Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας : ''Απαιτείται ψυχραιμία και οχι πανικός ''

Επικίνδυνη δυνητικά πραγματικότητα χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας την πίεση που δέχεται  το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι υγειονομικοί  που υπηρετούν σε αυτό . 

''Αν οι ανάγκες ξεπεράσουν τις δυνατότητες του  Εθνικού Συστήματος Υγείας-σημειώνει στην ανακοινωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος -  τότε  οι παρεχόμενες Ιατρικές Υπηρεσίες θα μειωθούν ποιοτικά  και ποσοτικά με απρόβλεπτες, δυσμενείς συνέπειες στη Δημόσια Υγεία''.

Κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου ο Ιατρικός Σύλλογος , τονίζει οτι ''είναι χρέος όλων μας να το στηρίξουμε  και να βοηθήσουμε  τις Υγειονομικές δομές και τους Επιστήμονες Υγείας που υπηρετούν σε αυτές να ανταπεξέλθουν με  αποτελεσματικότητα  στις δύσκολες καταστάσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν το επόμενο διάστημα.

Με αίσθημα ευθύνης , τόσο απέναντι  στο κοινωνικό σύνολο , όσο και απέναντι  στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας.

Απαιτείται ψυχραιμία και σεβασμός στο Υγειονομικό πρόβλημα και στην απειλή που αντιμετωπίζουμε. Ο πανικός αλλά και η αδιαφορία δεν βοηθούν.

Η εφαρμογή της μάσκας , η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή των περιττών μετακινήσεων, η συμμόρφωση με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, η σχολαστική υγιεινή θα πρέπει  να έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση όλων μας αποτελώντας  κανόνες  καθημερινής λειτουργίας και συμπεριφοράς''.

''Προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των νεών και υγιών ανθρώπων που θα νοσήσουν από covid-19  θα εμφανίσουν ήπια συμπτωματολογία και θα αναρρώσουν πλήρως. Δεν νοσούν όμως μόνον αυτοί'' επισημαίνει ο ιατρικός κόσμος .

''Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, καθώς και οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από συνοδά και χρόνια προβλήματα υγείας, (ευπαθείς ομάδες ), θα χρειαστούν, το πιθανότερο, υποστήριξη και νοσηλεία σε Νοσοκομείο και θα εισαχθούν ίσως σε μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο αριθμός όμως των κλινών  σ΄  αυτές  δεν είναι ανεξάντλητος, είναι συγκεκριμένος και δυστυχώς οριακός''.

Η  Ιατρική Κοινότητα της Φθιώτιδας, με την ανακοινωσή της θέλει να να επιστήσει  την προσοχή των συμπολιτών μας και σε ένα ακόμη σοβαρό Υγειονομικό ζήτημα .

''Τα χρόνια προβλήματα Υγείας , τα οποία δεν  θα πρέπει  λόγω της πανδημίας να παραμελούνται και να θεωρούνται ασήμαντα, κάτι που διαπιστώσαμε δυστυχώς την άνοιξη που μας πέρασε.

Η επιλογή να μην ασχοληθούμε με αυτά τώρα λόγω του φόβου να μολυνθούμε από

covid-19  είναι εξίσου επικίνδυνη για την Υγεία μας.  Ο covid-19 δεν εξαφανίζει  τις υπόλοιπες παθήσεις. Τα Ιατρεία όλων των ειδικοτήτων στον Νομό μας παραμένουν ανοικτά, προκειμένου να καλύψουν  και αυτές τις ανάγκες

Καλούμε συνεπώς ,τους πολίτες της Φθιώτιδας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους, προκειμένου να τον ενημερώνουν για την όποια επιδείνωση παρατηρούν στο χρόνιο πρόβλημά τους, ώστε να καθίσταται δυνατή μία έγκαιρη παρέμβαση από αυτόν.

Θέλουμε ως Επιστημονική Κοινότητα να διαβεβαιώσουμε  τους συμπολίτες μας, πως και αυτή τη φορά θα παραμείνουμε πιστοί στο καθήκον μας, υπηρετώντας το αγαθό της Υγείας και είναι βέβαιο ότι με τη συνεργασία και την ομοψυχία θα καταφέρουμε και πάλι να νικήσουμε την Υγειονομική απειλή του  covid-19 και να επανέλθουμε ασφαλείς και υγιείς στην καθημερινότητά μας''.

 

    

Απόψεις

randomness