικό της Τέχνης καθηγήτρια-σύμβουλο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Αθήνας. Εγκαινιάζοντας την εκθεση ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης τόνισε οτι ''ο  Δήμος Λαμιέων με τη διοργάνωση τόσο σημαντικών εκδηλώσεων  εκφράζει την ακλόνητη πίστη του στον Πολιτισμό, που προάγει την επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών, νοηματοδοτεί την καθημερινή ζωή, αλλά και ζωογονεί την αίσθηση της ιστορικής συνέχειας και κοινωνικής συνοχής''.   

Η Τέχνη  , σημείωσε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του , έχει τον δικό της τρόπο να «μιλάει» για τη ζωή και τα ανθρώπινα, για τα όνειρα και τους αγώνες, για τα ιδανικά και την προσπάθεια εκπλήρωσής τους. Οι μορφές του Δ. Κατσικογιάννη αγρότες και αγρότισσες που μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο, η σπουδάζουσα νεολαία που δίνει τον δικό της αγώνα για την επίτευξη υψηλών στόχων, πολιτικοί κρατούμενοι που διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και έκφραση, αγωνιστές που οραματίζονται και επιζητούν την Ειρήνη, κινούνται σε έναν κόσμο δυσκολιών, διαψεύσεων και πόνων, χωρίς  όμως ποτέ να εγκαταλείπουν. 

Στην εικαστική γλώσσα του Δ. Κατσικογιάννη, οι μορφές αυτές γίνονται τα σημαίνοντα περιεχομένων, όπως το όραμα της Ειρήνης, οι αξίες της πανανθρώπινης δικαιοσύνης και συναδέλφωσης. Η Ειρήνη που δοκιμάστηκε τόσο σκληρά στον εικοστό αιώνα, δοκιμάζεται και πάλι στη σημερινή προοδευμένη τεχνολογικά, αλλά ανώριμη πνευματικά, κοινωνία. Οι ανθρώπινες κοινωνίες καλούνται στον 21ο αιώνα να ξαναβρούν το μίτο εξόδου προς το φως, να αφήσουν πίσω τη μισαλλοδοξία, τη βία και τον φανατισμό και να αγωνιστούν για έναν κόσμο ειρηνικό, δίκαιο και ελεύθερο. Στο πλαίσιο αυτών των αναζητήσεων, η εξαιρετική ζωγραφική που παρουσιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο, «μιλάει» για πράγματα επίκαιρα.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...