Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ηχηρό «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Ένα βροντερό «όχι» στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Άγραφα είπε ομόφωνα το απόγευμα της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.
Στη συνεδρίαση που έγινε παρουσία φορέων και δημοτών, το σώμα δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή των Αγράφων. Παράλληλα καταδίκασε τις διώξεις όσων διαδηλώνουν και κινητοποιούνται ειρηνικά.
Με πρωτοβουλία της «Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στηνΠράσινη Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα» και παρουσία του «Δικτύου Φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων», εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, συλλογικοτήτων και δημοτών, το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης προς συζήτηση στο σώμα.
Εκπρόσωποι των φορέων στάθηκαν θετικά στο γεγονός ότι η συζήτηση του θέματος έγινε χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Ζήτησαν από το σώμα να αποφασίσει ενάντια στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στα Άγραφα και στις διώξεις που ακολούθησαν μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού, με την παρουσία ΜΑΤ στη συνεδρίαση της τότε οικονομικής επιτροπής (επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής).
Το σώμα ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα ενάντια στις ανεμογεννήτριες που κατέθεσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας, αφού πρώτα έγιναν τροποποιήσεις σε ορισμένες διατυπώσεις για τις οποίες διαφωνούσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

To Δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας εκφράζοντας την συμπαραστασή του στον αγώνα του Δήμου Αγράφων και των Κινήσεων πολιτών κατα των ανεμογεννητριών , υποστηρίζει οτι με την τοποθέτηση αιολικών στη συγκεκριμένη περιοχή της Ευρυτανίας διαταράσσεται η  φυσική ακεραιότητα των Αγράφων, που πάντα αποτελούσε και εξακολουθεί ν’ αποτελεί αέναη πηγή πλούτου, με τα ποιοτικά γεωργικά, κτηνοτροφικά και βιοτεχνικά προϊόντα να κατακτούν τις αγορές δηλώνοντας ως προέλευση την περιοχή των Αγράφων, αλλά και με την ήπια ανάπτυξη και τον εναλλακτικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια εδραιώνεται στην περιοχή, ν’ ανοίγουν νέες προοπτικές για την επιβίωση και την πρόοδό της.

''Αφουγκραζόμαστε τη διάθεση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της να μην εξοβελίσουν καμία προοπτική αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων και να υποστηρίξουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν αυτές μπορούν πραγματικά, με σεβασμό στους νόμους και στο περιβάλλον, να εξασφαλίσουν καθαρή ενέργεια και ασφαλή ηλεκτροδότηση στο εθνικό μας δίκτυο.

Και για όλους αυτούς τους λόγους δε μπορούμε παρά να σταθούμε στο πλευρό τους, δηλώνοντας κι εμείς κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των αιολικών εγκαταστάσεων στην περιοχή των Αγράφων'' σημειώνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας . ''Είμαστε σίγουροι πως τα Άγραφα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και, κυρίως, μακροπρόθεσμα, μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στην τοπική αλλά και εθνική οικονομία μέσα από παραδοσιακές και απόλυτα δοκιμασμένες για την περιοχή ήπιες μορφές ανάπτυξης αλλά και τις νέες προοπτικές του εναλλακτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια εδραιώνεται όλο και περισσότερο.

Λέμε, λοιπόν, κι εμείς όχι στα αιολικά στ’ ΆΓΡΑΦΑ και ζητούμε την ακύρωση της επικείμενης καταστροφής, εκφράζοντας την πεποίθησή μας ότι μέσα από δημοκρατικό με την τοπική κοινωνία διάλογο θα πετύχουμε τον κοινό μας στόχο''.

Πηγή: Νέος Αγών