Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Λαμία γιόρτασε τον πολιούχο της Αγιο Λουκά και την απελευθέρωση απο τους Γερμανούς

Με δοξολογία το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά και λιτάνευση της εικόνας του Ευαγγελιστή Λουκά στους δρόμους της πόλης , γιόρτασε σήμερα η Λαμία τον πολιούχο της και την 73 επέτειο απο την απελευθερωσή της απο τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Το πρωί χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φθιώτιδας  κκ Νικολάου  και με την παρουσία των   Μητροπολιτών Αρτας και Καρπενησίου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά η Θεία Λειτουργία. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης. 

Στη συνέχεια  η Ιερά Πομπή  με τις εικόνες της Παναγίας και του Αγίου Λουκά με ευλάβεια και συνοδευόμενη από  πλήθος πιστών, τις τοπικές αρχές, τους Βουλευτές του Νομού, τις Στρατιωτικές Αρχές και συνοδεία σχολείων και με τους ήχους της φιλαρμονικής  του Δήμου Λαμιέων  λιτάνευσε τις Αγιες εικόνες στους δρόμους της πόλης και μέσω της Οδού Κοραή  και Σκληβανιώτου κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας.

 Οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται από  το Δήμο Λαμιέων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος συνεχίζονται σήμερα  Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 19.30, με το αφιέρωμα «Λαμία 1941- 44: από την Κατοχή στην Απελευθέρωση» που θα παρουσιάσει η Ομάδα «Ιστορίες με τ’ αδράχτι» στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης 1940-’44, που βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου.

        Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, βάση του ακόλουθου προγράμματος:

  • 10.00: Τρισάγιο στη μνήμη των άταφων ηρώων του 1940 που θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό της Ι.Μ. Φθιώτιδος Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθ/δος κ.κ. Νικολάου.
  • 10.30: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (Πλατεία Πάρκου)
  • 11.00: Παρουσίαση του βιβλίου του π. Προέδρου της Βουλής, π. Υπουργού Γεώργιου Ι. Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαος και ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης ενώ κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Στρατηγός Δημήτριος Γράψας Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Ι. Σούρλας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Απόστολος Έλληνας.

 

Στον Άρη  ΚΚΕ και "Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία"

Με δύο ξεχωριστές πολιτικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην Πλατεία Λαού  μπροστά στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ  Άρη Βελουχιώτη  γιόρτασαν την απελευθέρωση της πόλης της Λαμίας η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ στην Φθιώτιδα και η Δημοτική Παράταξη "Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία".

Στις ομιλίες τους  οι εκπρόσωποι τόσο του ΚΚΕ  (Χρήστος Φυσέκης) όσο και της «Παρέμβασης Πολιτών ( Δημοτική Σύμβουλο ς Βάσω Λέβα)  αναφέρθηκαν στα ιστορικά γεγονότα και στην συμβολή του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της Λαμίας , με προβολή των ιστορικών γεγονότων στη σημερινή πραγματικότητα . 

 

 

 

Φωτογραφίες