Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η στρέβλωση της δημοκρατίας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
Ενας Αμερικανός πολιτικός είχε πεί κάποτε οτι δεν πρέπει να εξετάζουμε τη νομοθεσία υπο το πρίσμα των καλών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί σωστά , αλλά υπο το πρίσμα των δεινών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί λάθος .
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβαίνουν απίθανα και τρελά πράγματα !  Δυστυχώς ...
Βιώνουμε τα προβλήματα που προκαλεί η κακή εφαρμογή του νόμου της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ονομα της αναλογικότητας , αλλά και τα προβλήματα της ''διορθωτικής'' παρέμβασης -εγχείρησης που εκανε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ονομα της κυβερνησιμότητας . 
Αποτέλεσμα ; Να βασιλεύει η σύγχυση και το απόλυτο αλαλούμ οσον αφορά τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στα συλλογικά οργανα , δηλαδή στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια .
Σε πολλές περιπτώσεις εχει καταργηθεί στην πράξη η αρχή της πλειοψηφίας που είναι βασική αρχή της δημοκρατίας και η μειοψηφία επιβάλλει την αποψή της στην πλειοψηφία . Αν εχετε απορία για το πως μπορεί να συμβεί μια τέτοια στρέβλωση , παρατηρείστε τα οσα συνέβησαν με το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας . 
Μπήκε σε ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο , καταψηφίστηκε με 20 ψήφους υπέρ και 28 κατά , αλλά επειδή δεν υπήρξε αλλη πρόταση απο τις παρατάξεις της μειοψηφίας , πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους  ! Η πολιτική ευθύνη φυσικά βαραίνει και την αντιπολίτευση που καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα , χωρίς να εχει δική της πρόταση , μόνο και μόνο για να μπλοκάρει την πρόταση της περιφερειακής αρχής . 
Σύμφωνα με το νόμο στην περίπτωση που οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατέθεταν μια αλλη πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα με τα εργα της αρεσκείας τους , ο Περιφερειάρχης θα ηταν αναγκασμένος να την εφαρμόσει , υπο την αίρεση φυσικά οτι αυτή η πρόταση θα είχε και την εγκριση των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας . . Αλήθεια ποιοί είναι αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα πήγαιναν κόντρα στην πρόταση του εκλεγμένου Περιφερειάρχη , εγκρίνοντας ως καλύτερη την πρόταση της αντιπολίτευσης ;
Σκεφθείτε ενας τέτοιος νόμος που ανοίγει την πόρτα του ...φρενοκομείου να ισχυε στο Κοινοβούλιο . Η χώρα θα είχε οδηγηθεί απο το 2010 σε ατακτη χρεοκοπία .
Με τα δημοκρατικά ...τερτίπια , ομως , που σκαρφίζονται κάθε φορά οι κυβερνήσεις ολα γίνονται .
Με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ , επιδιώχθηκε η ακυβερνησία . Με το νόμο της ΝΔ , επιδιώκεται η αδιαλλαξία ! 
Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ,ο νόμος για την απλή αναλογική ...τροποποιήθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν στην ασκηση των καθηκόντων τους , οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που δεν κατάφεραν ή δεν προσπάθησαν αρκετά να οικοδομήσουν συνεργασίες μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια . 
Με την ωμή μετεκλογική παρέμβαση στο νόμο της απλής αναλογικής , ουσιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών επιβράβευσε την αδιαλλαξία , την απροθυμία και εν τέλει την ακαμψία κάθε αιρετής δημοτικής και περιφερειακής αρχής που δεν διαθέτει την πλειοψηφία να συνεργαστεί με την αλλη πλευρά .
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Περιφερειάρχης εξελέγη με πλειοψηφικό σύστημα την δεύτερη Κυριακή των εκλογών . Δεν εχει ομως την απόλυτη πλειοψηφία και ο λόγος είναι γιατί οι περιφερειακοί σύμβουλοι εξελέγησαν απο την πρώτη Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση . Πως ξεπερνιέται μια τέτοια στρέβλωση ; Σίγουρα οχι με το νόμο  που ψήφισε μετά τις εκλογές η σημερινή κυβέρνηση και ο οποίος αντι να καταργεί το νόμο της απλής αναλογικής θολώνει περισσότερο τα πράγματα .
Η κρίση αντιπροσώπευσης ξεπερνιέται μόνο με την πολιτική ευελιξία που διαθέτει ή δεν διαθέτει ο κάθε αιρετός . Πολιτική ευελιξία που εχει να κάνει με την ικανοτητά του να συνθέτει , να προχωρά σε συμβιβασμούς και να δημιουργεί συναινέσεις και να χτίζει γέφυρες μέσα στα συλλογικά οργανα .
Διότι πεποιθησή μας είναι οτι για να λειτουργήσει η δημοκρατία δεν αρκεί το γράμμα του νόμου . Χρειάζονται και κάποιοι αγραφοι κανόνες οι οποίοι υπαγορεύουν σε εναν πολιτικό ''τι πρέπει να αποφεύγει να λέει ή να κάνει , ασχέτως αν αυτό δεν αναφέρεται σε  κανέναν νόμο ''  . Και ενας αγραφος κανόνας είναι να συζητάς και να βρίσκεις κοινούς τόπους με τους πολιτικούς σου αντιπάλους .Διότι οπως είχε πεί και ο Αβραάμ Λίνκολν ''την εξουσία την κρατάς οταν είσαι ετοιμος να την εγκαταλείψεις οποιαδήποτε στιγμή ''.
                                                                                                                                                                           Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                  Δημοσιογράφος
  

    

Απόψεις

Η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, ημερομηνία της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, καθιερώθηκε...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.