Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χρήστος Σταικούρας : ''Κοινωνικά αδικος ο προυπολογισμός για το 2018 !

Αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο χαρακτήρισε τον προυπολογισμό για το 2018 ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής .

Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα στον προϋπολογισμό  αποτυπώνονται τα στρατηγικάπολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα της Κυβέρνησης, αδιέξοδα που προέρχονται , οπως χαρακτηριστικά ανέφερε , από τις «καραμπινάτες» αντιφάσεις και τις μεγάλες κυβιστήσεις, με την συνεχή υιοθέτηση μνημονιακών πολιτικών, χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς ηθικές αναστολές, χωρίς ιδεολογικές συντεταγμένες''. 

 

 

Η Κυβέρνηση , σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Σταικούρας , απέτυχε στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη, αφού η οικονομική μεγέθυνση θα διαμορφωθεί 40% χαμηλότερα από το στόχο, διευρύνοντας το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

 Απέτυχε στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που εχει δαπάνες με υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή. Απέτυχε στη μείωση της φοροδιαφυγής, αφού η αύξηση κυρίως των έμμεσων φόρων διεύρυνε την «απώλεια εσόδων από ΦΠΑ», δηλαδή διόγκωσε τη φοροδιαφυγή.Απέτυχε να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι σήμερα 13% υψηλότερες από το τέλος του 2014.

 Απέτυχε να υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, αφού σύμφωνα με Έκθεση του ΟΟΣΑ, ο δείκτης υλοποίησης μεταρρυθμίσεων υποχώρησε κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία διετία σε σχέση με την περίοδο 2013-2014.

 Απέτυχε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως πρόσφατες εκθέσεις επιβεβαιώνουν. Απέτυχε να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.και να άρει πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

 Συνεχίζοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε οτι η Κυβέρνηση πέτυχε 2 στόχους:

Πέτυχε τον δημοσιονομικό στόχο, και μάλιστα με σημαντική υπέρβαση αυτού.

Αυτή όμως οφείλεται, κυρίως, στην ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή επί των πολιτών, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.000.000 συμπατριώτες μας και στη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών.

Συρρικνώνοντας το ρυθμό μεγέθυνσης και διογκώνοντας το ιδιωτικό χρέος.

Απόδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών;

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 130 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 50% από το 2014.

 Και επίσης η Κυβέρνηση πέτυχε να κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους.

Μάλιστα μέσα στο 2018, η περαιτέρω αύξηση των έμμεσων φόρων, η περικοπή του ΕΚΑΣ, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης, η μείωση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές υπηρεσίες, οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και στα οικογενειακά επιδόματα, οι επιπλέον επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, θα διαλύσουν τη μεσαία τάξη, θα μεταφέρουν ακόμη περισσότερα βάρη στους πιο αδύναμους και θα ισοπεδώσουν την κοινωνία.''

  Η Νέα Δημοκρατία , τόνισε ο κ. Σταικούρας πιστεύει σε μία άλλη οικονομική πολιτική με την απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας,  την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, δίνοντας έμφαση στην συνταγματική αναθεώρηση, τη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης ,  την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου .