Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φωκίδα: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα covid19 σε Γερμανούς τουρίστες

Οικογένεια Γερμανών τουριστών, που παραθέριζε στην παραλιακή Δωρίδα Φωκίδας, γιατροί  στο επάγγελμα, με ένα παιδί, βρέθηκαν θετικοί στον covid 19.

Η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα μέσω του λιμανιού της Πάτρας, όπου και τους έγινε το τέστ κορωνοϊού. Οι τουρίστες, ενημερώθηκαν ένα 24ωρο σχεδόν μετά την εξέταση που τους έγινε όταν ήρθαν στην Ελλάδα, ότι ο πατέρας και το παιδί έχουν κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν πολλές επαφές στο ξενοδοχείο και στην περιοχή που διέμεναν, είναι ασυμπτωματικοί και ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ.

Μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο αναφοράς για τον κορονοϊό στο Μεσολόγγι, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. 

Άμεσα η δημοτική αρχή Δωρίδας, με τους υπευθύνους του ΕΟΔΥ προχώρησαν στην ιχνηλάτηση των επαφών της οικογένειας των Γερμανών και αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ.

Συναγερμός σήμανε όπως ήταν φυσικό η είδηση από χθες ότι υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού Γερμανών τουριστών στη Δωρίδα.

Ας δούμε όμως το περιστατικό από την αρχή.

Πέμπτη απόγευμα έφτασαν στο λιμάνι της Πάτρας μέσω Αγκώνας οι τρείς Γερμανοί τουρίστες, ένα ζευγάρι Γερμανών, που μάλιστα είναι γιατροί, και ο γιός τους.

 Κατευθύνθηκαν σε μικρό ξενοδοχείο έξω από το Μοναστηράκι Δωρίδας όπου είχαν κάνει κράτηση για διαμονή.

Την Παρασκευή το μεσημέρι πήγαν για ένα καφέ σε μπαρ ξενοδοχείου στη Χιλιαδού.

Το απόγευμα της Παρασκευής ειδοποιήθηκαν οι ίδιοι από τη Γερμανία, σύμφωνα με τα τεστ που έκαναν εκεί, ότι οι δύο είναι ασυμπτωματικοί θετικοί στον κορωνοϊό.

Έκτοτε και σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων αλλά και της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου παρέμειναν τα επόμενα 24ωρα εντός του ξενοδοχείου μέχρι που επιβεβαιώθηκε η είδηση και από τα τεστ που έγιναν από το ΕΟΔΥ και εδώ στην Ελλάδα.

Ευθύς αμέσως έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και οι Γερμανοί οδηγήθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο του Μεσολογγίου.

Ήδη από χθες  ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ προχωρούν σε ιχνηλάτηση σε κάθε σημείο που οι Γερμανοί είχαν επισκεφθεί στις λίγες ώρες που παρέμειναν στη Δωρίδα.

Το ξενοδοχείο που διέμειναν, 4 διαμερισμάτων, αυτές τις ημέρες δεν φιλοξενούσε άλλους επισκέπτες, όλα δε τα δωμάτιά του είναι ειδικά απομονωμένα το ένα από το άλλο από την ημέρα που άνοιξε, για προληπτικούς λόγους ασφαλείας από κορωνοϊό.

Την εξέλιξη του όλου θέματος παρακολουθεί έχοντας πλήρη ενημέρωση αλλά και συντονισμό υπηρεσιών και ιδιωτών ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, όπου χθες βράδυ παρέμεινε μέχρι στις 2:00 μετά τα μεσάνυχτα στο Δημαρχείο με το επιτελείο του, ακριβώς για καλύτερο συντονισμό, αλληλοενημέρωση και παρέμβαση σε ότι χρειάζεται.

Ο Κορωνοιός δεν κάνει διακρίσεις

Τελικά ο κορωνοιός δεν κάνει διακρίσεις . Η Φωκίδα και άλλοι δύο νομοί, Ευρυτανίας και Γρεβενών, συγκαταλέγονταν μέχρι χθες στις αμόλυντες περιοχές . Συνέχιζαν  να μην έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα κρούσμα κορωνοϊού σύμφωνα με την νέα επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).        

Όπως προκύπτει από την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι ειδικοί εξακολουθούν να έχουν καλή εικόνα ποια κρούσματα συνδέονται με ταξίδι και ποια αποτελούν επαφές γνωστών κρουσμάτων.

Η ταυτοποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊου, δηλαδή να εντοπίζεται από την ιχνηλάτηση ποιοι έχουν εκτεθεί στον ιό και από πού, παραμένει μία από τις βασικές προτεραιότητες προκειμένου να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι έξι περιοχές συγκαταλέγονται στην λίστα με αυτές που συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κορωνοϊού.

 

Πρόκειται για τους νομούς Λάρισας, Αργολίδας, Ξάνθης, Καστοριάς, Κοζάνης και το Άγιο Ορός. Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Άγιο Όρος και Καστοριά μάλιστα βρίσκονται στη λίστα από τον Μάρτιο.

 

Όσον αφορά στη Λάρισα, η παρουσία στη λίστα οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ για την Αργολίδα λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.

 

Επιβαρυμένες με κρούσματα από την πανδημία είναι ακόμα 9 περιοχές: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθος. Σε αυτές η επίπτωση του κορωνοϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού.

 

Πιο χαμηλά και με λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ακολουθούν Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος.

 

Όπως αναφέραμε το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως μετά από όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, δύο  νομοί Ευρυτανίας και Γρεβενών, εξακολουθούν να μην έχουν καταγράψει κάποιο κρούσμα.

Πληροφορίες απο Δωρίδα και star Κεντρικής Ελλάδας

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness