Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χρήστος Σπίρτζης : Τον Ιανουάριο ξεκινά και το Λαμία -Ξυνιάδα --Στην κυκλοφορία ο Ε-65 χωρίς εγκαίνια και τυμπανοκρουσίες

Ρεπορτάζ : Χρήστος Αλεξανδρής

Χωρίς κορδέλες , χωρίς εγκαίνια και τυμπανοκρουσίες , παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία    από τον υπουργό Υποδομών  Χρήστο Σπίρτζη το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας  Ε65 από την Ξυνιάδα έως και τα Τρίκαλα.

'Ο Ε65, είναι ένα έργο με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας'',   τόνισε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο ''ΣΑΜΑΡΑΣ '' στη Λαμία , παρουσία των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα Αποστόλη Καραναστάση , Θανάση Μιχελή και Γιάννη Σαρακιώτη , καθώς και των στελεχών του υπουργείου Υποδομών κκ Μακρή , Δημητρακόπουλου και Δημόπουλου . Την συνέντευξη τύπου παρακολούθησε και ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης ,  οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί απο τον υπουργό για τα νέα εργα που προγραμματίζονται για την περιοχή μας και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν απο τα ευρωπαικά προγράμματα και τις δημόσιες επενδύσεις .  Οπως ανέφερε ο υπουργός ''δεν γίνονται εγκαίνια στο μεσαίο τμήμα που παραδόθηκε στην κυκλοφορία γιατί δεν είναι ενα εργο ολοκληρωμένο αλλά πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας απο τις 5 συμβάσεις που αφορούν ολόκληρο τον αυτοκινητόδρομο . ''Το εργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί απο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την επόμενη τετραετία που θα εχει ολοκληρωθεί το νότιο και βόρειο τμήμα '' τόνισε ο κ. Σπίρτζης . Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών ''τέλος Ιανουαρίου , αρχές Φεβρουαρίου ξεκινούν εντατικά οι εργασίες για το νότιο τμήμα του Ε-65 , το Λαμία -Ξυνιάδα και ο φάκελος είναι ηδη στα αρμόδια ευρωπαικά οργανα . Επίσης προχωρούν , είπε ο υπουργός , οι διαπραγματεύσεις με την ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων για να ξεκινήσει και το βόρειο τμήμα του δρόμου . 

Με την ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας  με το λιμάνι του Βόλου και η χώρα μας θα αποκτήσει σύνδεση με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Με τον υπουργό Υποδομών συναντήθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη και ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης . 

Με τη λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου , το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο, το Καρπενήσι θα είναι προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Η διαδρομή Τρίκαλα – Αθήνα θα αποκτήσει διάρκεια περίπου 3 ωρών, η διαδρομή Καρδίτσα – Αθήνα 2 ωρών και 30 λεπτών και η διαδρομή Αθήνα – Δομοκός 2 ωρών και 10 λεπτών.

 Η παράδοση του αυτοκινητόδρομου  διευκολύνει σημαντικά  την κίνηση κατα την εορταστική περίοδο και είναι ενα εργο εθνικής σημασίας που αλλάζει το προφίλ της περιφερειακής Ελλάδας . Στη γέφυρα του Πηνειού και συγκεκριμένα στο 105ο χιλιόμετρο του Ε65 στο ρεύμα προς Ξυνιάδα - Λαμία βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και ο βουλευτής Φθιώτιδας Αποστόλης Καραναστάσης .

Πρόκειται για περίπου 80 χλμ., σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, με τον οποίο παρακάμπτονται οι  στροφές στο Δομοκό, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού προς Τρίκαλα και Καρδίτσα, μειώνεται περισσότερο από 30 λεπτά.

Το οδικό τμήμα περιλαμβάνει δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων που θα χρεώνουν 3,10ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα.

Οι οδηγοί που έρχονται από τη Νότια Ελλάδα , θα συναντούν στο 24ο χλμ. του υφιστάμενου άξονα Λαμίας – Καρδίτσας, νέο κυκλικό κόμβο (round about) που θα τους οδηγεί εντός του αυτοκινητοδρόμου, ενώ η είσοδος από Βορρά θα πραγματοποιείται από αντίστοιχο κυκλικό κόμβο που συνδέεται με τον υφιστάμενο άξονα Λαρίσης – Τρικάλων στο 56ο χλμ.

Με την ευκαιρία της σημερινής του επίσκεψης στη Λαμία , ο υπουργός αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των Σιδηροδρομικών εργων που διασχίζουν το νομό Φθιώτιδας . Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη εχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο πρώτο τμήμα του σιδηροδρόμου ( Αθήνα -Τιθορέα ) , αυτή την περίοδο γίνονται δοκιμές και στο πρώτο δεκαπενθήμερο  του Ιανουαρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία . Για το δεύτερο τμήμα (Τιθορέα-Λιανοκλάδι ) , ο κ. Σπίρτζης είπε οτι θα επισκεφθεί και πάλι τη Λαμία μαζί με  κλιμάκιο του υπουργείου  για να επιθεωρήσουν  τις εργασίες , ενω σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Υποδομών το μεγάλο Σιδηροδρομικό εργο Πειραιάς -Αθήνα -Θεσσαλονίκη αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018 .    

'

 

                                 TEE Αν. Στερεάς :Ικανοποίηση για τον Ε-65 , αλλά πουθενά νέα εργα !

Με αφορμή την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα του Ε-65, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς  Αθανάσιος Λυκόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

''Η παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα του Ε-65, μήκους 79 χιλιομέτρων, μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση όπως και κάθε φορά που ένα έργο εθνικής εμβέλειας παραδίδεται στους πολίτες. Ένα σημαντικό έργο, που δρομολογήθηκε το 2006, επιτέλους ολοκληρώνεται.

Οι Έλληνες μηχανικοί που συμμετείχαν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του, για μία ακόμη φορά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια.

Το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία και αναπτυξιακή διάσταση όταν ολοκληρωθεί ο Ε-65 στο σύνολό του, δηλαδή το τμήμα Λαμία – Ξυνιάδα, μήκους 32 χιλιομέτρων καθώς και το τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία οδός.

Μεγάλα έργα που σχεδιάστηκαν και ξεκίνησαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας με στόχο να αλλάξουν την εικόνα της χώρας μας, βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους.

Προκύπτει, όμως, και ένας σοβαρός προβληματισμός. Σήμερα, δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα κάποια συστηματική προσπάθεια να σχεδιαστούν και να ξεκινήσουν τα έργα εθνικής κλίμακας της επόμενης δεκαετίας, παρά το γεγονός ότι έχουμε ακόμη σημαντικές ελλείψεις σε θέματα υποδομών.

Γι’ αυτό το λόγο, θα είναι εντατική η προσπάθειά ώστε να αναδείξουμε την ανάγκη οράματος και σχεδιασμού για τα νέα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας''!

 

Φωτογραφίες