Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ημερίδα στη Λαμία : ''Δώρο Ζωής για χιλιάδες ανθρώπους οι μεταμοσχεύσεις ''

«Η μεταμόσχευση οργάνων δεν είναι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα  στην ιστορία της Ιατρικής αλλά κυρίως είναι  ένα δώρο ζωής  για χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο ». Αυτό ηταν το μήνυμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Λαμία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου .  Την Ημερίδα διοργάνωσαν  ο Δήμος Λαμιέων  , το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Europe Direct .

Οπως αναφέρθηκε απο τους  εκλεκτούς  ομιλητές της ημερίδας οι  μεταμοσχεύσεις αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ιατρικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα, με τους ειδικούς χειρουργούς να καταβάλλουν συνεχώς προσπάθεια να διευρύνουν το πεδίο τους και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των τεχνικών τους.

Οι επιστήμονες τόνισαν στο  κοντινό  μέλλον η νεφρική ανεπάρκεια, οι παθήσεις των βαλβίδων ή η ηπατοπάθεια δεν θα αποτελούν πια σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή ιατρικά περιστατικά, καθώς αντί για προσπάθεια θεραπείας της ασθένειας, τα «ελαττωματικά» όργανα απλά θα αντικαθίστανται από νέα, χωρίς απαραίτητα να απαιτείται η εύρεση κατάλληλου δότη.

Η ημερίδα με τις εισηγήσεις γιατρών και προέδρων Σωματείων και Συλλόγων Μεταμοσχευμένων ηρθε να καλύψει ενα σημεντικό κενό ενημέρωσης που υπάρχει καθώς ολες οι ερευνες δείχνουν πως η  Ελλάδα είναι ουραγός στις εξελίξεις στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων και της ερευνητικής ιατρικής. 

Όσον αφορά στα ποσοστά των μεταμοσχεύσεων, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας αξιοσημείωτα χαμηλά ποσοστά στη δωρεά οργάνων, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Σε σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου καταγράφεται ότι το 43% των Ελλήνων θα επιθυμούσε να δωρίσει τα όργανά του, ωστόσο η βασική αιτία της μη συγκατάθεσης για δωρεά οργάνων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα, εντοπίζεται περισσότερο στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο «σύστημα» μεταμοσχεύσεων, υγείας και κοινωνικής και διοικητικής οργάνωσης γενικότερα.

Συγκρινόμενη, η Ελλάδα εμφανίζει μόλις 3 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, όταν π.χ. στην Πορτογαλία ή την Κροατία είναι 30 δότες αντίστοιχα και στην Ισπανία -που θεωρείται ότι εφάρμοσε πολύ επιτυχημένη μεταμοσχευτική πολιτική- 33 δότες.

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού είναι 7-8 χρόνια, ενώ π.χ. στην Ισπανία είναι 6 μήνες από την έναρξη της αιμοκάθαρσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του πρώτου και το κόστος που επωμίζεται το Κράτος από τις πολυετείς αιμοκαθάρσεις.

Σημειωτέα δε η εξαιρετική πρόοδος που κατέγραψαν τα νεότερα κράτη-μέλη στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όπως η Εσθονία (25,4 δότες ανά εκατ. πληθυσμού το 2009), η Σλοβενία, η Κροατία ή η Σλοβακία με 3 ή και 4 φορές μεγαλύτερη αξιοποίηση μοσχευμάτων από την Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που πριν λίγα χρόνια οι μεταμοσχεύσεις στις χώρες αυτές υστερούσαν σε σχέση με την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες . Στο παρελθόν , το παρόν και το μέλλον της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο παθολόγος -εντατικολόγος ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας Χρήστος Γεωργιάδης και η Νοσηλεύτρια της ΜΕΘ Ευαγγελία Χαλτούπη . Το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων ανέλυσε η δικηγόρος Κωνσταντίνα Γώγουλου  , ενω ο πρωτοπρεσβύτερος της Μητρόπολης Φθιώτιδας Νεόφυτος Ραφαηλίδης αναφέρθηκε στο ρόλο της εκκλησίας στη δωρεά οργάνων .  

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Δημήτρης Μαγγίνας και η πρόεδρος του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Χριστίνα Θεοδωρίδου , καταθέτοντας  τη δική τους  βιωματική εμπειρία αλλά και την κραυγή απόγνωσης όλων των μεταμοσχευθέντων που δέχτηκαν το δώρο ζωής της μεταμόσχευσης ,   αλλά και όλων όσων περιμένουν αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής.
Όπως γράφει και η διεθνής βιβλιογραφία ο μεταμοσχευμένος ασθενής είναι δια βίου ασθενής. Ο μεταμοσχευμένος πρέπει να υποβάλλεται συχνά σε εξετάσεις να λαμβάνει τα φάρμακά του καθημερινά σε συγκεκριμένες ώρες να παρακολουθείται σε τακτά διαστήματα και να προλαμβάνονται οι τυχόν επιπλοκές ή οι παρενέργειες της ανοσοκατασταλτικής θεραπείας.

 
Σήμερα ο μεταμοσχευμένος βρίσκεται αντιμέτωπος με  ένα κράτος ανάλγητο που τον εκδικείται γιατί αρρώστησε. 
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Θανάσης Μιχελής και Γιάννης Σαρακιώτης , ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης , ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Παναγιώτης Ζυγούρης και αλλοι εκπρόσωποι φορέων . 
Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...