Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

 
Στο Μνημείο Πεσόντων Αταλαντινών από τα Ιταλικά κατοχικά στρατεύματα, που βρίσκεται στην θέση Περιβολάκια Αταλάντης, ο Δήμος Λοκρών, λόγω των μετρών για το κορωνοϊό, πραγματοποίησε  λιτή τελετή επιμνημόσυνης δέησης για να τιμηθεί η μνήμη των πεσόντων συμπατριωτών μας.  Στην εκδήλωση εγινε προσκλητήριου νεκρών και κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αταλάντης, την Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης και τους συγγενείς των εκτελεσθέντων. 
Στην τελετή παρέστησαν οι ιερείς της περιοχής, ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές , η Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Αταλάντης, η Προέδρος του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου, ο πρώην Δήμαρχος και Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Λιόλιος , ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αταλάντης, η Προέδρος και μελη του Συλλόγου Φίλοι Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας της Ρούμελης και συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λοκρών τόνισε οτι  "η  αντίσταση του ελληνικού λαού στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της Ελλάδας από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, υπήρξε αποφασιστική και προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις''.
 
Το γεγονός αυτό , υπογράμμισε ο Δήμαρχος , πληρώθηκε με ελληνικό αίμα. Οι κατακτητές έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο και προχώρησαν σε αντίποινα για κάθε πράξη αντιστασης με εκτελέσεις και πυρπολήσεις.
''Η Αταλάντη δεν ξέφυγε από τη μανία των κατακτητών και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα της εθνικής αντίστασης.''Κρατάμε ψηλά στη μνήμη μας τη θυσία των αγωνιστών της απελευθέρωσης της πατρίδας μας", ανέφερε ο Δήμαρχος . 
Το πρωί της 29ης Μαΐου του 1943 στην πόλη έφτασαν Ιταλοί από τη Λιβαδειά. Πριν λίγες ημέρες, στις 23 Μαρτίου 1943 είχαν εγκαταλείψει την πόλη.
Κύκλωσαν την πόλη και στόχος τους ήταν να προχωρήσουν σε ενέργειες καταστολής και εκδίκησης για την αυξανόμενη δράση των αντιστασιακών στην περιοχή. Το ιταλικό τάγμα πυρπόλησε σπίτια και πυροβολούσε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Οι πρώτοι νεκροί ήταν ο Ταξιάρχης Αγραδάς, ετών 27, και ο Νικόλαος Χυμευτός, ετών 34.
Έπειτα συνέλαβαν άλλους οκτώ νέους της Αταλάντης. Οι πιο πολλοί ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ.
Τα ονόματα των συλληφθέντων:
Θεόδωρος Ζεκεντές, ετών 18,
Σωτήρης Κατσαρός, ετών 19
Σπύρος Κοτσικόνας, ετών 22,
Γιώργος Μανωλάκης, ετών 30,
Δημήτρης Χασιώτης, ετών 33,
Ηλίας Γιαννούκος, ετών 37,
Βασίλης Λαπατσώρας, ετών 50,
Θανάσης Τετριμέλης.
Με ψεύτικες διαβεβαιώσεις προς τον τότε πρόεδρο της Αταλάντης Ηλία Καρδάρα, ο Ιταλός συνταγματάρχης και ο πρώην φρούραρχος Αταλάντης υπολοχαγός Λιμπρίνο, είπαν ότι οι συλληφθέντες θα ανακριθούν, αλλά κατά τη μεταφορά τους προς τη Λιβαδειά, στο δρόμο και λίγο έξω από την Αταλάντη, στη θέση “Περιβολάκια”, το καμιόνι σταμάτησε και τους κατέβασαν, όπου έγινε και η εκτέλεση. Μόνο ένας τους ο Θανάσης Τετριμέλης, γλίτωσε, καθώς τα βλήματα που τον έριξαν κάτω, τον πήραν στη μέση και στην πλάτη.
 
Φωτογραφίες

   

Απόψεις

Αθλητικά

Ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον (Mercedes) θα εκκινήσει πρώτος στο αυστριακό γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα, αφού στα σημερινά δοκιμαστικά που έγιναν υπό βροχή στην πίστα του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων