Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΦοΔΣΑ και ΣΔΙΤ το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας ανέλυσε σε εκδήλωση στην Κοζάνη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανακύκλωση με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή της. Δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι «η πλήρης διαφάνεια σε όλα τα στάδια, η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής που επικρατεί στον κλάδο» και τα χρήματα που προκύπτουν από την πραγματική ανακύκλωση να επιστρέφουν στους πολίτες και όχι στους κάθε λογής μεσάζοντες του κλάδου.
Ανακοίνωσε ότι από το 2018 θα καθιερωθεί χωρίς εξαιρέσεις το τέλος ταφής για τα ανεπεξέργαστα απορρίμματα των δήμων, μίλησε για κίνητρα που θα δοθούν στους δήμους για την μείωση την αποβλήτων και προανήγγειλε την έκδοση ΚΥΑ που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα για «την πλήρη απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας».
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προορίζονται για τον κλάδο της ιδιωτικής οικονομίας στην ανακύκλωση των υλικών μίλησε για κονδύλι ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει την περιβαλλοντική βιομηχανία η οποία θα επεξεργάζεται τα ανακυκλωμένα υλικά προκειμένου να επανεισέρχονται στον κύκλο της οικονομίας.
Τέλος αναφερόμενος στην νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κοζάνη εξήρε την στάση των φορέων της αυτοδιοίκησης και παρομοίασε το συγκεκριμένο έργο «ως το βήμα από την γη στην σελήνη» αφού οι δήμοι της δυτικής Μακεδονίας είναι οι πρώτοι και μοναδικοί στον ελλαδικό χώρο που κατέκτησαν όλους τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ στην διαχείριση των απορριμμάτων και των στερεών αποβλήτων.

                                                                                 Οι Δήμαρχοι που τόλμησαν !

 Η πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας που κατασκευάζεται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εγκαινιάστηκε χθες στην Κοζάνη. Η μονάδα θα διαχειρίζεται 120.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως από τους 12 δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και είχε τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Φεβρουάριο.

Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται υπό τη σκέπη  του φορέα που ίδρυσαν οι 12 δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εδώ και μια 20ετία για να διαχειριστούν από κοινού τα απορρίμματά τους.  Εκτός από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, το έργο περιλαμβάνει ΧΥΤΥ και δέκα σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Η συνολική κατασκευαστική δαπάνη της επένδυσης ήταν 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ συνεισέφερε ο ιδιώτης, 6 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνειο που χορήγησε η Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ προέκυψαν από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. (13 εκατ. από την πρωτοβουλία Jessica και 13 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Το Δημόσιο δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή, αλλά τη λειτουργία: το σύνολο του κόστους για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι 132 ευρώ/τόνο (από 37 ευρώ/τόνο σήμερα, αλλά μόνο για ταφή), του οποίου το 50%, ήτοι 68 ευρώ/τόνο, θα καλύπτεται από το Δημόσιο (μεσοσταθμικά θα πέσει στα 38 ευρώ). Σύμφωνα με το νέα σχήμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, ο ιδιώτης θα αναλάβει τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων και η εταιρεία των Δήμων  θα εξακολουθήσει να διαχειρίζεται την ανακύκλωση . Να σημειωθεί ότι το μοντέλο της μονάδας βασίζεται στη συλλογή και διαλογή των σύμμεικτων απορριμμάτων, ένα μοντέλο που μένει να φανεί αν είναι το ενδεδειγμένο για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.