Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φυλακισμένοι οφειλέτες ! (Tου Χρήστου Αλεξανδρή )

 
 
Στην αρχή της κρίσης κυβέρνηση και Τρόικα επεισαν τους ελληνες πολίτες οτι για να ξεπεραστεί η κρίση το  σημαντικό ηταν να μειωθεί το ελλειμμα . Η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε επτά  χρόνια να μετατρέψει ενα θηριώδες ελλειμμα σε πλεόνασμα . Και οπως πολλοί σήμερα αναγνωρίζουν ελάχιστες δημοκρατικές χώρες, αν υπάρχουν , εχουν καταφέρει να πετύχουν τόσο μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση , σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα . Φυσικά ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με τεράστιο οικονομικό , πολιτικό και κοινωνικό κόστος . Με παρατεταμένη υφεση , μαζική ανεργία , φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της μεσαίας τάξης , κοινωνικές ανισότητες . Οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται σχεδόν απ'ολους σήμερα . Γι'αυτές τις θυσίες μίλησε και ο κ. Γιούνκερ κατα την επισκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας . Αξίζουν είπε το σεβασμό ολων των Ευρωπαίων . Με ποιόν τρόπο εκφράζεται αυτός ο σεβασμός , νομίζω ολοι το αντιλαμβάνονται σήμερα μετα και τη νέα συμφωνία . 
Με νέες θυσίες . Με νέα μέτρα επαχθέστερα των προηγούμενων . 
Η καλή είδηση των τελευταίων ημερών,  που εκανε το χειλάκι πολλών υπουργών να χαμογελάσει ηταν οτι η Ελλάδα βγαίνει απο τον κίνδυνο υπερβολικού ελλείμματος . Η κακή είδηση ομως είναι οτι μπαίνει στον κίνδυνο υπερβολικού πλεονάσματος . Μέχρι σήμερα οι θυσίες του ελληνικού λαού εδικαιολογούντο στο ονομα της μείωσης των ελλειμμάτων . Εφεξής οι θυσίες θα δικαιολογούνται στο ονομα επίτευξης πλεονασμάτων . 
Αν η εξάλειψη των ελλειμμάτων ηταν ο αποκλειστικός στόχος των προγραμμάτων της τρόικας , τότε τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιτυχημένα . Ομως ο στόχος ηταν να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στα πόδια της , να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να μειωθεί δραστικά η ανεργία . Δυστυχώς παρα τα ευχολόγια Γιούνκερ , οι δανειστές απαιτούν απο την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια . Ο στόχος αυτός είναι τιμωρητικός . Αραγε  γιατί μας τιμωρούν  ; 
Δεν διαπραγματεύτηκε σωστά η ελληνική κυβέρνηση . Αυτό είναι πλέον πασιφανές και στον τελευταίο Ελληνα πολίτη . Το ερώτημσ είναι γιατί αποδέχτηκαν οι εταίροι μια τέτοια φορολογική και καθαρά εισπρακτική πολιτική . Γιατί αποδέχτηκαν το χαράτσωμα κάθε ελληνα που κατάφερε να πετύχει κάτι στη ζωή του . Γιατί δέχτηκαν την φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης !
 ''Δημοσιονομικό ζουρλομανδύα'' χαρακτήρισε ενα Ινστιτούτο στην Ευρώπη τη νέα συμφωνία . Υπήρχε πάντα η ελπίδα οτι οι ευρωπαίοι βλέποντας την συρρίκνωση που προκάλεσαν στην πραγματική οικονομία οι συνταγές εξάλειψης των ελλειμμάτων ,  θα ζητούσαν χαλάρωση των μέτρων μέχρι η οικονομία να πάρει και πάλι μπροστά , να αρχίσει να παράγει νέα εισοδήματα . Δεν το εκαναν και απλώς ζήτησαν περισσότερα μέτρα . 
Απο το 2010 δεν κάνουμε αλλη δουλειά , απο το να παίρνουμε συνεχώς μέτρα . Απο τα πολλά μέτρα που πήραμε , φτάσαμε σήμερα η χώρα να θυμίζει φυλακή οφειλετών . Οι φυλακισμένοι οφειλέτες ,  χειροπόδαρα δεμένοι απο την υψηλή φορολογία και τα capital controls , δεν μπορούν να αποκτήσουν εισοδήματα με τα οποία θα εχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους . Και ομως υπήρχε η δυνατότητα να βοηθηθεί η Ελλάδα να ανακάμψει γρήγορα πριν υποστεί μια τόσο μεγάλη ζημιά η οικονομία της . Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν στήριξαν απο την αρχη τις θέσεις του ΔΝΤ που εξακολουθεί να ζητά αναδιάρθρωση χρέους και μικρότερα πλεονάσματα για να ανασάνει η οικονομία . Οπως δεν  μπόρεσα ποτέ  να καταλάβω γιατί μας τιμωρούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας  !
 
                                                                                                                                                         Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                              Δημοσιογράφος