Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
Η ζημιά που εκανε ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τράμπ στη δημοκρατία αποκαλύπτεται μέσα απο τρία συνταρακτικά γεγονότα, πρωτόγνωρα για τους Αμερικανούς πολίτες και κάθε δημοκράτη του κόσμου . Η εισβολή των οπαδών του Τράμπ και η αιματοχυσία στο Καπιτώλιο , η εικόνα του Καπιτωλίου την ωρα της ορκωμοσίας που εμοιαζε με στρατοκρατούμενη περιοχή και η απόφαση του απερχόμενου προέδρου να μην παραβρεθεί στην τελετή , είναι τα τρία απανωτά σόκ που βίωσαν οι πολίτες μιας χώρας με τις ισχυρότερες δημοκρατικές παραδόσεις .
Είναι τρία γεγονότα που αποδεικνύουν οτι την Αμερική μόνο οι ιδιοι οι Αμερικανοί μπορούν να την καταστρέψουν . 
Ολα αυτά ομως εχουν περάσει στο παρελθόν . Ο Τράμπ εφυγε και ηρθε ο Μπάιντεν . 
Η δημοκρατία διατήρησε την ικανοτητά της να αποσοβεί το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί , χωρίς ομως να εχει επιλύσει τα προβλήματα που οδήγησαν στο αδιέξοδο . Μια εποχή ''επιδιόρθωσης και επούλωσης τραυμάτων ''ξεκινά για την Αμερική ετσι οπως το εθεσε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος . Αυτό ομως αφορά τους ιδιους τους Αμερικανούς και κανέναν αλλον . 
Αν υπάρχει ενα μήνυμα ή ενα ηθικό δίδαγμα απο τα οσα συνέβησαν το τελευταίο καιρό στην ισχυρότερη δημοκρατία του κόσμου , το οποίο οφείλουν να το πάρουν σοβαρά υπόψη οι μικρότερες δημοκρατίες στην Ευρώπη είναι οτι η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένη . Τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες μιας δημοκρατίας με την πάροδο του χρόνου καταλήγουν να θεωρούνται δεδομένα .Σε μια τέτοια δημοκρατία οι πολιτικοί  μοιάζουν με υπνοβάτες .Δεν εχουν συναίσθηση των κινδύνων που διατρέχουν . Πέφτουν θύματα ολέθριων σφαλμάτων εχοντας την ακλόνητη πίστη οτι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει απο τον πολιτικό εξτρεμισμό .  Μόνο ενα  ισχυρό σόκ σαν αυτό που συνέβη στην Αμερική , σε κάνει να ξυπνήσεις απο το λήθαργο .Να κοιτάξεις γύρω σου να δείς τη ζημιά που εγινε και να προσπαθήσεις να επουλώσεις τα τραύματα . 
Αν θές να ζείς σε ενα εθνος με δημοκρατία και δικαιοσύνη για ολους , οπως είπε η  Τζένιφερ Λόπεζ στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Αμερικανού προέδρου , κάτι πρέπει να κάνεις για τις τεράστιες ανισότητες  . Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας αλλά και η μεγάλη απειλή για τη δημοκρατία .
Η Αμερική χτύπησε το καμπανάκι για τις αλλες δημοκρατίες στον κόσμο . Το ακούσαμε εμείς στην Ευρώπη και την Ελλάδα ;
Το φλέγον ερώτημα για οποιον νοιάζεται για το μέλλον της δημοκρατίας εγραφε ενας ιστορικός ''είναι κατα πόσον θα συνεχιστεί η αφοσίωση της μεσαίας τάξης στη δημοκρατία ''.
Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει απο τη στιγμή που τα μεσαία στρώματα νοιώθουν ασφάλεια για την εργασία τους , τις επιχειρήσεις τους και τις προοπτικές των παιδιών τους .
                                                                                                                                                                          Χρήστος  Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                Δημοσιογράφος
 


    

randomness