Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

''Γίναμε Μπέργκαμο ή Ουχάν ;(Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
 
Γίναμε Μπέργκαμο ή Ουχάν  ; Με το αγωνιώδες αυτό ερώτημα κοιμάται και ξυπνά η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες εν μέσω καραντίνας μετά και την επιβεβαιωμένη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στο μέτωπο της πανδημίας .
Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει οτι η κατάσταση σήμερα στο δεύτερο κύμα είναι χειρότερη απ'οτι ηταν στο πρώτο κύμα , ενω εχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη οσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας .
Η δραματική εκκληση των επιστημόνων αλλά και των πολιτικών οτι ''είμαστε σε πόλεμο και θα πρέπει ο αμαχος πληθυσμός να μείνει σπίτι του για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία '' , αρκεί απο μόνη της για να περιγράψει την εικόνα του προβλήματος . 
Αλλο πράγμα ομως η ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και αλλο πράγμα η καλλιέργεια πανικού που εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακά συμφέροντα . Δεν αμφιβάλλω οτι η ημέρα που θα εχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την πανδημία φαντάζει ακόμη πολύ μακρινή , παρα την αισιοδοξία που προκαλεί η είδηση για την εξεύρεση του εμβολίου . Μέχρι να ερθει ομως εκείνη η στιγμή , οφείλουμε ολοι να συμπαραταχθούμε με ολους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και αγωνίζονται νυχθημερόν για να περιορίσουν την μεταδοτικότητα του ιού .
Η τρομοκρατία του τύπου ''κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο'' θυμίζει τις μαύρες ημέρες της χρεοκοπίας του 2010 , τότε που η Ελλάδα βρισκόταν στην ακρη του γκρεμού , ηταν αποκλεισμένη απο τις αγορές και απειλούνταν σοβαρά με κατάρρευση και εξοδο απο την ευρωζώνη . Η κατάρρευση τότε αποσοβήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή . Ο κίνδυνος μιας κατάρρευσης επανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2015 με τη σκληρή διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης και το εφιαλτικό δημοψήφισμα . Με τη διαφορά οτι σε εκείνη την κρίση δεν κινδυνεύαμε να γίνουμε Μπέργκαμο , αλλά Βενεζουέλα !
Αλλά και τότε ο κίνδυνος της κατάρρευσης αποσοβήθηκε την δωδεκάτη ωρα . Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό χρόνων , ωστόσο δεν κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο γιατί δίνει τον υπερ πάντων αγώνα για τη δημόσια υγεία σε συνθήκες πολύ καλύτερες απο την οικονομική κρίση . Στη Βόρεια Ιταλία το σύστημα υγείας αν και πολύ ανεπτυγμένο , λύγισε εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ .
Στην Ελλάδα τα κυβερνητικά μέτρα περιόρισαν την πίεση που δέχτηκε το ΕΣΥ και η κυβέρνηση κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να το ενισχύσει με διάφορους τρόπους , τριπλασιάζοντας τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας . Μια ματιά στην κατάσταση που επικρατεί στις αλλες χώρες οπου πολυδιαφημισμένα συστήματα υγείας δεν κατάφεραν να σταθούν στο υψος των περιστάσεων , είναι αρκετή για να μας κάνει λιγότερο κινδυνολόγους και επικριτικούς στους χειρισμούς της κυβέρνησης . Αλλωστε οταν είσαι σε πόλεμο , αυτό που μετράει δεν είναι να διατυπώνεις ερωτήσεις , αλλά να δίνεις απαντήσεις στα προβλήματα που προκύπτουν .Ζούμε σε πολεμικές συνθήκες και αυτή την ωρα το μόνο που μπορεί να κάνει ο κάθε πολίτης είναι να βοηθήσει . Με οποιον τρόπο και μέσο διαθέτει .
Σε αυτόν τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς . Εαν δεν νικηθεί ο αόρατος εχθρός , καμία επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας δεν θα είναι εφικτή .

 

                                                                                                                                                                   Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                        Δημοσιογράφος

 

Απόψεις

Γράφει ηΒασιλική Λάζου ☛ 10 χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.Το ζήσαμε. Το θυμόμαστε. Και δεν θα το ξεχάσουμε.Την αγωνία, την ένταση, την ελπίδα, την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων