Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η υποτίμηση του προβλήματος μπορεί να μας σκοτώσει ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Το πρόβλημα με τη διασπορά του κορωνοϊού στην ομάδα της Λαμίας, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αφού εννέα παίκτες έχουν μολυνθεί απο τον covid-19, γεγονός που οδήγησε και στην αναβολή του παιχνιδιού με τον Ατρόμητο, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής (20/12) στο γήπεδο του Περιστερίου.

Το γεγονός αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη για την μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και ενα καμπανάκι ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για το πόσο σοβαρή και επικίνδυνη μπορεί να γίνει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, αν δεν προσέξουμε την περίοδο των εορτών και αν δεν συνεχίσουμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα της Πολιτείας και τις συστάσεις των επιστημόνων υγείας. Κανένας σώφρων και λογικός ανθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα της νοσηρής κατάστασης την οποία ζούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο COVID-19 είναι παρών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής και κανένας δεν εξαιρείται απο την απειλή της νόσου.

Ο κορωνοϊός χτυπά τους πάντες, είτε ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε όχι. Χτυπά ακόμη και τους αθλητές, και ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο, στο πρωτάθλημα της Λίγκας, παιδιά δηλαδή που προπονούνται και γυμνάζονται καθημερινά και το σπουδαιότερο ακολουθούν με αυστηρότητα το υγειονομικό πρωτόκολλο και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Αυτό που ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι ότι στις ποδοσφαιρικές ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, γίνονται οι πιο αυστηροί έλεγχοι με εβδομαδιαία τεστ σε όλους τους αθλητές. Γίνονται τεστ κάθε εβδομάδα πριν ανακοινωθούν οι αποστολές των ομάδων για τον Κυριακάτικο αγώνα. Δύσκολα δηλαδή μπορείς να μιλήσεις για σφάλματα και ανεπάρκειες, τουλάχιστον όχι με την ευκολία που το κάναμε στην περίπτωση των Γηροκομείων με τους υπεράριθμους γέροντες.

Σε κανέναν άλλο επαγγελματικό χώρο (Σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, εταιρείες τροφίμων, κινητής τηλεφωνίας, Τράπεζες κλπ, δεν γίνονται τεστ στους εργαζόμενους με την συχνότητα που γίνονται στους ποδοσφαιριστές της Σούπερ Λίγκας. Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για το αν τα μέτρα αυτά και οι ελεγχοι είναι αποτελεσματικοί. Δεν μπορεί όμως κανείς να αμφισβητήσει και να πεί ότι δεν γίνονται έλεγχοι .

Και όμως ο μολυσματικός κίνδυνος είναι πανταχού παρών και δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά συνεχής επαγρύπνηση.

Η υποτίμηση του προβλήματος μπορεί να μας σκοτώσει !

Και αυτό συνέβη στο πρωτάθλημα της Super league. Υποτιμήθηκε το πρόβλημα της πανδημίας από την διοργανώτρια αρχή, την κυβέρνηση και τους Λοιμωξιολόγους, αν δεχτούμε ότι η κυβέρνηση ακούει μόνο τους επιστήμονες.

Mε επιστολή του προς τους αρμόδιους, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος χρειάστηκε να υπενθυμίσει τα αυτονόητα. Ότι “για λόγους που έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία και στην πόλη της Λαμίας, επιβάλλεται να αναβληθούν οι υποχρεώσεις της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης μας στο πρωτάθλημα της «superleague», για τις δεκατέσσερις ημέρες, που πρέπει να ισχύσει η καραντίνα των ποδοσφαιριστών και παραγόντων της ομάδας, για να μπορούν στη συνέχεια να επανέλθουν στις υποχρεώσεις τους”.

Η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου υποτίμησε από την αρχή το πρόβλημα. Φαίνεται όμως ότι το υποτίμησε και η ίδια η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι “ακούει τους επιστήμονες”. Ενώ και στο δεύτερο λοκντάουν απαγόρευσε τις μετακινήσεις απο νομό σε νομό, εξαίρεση σε αυτό το μέτρο αποτέλεσαν οι ομάδες του πρωταθλήματος της Super league. Ουδέποτε μας εξήγησαν επαρκώς τους λόγους. Ήταν μάλιστα και πολύ ελαστικοί αφού επέτρεψαν την διεξαγωγή των αγώνων ακόμη και στην περίπτωση που εμφανιστούν στις ομάδες μέχρι πέντε κρούσματα.

Τα κρούσματα άρχισαν να εκδηλώνονται από ομάδα σε ομάδα και πολλοί αγώνες μέχρι σήμερα χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω κρουσμάτων σε ποδοσφαιριστές.

Τώρα τρέχουν πίσω από τα γεγονότα.
 

Χρήστος Αλεξανδρής

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness