Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γλίτωσε το λουκέτο η ''Αναπτυξιακή Φθιωτική'' !

Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής

Σε ρόλο ''ναυαγοσώστη'' στη χθεσινή του συνεδρίαση  το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας , γλίτωσε απο βέβαιο οικονομικό ...πνιγμό την '' Φθιωτική Αναπτυξιακή '' , ψηφίζοντας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και  δίνοντας στην εταιρεία   μια βαθειά ανάσα .  !

Στην ουσία το Περιφερειακό συμβούλιο εβαλε τον αναπνευστήρα σε μια  εταιρεία που τα τελευταία χρόνια δεν σταματά να καταγράφει ζημιές και ελλείμματα , και η οποία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού καθώς στην τελευταία χρήση  βρισκόταν σε αρνητική θέση υψους 77.000 ευρώ .

Η συνολική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι 120.000 ευρώ με την Περιφέρεια να συμμετέχει με το ποσό των 65.000 ευρώ και με τους Δήμους και τα Επιμελητήρια με το ποσό των 55.000 ευρώ . Το θέμα ηρθε για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης και συζητήθηκε ως εκτακτο . Η νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας προκάλεσε εύλογους προβληματισμούς και εντάσεις στους συμβούλους της μειοψηφίας , ενω ερωτηματικά υπήρξαν και για την καθυστέρηση με την οποία ηρθε να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση απο το περιφερειακό συμβούλιο , δεδομένου οτι η απόφαση στη γενική συνέλευση των μετόχων της Φθιωτικής Αναπτυξιακής εχει ληφθεί απο τον Σεπτέμβριο . Απαντήσεις σε ολα αυτά εδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης και επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας . 

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που χρειάστηκε να ξεπεράσει η Περιφερειακή Αρχή στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ηταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Φθιωτικής Αναπτυξιακής με την Περιφέρεια για μια οικονομική διαφορά υψους 320.000 ευρώ . 

                                                                             

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή . Η Φθιωτική Αναπτυξιακή , σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλία Κυρμανίδη  εχει το  μικρότερο μετοχικό κεφάλαιο (51.000 ευρώ ) σε σύγκριση πάντα με τις αλλες  αντίστοιχες αναπτυξιακές  εταιρείες  σε ολη την Ελλάδα . 

 Σε περίπτωση που χθες το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσιζε αρνητικά στην αύξηση , η Φθιωτική Αναπτυξιακή θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το λουκέτο .  Οι ζημιές της εταιρείας ανέρχονται στις 77.000 ευρώ .

 Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την αύξηση ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης για να μην μπεί η εταιρεία σε καθεστώς εκκαθάρισης και βρεθεί  μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει  . Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ''η αναπτυξιακή εταιρεία αυτή τη στιγμή εκπονεί πρόγραμμα 12 εκ ευρώ και αν το περιφερειακό συμβούλιο ελεγε οχι στην αύξηση  ουσιαστικά καταδίκαζε  την εταιρεία να μπεί σε εκκαθάριση . 

''Σε μια τέτοια περίπτωση  θα δημιουργήσουμε ενα μπιγκ μπαγκ με τεράστιο κόστος για την περιφερειακή οικονομία'' δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης θέτοντας τους περιφερειακούς συμβούλους προ των ευθυνών τους  .

''Θα ηταν εγκληματικό σημερα, τόνισε στην εισηγησή του ο κ. Κυρμανίδης ,  να μην ψηφίσουμε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για μια εταιρεία που οπως ανέφερε  το 2021 θα βρίσκεται σε καθαρή οικονομική θέση και θα εχει τη δυνατότητα  να διαδραματίσει εναν ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας .

                                                                                     Στο χειρουργείο ...

Αξίζει να σημειώσουμε οτι η συζήτηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εγινε για μια εταιρεία που το 2014 είχε συσσωρευμένες ζημιές 500.000 ευρώ , τέλος του 2019 κατέγραψε ζημιές 166.000 ευρώ  και σήμερα εμφανίζει ελλειμμα  77.000 ευρώ , γεγονός που σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλία Κυρμανίδη αποτελεί περίτρανη απόδειξη του νοικοκυρέματος που επιχειρήθηκε και εγινε τα προηγούμενα χρόνια .

Σημαντικό χαρακτήρισε το ρόλο των αναπτυξιακών εταιρειών  , ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός , ανοίγοντας την συζήτηση για τον μετασχηματισμό των εταιρειών σε εναν αναπτυξιακό οργανισμό . ''Ο  τελικός προορισμός μας , είπε ο κ. Σπανός , η δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού που θα συγχωνεύει σε αυτόν τις τρείς αναπτυξιακές εταιρείες της Περιφέρειας '', ενω δεσμεύτηκε να καταθέσει για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο το τελικό σχέδιο για διαβούλευση το αργότερο μέσα στον Δεκέμβριο .

  Τη δέσμευση του Περιφερειάρχη οτι θα προχωρήσει στη συγχώνευση των εταιρειών σε οργανισμό της Περιφέρειας , ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος .  

                                                                     Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι !

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για χρέη της Περιφέρειας προς τη Φθιωτική Αναπτυξιακή . Πρόκειται για το θέατρο του παραλόγου . Πρόκειται για ενα χρέος υψους 320.000 ευρώ που δημιουργήθηκε απο τις συμβάσεις που υπέγραφε η Περιφερειακή Αρχή Μπακογιάννη , συμβάσεις που τελικά δεν πληρώθηκαν ποτέ γιατί δεν τις ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο .  Οι οκτώ συμβάσεις με προυπολογισμό κάτω των 60.000 ευρώ εχουν ψηφιστεί απο την Οικονομική Επιτροπή , ενω μια σύμβαση 130.000 ευρώ που αφορούν 8 εργα στο νομό Ευρυτανίας επρεπε να ψηφιστούν απο το περιφερειακό συμβούλιο για να προχωρήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού . 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Αναγνωστάκης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν μια δική μας εταιρεία να κάνει αγωγή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που εχει την πλειοψηφία των μετοχών στην εταιρεία . Μήπως η  αρνητική θέση της εταιρείας  οφείλεται στη μη τιμολόγηση εργων προς την Περιφέρεια λόγω μη νομιμότητας των συμβάσεων που υπέγραψε , αναρωτήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της μειοψηφίας  . Ο κ. Αναγνωστάκης πρότεινε να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο διεξοδικά για το τι ακριβώς γίνεται με τις αναπτυξιακές εταιρείες της Περιφέρειας . Μίλησε μάλιστα για ενα μεγάλο ελλειμμα που πρέπει να καλυφθεί , ενω πρόσθεσε οτι θα πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια , η χρηστή διοίκηση και η λογοδοσία των αναπτυξιακών εταιρειών  .

                                                                                      

Για προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να θολώσει τα νερά οσον αφορά τη διαχείριση των αναπτυξιακών εταιρειών , εκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκλέτσος . ''Παρακολουθώντας τον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι εταιρείες επουδενί δεν θα ψήφιζα να συνεχιστεί αυτό το καρκίνωμα'' τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και καταψηφίζοντας την εισήγηση πρότεινε να μπεί η εταιρεία γρήγορα στο χειρουργείο , οπως είπε χαρακτηριστικά   .

 

 

                                                                           Η ''Φ Α'' σε ρόλο ...μεσάζοντα ;

Σκληρή κριτική στις επιλογές της Περιφέρειας να σώζει κάθε φορά την Φθιωτική Αναπτυξιακή , ασκησε και η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Μπατζελή . Σύμφωνα με την κ. Μπατζελή  ''η αναπτυξιακή εταιρεία παίζει το ρόλο του μεσάζοντα , αναθέτοντας δουλειές σε τρίτους αφου η ιδια η εταιρεία δεν διαθέτει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για να υλοποιεί ευρωπαικά προγράμματα 12 εκ ευρώ οπως ανέφερε στην εισηγησή του ο αντιπεριφερειάρχης'' . 

''Η αλήθεια είναι , σημείωσε η κ. Μπατζελή ,  οτι η αναπτυξιακή εταιρεία δεν λειτούργησε σωστά και προκύπτουν βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και σχετίζονται με τη διαχείριση , τη διαφάνεια των αποφάσεων , το ρόλο της και το εργο που επιτελεί ''.

Η περιφερειακή σύμβουλος  ζήτησε να ενημερωθεί εναντι ποίου επιχειρησιακού σχεδιασμού εγινε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου  και αν υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις και των αλλων εταίρων που να πιστοποιούν την βιωσιμότητα της εταιρείας και την επόμενη χρονιά .

Απο τους πρώτους περιφερειακούς συμβούλους που είχε θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας της Φθιωτικής Αναπτυξιακής απο την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ηταν ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαικής Συσπέίρωσης Τάσος Χρονάς .Οι εξελίξεις τον δικαιώνουν . 

 ''Οι αναπτυξιακές εταιρείες λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  , μειωμένη λογοδοσία και σε  πολλές περιπτώσεις για εξυπηρέτηση ρουσφετιών '' τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Χρονάς . ''Μην ξεχνάτε , είπε ο κ. Χρονάς , πως για να επιβιώσει η Αναπτυξιακή της Φθιώτιδας αναλάμβανε την κουνοποκτονία για να καλύψει τα λειτουργικά της εξοδα ''.

Οσον αφορά τις συμβάσεις που υπέγραψε η '' Φθιωτική Αναπτυξιακή '' με την Περιφέρεια , ο κ. Χρονάς είπε οτι απορρίφθηκαν απο το Ελεγκτικό Συνέδριο . ''Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται για να καλυφθούν τα ελλείμματα , αλλά δεν μας λέτε ποιοί δημιούργησαν τα ελλείμματα'' ανέφερε ο κ. Χρονάς , ενω εκφράζοντας και τη θέση του συνδυασμού του ειπε οτι  δεν συμφωνούμε με την υπαρξη  αυτών των εταιρειών και δεν συμφωνούμε και με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γι'αυτό και καταψηφίζουμε την εισήγηση  .

                                                                                    Βαρέλι δίχως πάτο ; 

''Βαρέλι δίχως πάτο''χαρακτήρισε την αναπτυξιακή ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βούλγαρης . ''Απο το 2014 , είπε ο κ. Βούλγαρης , δεν γίνεται καμία αλλη δουλειά παρα μόνο να καλύπτουμε χρέη και ζημιές που δημιουργούνται απο τη λειτουργία της'' . Και πρόσθεσε οτι ''η  πολιτική να κάνουμε διάφορες εταιρείες για να ξεπεράσουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες και να μοιράζονται δουλειές σε ιδιώτες εχει αποτύχει'' .

Στην τοποθετησή του ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος χαρακτήρισε αδιανόητο ''το παιδί της Περιφέρειας να καταφέρεται εναντίον της Περιφέρειας και να ζητά εξωδικαστικό μηχανισμό'' . ''Πλήττεται καίρια το κύρος του θεσμού'' , τόνισε ο κ. Μπέτσιος και πρότεινε να πληρώσει ο διατάκτης τα χρήματα που χρωστά η Περιφέρεια στην αναπτυξιακή εταιρεία  . 

Για σημαντικό εργαλείο που προσφέρει στην ανάπτυξη της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας , εκανε λόγο η περιφερειακή συμβουλος Κατερίνα Καλαντζή και τάχθηκε υπερ του εξωδικαστικού συμβιβασμού αφου οπως είπε είναι το μοναδικό εργαλείο που εχει στη διαθεσή της η εταιρεία για να εισπράξει τα χρήματα που της οφείλονται .

 

 

                                                     Επεισε τους περισσότερους με την διεξοδική ενημέρωση ο Ηλίας Κυρμανίδης

Στη δευτερολογία του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Κυρμανίδης διευκρίνισε  οτι δεν εχει παρελθόν στην εταιρεία καθώς την εκπροσωπεί τον τελευταίο μόνο χρόνο , ενω για τη συζήτηση που προηγήθηκε σημείωσε οτι δεν διέκρινε καμια κακοπιστία στις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων και στην κριτική που ασκησαν στην εταιρεία . 

Οσον αφορά την καθυστέρηση με την οποία ερχεται για συζήτηση το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο , ο κ. Κυρμανιδης είπε οτι αυτη οφείλεται στην ανάγκη διερεύνησης των προθέσεων και των αλλων εταίρων που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας .Στη δευτερολογία του ο κ. Κυρμανίδης επανέλαβε την αρχική του θέση και μάλιστα υπο μορφή δέσμευσης οτι τον επόμενο χρόνο δεν θα χρειαστεί να καλυφθούν νέα ελλείμματα γιατί η εταιρεία απο τις δρασεις που υλοποιεί και προγραμματίζει θα βρεθεί σε καθαρή  θέση . Ο αντιπεριφερειάρχης χρέωσε τις ζημιές της εταιρείας το 2014 στα χρέη της Παρνασσός -Οιτη που λειτουργούσε επι Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης , τα οποία εγινε προσπάθεια επι περιφερειακής αρχής Μπακογιάννη να εκλογικευτούν . 

Για τις συμβάσεις που σήμερα θεωρούνται παράτυπες , ο κ. Κυρμανίδης τόνισε οτι ολες αυτές οι συμβάσεις πέρασαν απο ολους τους ελέγχους και οι συμβάσεις αρχισαν να υλοποιούνται . Σύμφωνα με τον κ. Κυρμανίδη ολα αλλαξαν ξαφνικά οταν μια αναπληρώτρια της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου αμφισβήτησε  μια σύμβαση που αναφέρονταν στο κανόε καγιάκ στο Καρπενήσι , συμπαρασύροντας με την απόφαση αυτή ολες τις αλλες συμβάσεις με αποτέλεσμα να μην εχουν πληρωθεί οι συμβασεις και η Φθιωτική Αναπτυξιακή  να βρίσκεται σε αρνητική θέση .  

Απαντώντας στις ενστάσεις των περιφερειακών συμβούλων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό , ο κ. Κυρμανίδης εξήγησε πως αν δεν γινόταν αγωγή  τα μέλη της εταιρείας θα πήγαιναν κατηγορούμενοι με την κατηγορία της απιστίας . Για τη συμμετοχή των Δήμων και της ΠΕΔ , είπε οτι ψήφισαν θετικά στην  αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου .  

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία . Λευκό ψήφισαν  οι παρατάξεις της Κατερίνας Μπατζελή και Δημήτρη  Αναγνωστάκη , και αιτιολογώντας την ψήφο τους , αφησαν να εννοηθεί οτι ως ενα βαθμό πείστηκαν απο τα επιχειρήματα του αντιπεριφερειάρχη Ηλία Κυρμανίδη . Κατά της εισήγησης ψήφισαν οι παραταξεις της Λαικής Συσπείρωσης (Κώστας Μπασδέκης ,Τάσος Χρονάς ),  του κ. Βούλγαρη και της κ. Πολυζώη . Κατά ψήφισε και ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκλέτσος , ωστόσο η παραταξή του στο θέμα αυτό εμφανίστηκε να μην εχει ενιαία τοποθέτηση , αφου στο τέλος 5 περιφερειακοί σύμβουλοι  υπερψήφισαν  την εισήγηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας .  

 

.......                            Ομόφωνα ''Ναι '' στη στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς !.....................................................................................................................................................................................................

Τη στήριξη  στους ανθρώπους της αγοράς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δοκιμάζονται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας που συνεδρίασε χθες με κεντρικό θέμα συζήτησης τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία . 

Αναγνωρίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις και τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να μην ανοίξουν καν επιχειρήσεις που καταστρέφονται στη δίνη της πανδημίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν να αυξηθεί το ποσό που δίνεται για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων , ενω οι εκπρόσωποι των παρατάξεων κάλεσαν τον Περιφερειάρχη να γίνει πιο διεκδικητικός προς την κεντρική εξουσία καθώς τα χρήματα που εχουν δοθεί με τη μορφή των κρατικών ενισχύσεων , οπως ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους , δεν επαρκούν για να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις .Μάλιστα ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Δούρος πρότεινε  την επιδότηση 100% του ενοικίου, για όσο διάστημα το κατάστημα είναι κλειστό με κρατική εντολή ή και κατά το άνοιγμα της εστίασης, επιδότηση του 40% του ενοικίου .

Μέτρα  στήριξης του κλάδου της εστίασης που εχει πληγεί περισσότερο απο την πανδημία ζήτησε  η περιφερειακή σύμβουλος  Κατερίνα Μπατζελή , τονίζοντας ότι τα 25 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια δεν επαρκούν για να καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων .

Αναπτύσσοντας σχετική ερώτηση  της παράταξής  της η κ. Μπατζελή είπε οτι η παραταξή της  διεκδικεί  ειδικό πρόγραμμα στήριξης της εστίασης για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας με  βασικό μηχανισμό εκείνου της μη επιστρεπτέας προκαταβολής ωστε η στήριξη της εστίασης να είναι άμεση με εμπροσθοβαρή μέτρα, πριν μπουν λουκέτα και βρεθούν άνεργοι εκατοντάδες εργαζόμενοι .

Να γίνει χαρτογράφηση των κοινωνικών αναγκών που εχουν δημιουργηθεί προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις για να στηριχθούν οικογένειες και εργαζόμενοι που εχουν χάσει τις δουλειές τους και  εχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εισοδήματος , ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Κώστας Μπασδέκης .

 

Περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν να ενημερωθούν για το πως κατανεμήθηκαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ της μη επιστρεπτέας προκαταβολής και με τι ποσά χρηματοδοτήθηκαν οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα . Σύμφωνα με τους περιφερειακούς συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας  η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν είχαν το «προνόμιο» της χρηματοδότησης.Διαφωνώντας με την αποψη αυτή των συμβούλων της μειοψηφίας , ο Περιφερειάρχης τόνισε οτι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν απασχολούσαν μέχρι πέντε εργαζόμενους . 

 

'' Σε διαρκή αναζήτηση πόρων βρίσκεται η Περιφέρεια Στερεάς , σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό , προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται απο την πανδημία'' .

Φωτογραφίες

    

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness