Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκτακτα μέτρα για την αιθαλομίχλη στη Λαμία --Εως και τις 7 Ιανουαρίου θα υπάρξει μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ έως και 70%

Με απόφαση του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, κήρυξε τα παρακάτω βραχυχρόνια μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια , αλλά και για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού  του Δήμου Λαμιέων .

 

Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου :

         Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

 

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

         Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

 

Γ) Μέτρα μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:

  • Σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας με εξαίρεση την περίπτωση που είναι ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης και σύσταση για χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πηγών θέρμανσης έναντι της χρήσης στερεών καυσίμων και καυσίμων στερεής βιομάζας.
  • Σύσταση για ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18ο C σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.
  • Απαγόρευση λειτουργίας αποτεφρωτικών κλιβάνων.
  • Απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους.

 

Δ) Βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης των εκπομπών από κυκλοφορία οχημάτων:

         Σύσταση για την εφαρμογή κανόνων οικολογικής οδήγησης και συμπεριφοράς όπως:

  • οδήγηση με χαμηλότερη ταχύτητα, μείωση των συνεχόμενων εναλλαγών γκαζιού-φρένου, αλλαγή στο σωστό χρόνο των ταχυτήτων κ.λ.π κατά μήκος των οδικών αξόνων αστικών περιοχών.

 

         Η έναρξη ισχύος των μέτρων ορίζεται από 3-1-2017 και ώρα 19:00 έως 7-1-2017 και ώρα 19:00, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.