Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ...επέλαση του δάκου ρήμαξε χιλιάδες ελαιόδενδρα στη Φθιώτιδα !

 

Οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Φθιώτιδας  βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με μεγάλες ζημιές στην παραγωγής τους με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, αλλά και τη δραματική μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου και ελαιολάδου,  εξαιτίας της αυξημένης προσβολής των ελαιόδεντρων από τον δάκο κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο .
Οι ελαιοπαραγωγοί στις περιοχές του Μώλου , της Μενδενίτσας , της Σκάρφειας , του Ρεγγινίου μέχρι και την περιοχή της Λοκρίδας μιλούν για ολική καταστροφή των ελαιόδενδρων απο την  επέλαση του δάκου και κάνουν λόγο για  αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας, την αδράνεια των υπευθύνων για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προστέθηκαν από νέους «εχθρούς» της ελιάς και την μεγάλη αύξηση των ποσοτήτων που εισάγονται αδασμολόγητες από τρίτες χώρες.
 
Με δεδομένο ότι δημιουργείται σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών και λαμβάνοντας υπόψη την κατακόρυφη πτώση της τιμής του ελαιολάδου, θεωρούν  δίκαιο το αίτημα της απαλλαγής των πληγέντων ελαιοπαραγωγών  από την εισφορά δακοκτονίας, για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, 2019 – 2020. Επιπλέον, ζητούν  από το Υπουργείο να εξεταστεί το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων, με βάση στοιχεία από παλαιότερες ελαιοκομικές περιόδους, καθώς δημιουργείται βιοποριστικό πρόβλημα για αρκετούς από τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς. 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Μάκης Βορίδης, μιλώντας  στη Βουλή  εκανε λόγο για  τραγικά λάθη που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στην καταπολέμηση του δάκου, ωστόσο επέρριψε την ευθύνη στις Περιφέρειες . «Η εμπλοκή του υπουργείου στο θέμα της δακοκτονίας αφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει ο προμηθευτής του κατάλληλου προϊόντος φυτοπροστασίας. Ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως. Το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Ο υπουργός δήλωσε ότι δόθηκε άμεσα εντολή να υπάρξει καταγραφή των ζημιών για ό,τι πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.
 
 
                                                                                  Ποιοί ευθύνονται ; 
 
 
Στη Στερεά οι ζημιές που προκάλεσε ο δάκος σε χιλιάδες ελαιόδενδρα , ανέδειξε την αναποτελεσματική διαχείριση των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολεμησή του . Οπως καταγγέλλουν οι αγρότες μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον απο την Πολιτεία και τους αρμόδιους της Περιφέρειας . Οι χαμένοι της υπόθεσης για μια ακόμη χρονιά είναι οι ελαιοπαραγωγοί που βλέπουν την παραγωγή τους μειωμένη και την ποιότητα υποβαθμισμένη .Οι ελαιοπαραγωγοί της επιτραπέζιας ελιάς ζητούν αμεση συνάντηση στην Περιφέρεια με τους αρμόδιους προκειμένου να ληφθούν κάποια μέτρα και να αποζημιωθούν για ενα μέρος της ζημιάς . Όπως αναφέρει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για τη  ζημιά στα ελαιόδενδρα απο την επέλαση του δάκου ευθύνονται οι παρατεταμένες ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας , τα χαμηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων δραστικών ουσιών. 
Το φαινόμενο της μειωμένης αποτελεσματικότητας σχετίζεται με την ανάπτυξη ανθεκτικότητας του μικροβίου του δάκου που είναι ο υπ'αριθμόν ενας εχθρός της ελαιοκαλλιέργειας . 
Αλλά η εισφορά... εισφορά για τους παραγωγούς .
 
 Η  εισφορά δακοκτονίας  θα ανέλθει στα 0,03 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου. Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους...

Ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η συμβολή του στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που κατατάσσεται στις κατ΄ εξοχήν ελαιοκομικές Περιφέρειες είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, καθώς συντηρεί χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές ποικιλίες επιτραπέζιων ελιών, μοναδικές στον κόσμο με την ποικιλία «Κονσερβολιά» να αναλογεί περίπου στο 30% της εγχώριας παραγωγής. Η γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής ακολουθεί την ποικιλιακή συγκέντρωση, με την ποικιλία «Κονσερβολιά» να καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Ελλάδα. Ειδικά ο Νομός Φθιώτιδας, η  καλλιεργήσιμη έκταση του οποίου ανέρχεται σε 380.000 στρέμματα και ο αριθμός ελαιοδέντρων είναι 6.500.000, παράγει βρώσιμη ελιά και κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικώς με κορωνίδα το προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με την χαρακτηριστική ονομασία Κονσερβολιά Στυλίδος ΠΟΠ.

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η εθνική οικονομία δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα και η επανεκκίνησή της είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, θεωρούμε πως είναι χρέος μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που απασχολούνται στην καλλιέργεια της ελιάς.

 



    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness