Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το γεφύρι της Αλαμάνας : Ολημερίς το χτίζανε , το βράδυ γκρεμιζόταν ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
 
Δεν γνωρίζουμε ποιό είναι ακριβώς το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Λαμιέων για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα .

Κάποια πράγματα που σχεδιάζονται να γίνουν τα πληροφορηθήκαμε στη συνάντηση που είχε στη Λαμία η πρόεδρος της Επιτροπής ''Ελλάδα 2021'' με το Δήμαρχο . Απο την πλευρά του Δημάρχου τονίστηκαν οι παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν σε επίπεδο υποδομών τέτοιας ποιότητας και έκτασης, που θα αναδείξουν το ιστορικό – πολιτιστικό τοπόσημο του Δήμου, συνδέοντας το σημείο της ιστορικής  μάχης της Αλαμάνας με το ιστορικό σημείο των Θερμοπυλών καθώς και τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το γνωστό ιστορικό τρίγωνο δηλαδή που μοιάζει με την φλεγόμενη αμμο του Μωυσή !

Στις παρεμβάσεις αυτές, ως κορυφαία, επισημάνθηκε  η ανακατασκευή και αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας της Αλαμάνας, αλλά και άλλες παρεμβάσεις όπως  στο Μνημείο του Διάκου στη Λαμία. 

Επειδή δεκαετίες τώρα ακούμε συνεχώς τα ιδια πράγματα περι αξιοποίησης του ιστορικού τριγώνου , θα μας επιτρέψουν οι αρμόδιοι να κρατήσουμε μικρό καλάθι στις καινούριες εξαγγελίες . Διότι εμείς εδω στη Φθιώτιδα και στη Λαμία ζούμε τον θρίαμβο της αναποτελεσματικότητας . Εχουμε το δικό μας  γεφύρι της Αρτας . Είναι το γεφύρι της Αλαμάνας , που ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν ! 

Αναφορικά με την ιστορική γέφυρα της Αλαμάνας και το μνημείο που εχει χαθεί απο προσώπου γής λόγω του αυτοκινητόδρομου , να υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα που ενδεχομένως κάποιοι να τα εχουν ξεχάσει . 

Πριν λίγους μήνες με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας , προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη είχε  προτείνει  την αγορά εκτασης 10 στρεμμάτων στην περιοχή προκειμένου να αξιοποιηθεί απο τους τοπικούς παράγοντες για την πολιτιστική και τουριστική προβολή . Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα , γιατί οπως λένε οι πληροφορίες αν και εχουν περάσει αρκετοί μήνες απο τότε , απάντηση απο την υπουργό δεν εχει υπάρξει . Βέβαια αν τελικά η εκταση δεν αγοραστεί , στο τέλος θα μείνουμε με την υπόσχεση της Γιάννας Αγγελοπούλου οτι  πολλές από αυτές τις προτάσεις, θα μπουν στην πλατφόρμα της ιστοσελίδας «Ελλάδα 2021» . Κάτι είναι κι αυτό . Να θυμίσουμε επίσης οτι ο σημερινός Δήμαρχος Λαμίας με την ιδιότητα του αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας , είχε επισκεφθεί την περιοχή με τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα και είχε αποφασιστεί να γίνει μια μελέτη για την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου . Δεν γνωρίζουμε αν η μελέτη αυτή εγινε και που βρίσκεται σήμερα ή αν πρόκειται για την ιδια μελέτη στην οποία αναφέρθηκε προχθες ο Δήμαρχος .(Αλήθεια χρειάζονται πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί μια μελέτη ;) Ευχόμαστε να ευοδωθούν τα σχέδια της νέας Δημοτικής Αρχής εστω και με μεγάλη καθυστέρηση 

Σημασία εχει πάντως οτι μέχρι τότε ο  Αθανάσιος Διάκος θα παραμένει αφαντος απο την Εθνική , και το γεφύρι της Αλαμάνας θα εξακολουθήσει να συμβολίζει την αναποτελεσματικοτητά μας . 

                                                                                                                                                                                          Χρήστος Αλεξανδρής 

                                                                                                                                                                                               Δημοσιογράφος 

   

randomness