Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γ. Τσιρώνης: Κανένας λόγος να εισάγουμε πανάκριβη σόγια όταν έχουμε τόσο μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις

Μείωση του κόστους παραγωγής με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων σε κτηνοτροφία και γαλακτοκομικά θα φέρει η αξιοποίηση των εκατομμυρίων στρεμμάτων σε εκτάσεις που σήμερα παραμένουν αχρησιμοποίητες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στο 2ο  περιφερειακό αναπτυξιακό  συνέδριο  στη Λαμία.

Στην ομιλία του , ο κ. Τσιρώνης  περιέγραψε τους βασικούς αξονες ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου αναφέροντας επιγραμματικά :
  • επιστροφή του κόσμου στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή οι νέοι άνθρωποι να καταλάβουν ότι μιλάμε για μία δραστηριότητα υψηλής επιστημονικής αξίας, όχι για τους "αδαείς τσοπάνους" του παρελθόντος
  • πώς θα γίνουν τα έργα υποδομής που θα μειώσουν τα κόστη
  • πώς θα εξαλειφθούν οι εισαγωγές ζωοτροφών και άλλα συναφή θέματα, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά
  • ζητήματα τυποποίησης ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων
Ο  κ. Τσιρώνης σημείωσε ότι «ο παγκόσμιος ανταγωνισμός οδηγεί σε μείωση τιμών, όπως του γάλακτος που παίρνουν οι βιομηχανίες για το ίδιο το γάλα, το γιαούρτι, την τυροκομία κτλ, αλλά έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια να μειώσουμε τα κόστη, όπως π.χ. το κόστος της ζωοτροφής, που θα μειωθεί εάν αξιοποιήσουμε όλες τις σχολάζουσες γαίες που έχουμε στην Ελλάδα, εκατομμύρια στρέμματα, για παραγωγή υψηλού επιπέδου και χαμηλού κόστους ζωοτροφής».
 
Ανέφερε μάλιστα ότι «ήδη κάποιες εταιρείες μετατρέπουν τα λιόκλαδα (που σήμερα συνήθως καίγονται) σε ζωοτροφή που αποδεδειγμένα δίνει κρέας και γάλα πολύ υψηλής ποιότητας. Αυτό που θεωρούμε απόβλητο της μίας δραστηριότητας είναι πολύτιμος πόρος για μία άλλη. Αυτό κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη, π.χ. στη Σαρδηνία όπου μειώσαν το κόστος του πρόβειου γάλακτος κάτω από 0,65-070 όταν εμείς στα 0,80 είμαστε σε οριακό σημείο».
 
«Το γάλα που θα παραχθεί έτσι θα είναι πολύ υψηλής ποιότητας και χαμηλότερου κόστους, δεν είναι αναγκαστικό ότι όταν πέφτει το κόστος πέφτει και η ποιότητα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εισάγουμε πανάκριβη σόγια από το εξωτερικό, όταν έχουμε τόσο μεγάλες εκτάσεις με εξαιρετικής ποιότητας χορτολίβαδα», κατέληξε.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.