Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το γεωπάρκο της Βόρειας Εύβοιας εργαλείο για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής

Με στόχο την ανάδειξη του γεωλογικού, πολιτιστικού και οικολογικού πλούτου της βόρειας Εύβοιας, ο δήμος Μαντουδίου – Ελυμνίων – Αγίας Άννας προχωράει στη διαδικασία δημιουργίας γεωπάρκου στην περιοχή καθώς και την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, με τη στήριξη του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 
Η αρχή έγινε σήμερα στα γραφεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Μαντουδίου - Ελυμνίων – Αγίας Άννας, Χρήστος Καλυβιώτης, με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου, Νικόλαο Ζούρο, και τον εκπρόσωπο του ελληνικού τμήματος της UNESCO, Γιάννη Μανώλη, παρουσία του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλη Ψύλου, αποφασίστηκε η δημιουργία του γεωπάρκου και κατατέθηκε από την πλευρά του κ. Καλυβιώτη επιστολή για την αναγνώριση και ένταξή του στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων του Οργανισμού. Στη συνάντηση υπήρξε και τηλεφωνική παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη. 

Ο κ. Καλυβιώτης τόνισε ότι οι φορείς της περιοχής ενδιαφέρονται να κάνουν αργά και σταθερά βήματα, ώστε να δημιουργηθεί το γεωπάρκο στη βόρεια Εύβοια, το οποίο θα βοηθήσει την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Είναι ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να αναδειχθούν τα αξιόλογα και μοναδικά ευρήματα της περιοχής», επισήμανε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι ήδη διατίθενται 40 στρέμματα για περαιτέρω διερεύνηση, αλλά και 5 στρέμματα για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου μουσείου.
 
Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει σε επαφή με τον όμορο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, ώστε εφόσον το επιθυμεί να ενταχθεί και αυτός στη δημιουργία του γεωπάρκου, καθώς και με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 
Από την πλευρά του ο κ. Ζούρος τόνισε ότι η περιοχή έχει έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει, ώστε να υπάρξει μία τουριστική ανάπτυξη, παρουσιάζοντας το γεωλογικό, πολιτιστικό και οικολογικό της πλούτο.

Επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να οριοθετηθεί η περιοχή του πάρκου και να κατατεθεί στην UNESCO ένας ολοκληρωμένος φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάδειξή του.

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσπάθεια αυτή και τόνισε ότι το υπουργείο θα είναι αρωγός της και θα την στηρίξει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει.

«Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επιχειρεί ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Την κοινωνία που επιχειρεί, οραματίζεται και αντιστέκεται», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ψύλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας ότι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων βρίσκεται στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και στηρίζει πάντα τις πρωτοβουλίες που ξεκινούν από τις τοπικές κοινωνίες με στόχο την ανάπτυξη.

Η παλαιοντολογική σκαπάνη ήδη έχει φέρει στο φως ευρήματα από μια μικρή «ζούγκλα» με ύαινες, ρινόκερους, προβοσκιδωτά, καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, γαζέλες, πιθήκους, ιππάρια (συγγενικές προγονικές μορφές των αλόγων), αλλά και μαχαιρόδοντες (ένας είδος παρόμοιο του λιονταριού) που ζούσαν πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια στην ορεινή περιοχή της Κερασιάς και τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο Απολιθωμάτων Θηλαστικών στην Κερασιά.

Η περιοχή εκτός από φυσικό κάλλος και τα γεωλογικά και αρχαιολογικά ευρήματα έχει και μία πλούσια μεταλλευτική ιστορία η ανάδειξη της οποίας θα συμβάλλει περαιτέρω στην ήπια τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...