Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Καμίνι» από σήμερα όλη η Ελλάδα

«Πρεμιέρα» καύσωνα από σήμερα Πέμπτη σε ολόκληρη την Ελλάδα με θερμοκρασία που αγγίζει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο Παρασκευή ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» με 42 έως 43 βαθμούς, όπως και μεθαύριο Σάββατο, πρώτη μέρα του Ιουλίου.
   Την κατάσταση με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν και τα σκουπίδια που παραμένουν συσσωρευμένα σε πολλούς δήμους και τα οποία αποτελούν εστίες μικροβίων, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια Υγεία με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιόδρα, που μίλησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ανησυχητικό κοκτέιλ των απορριμμάτων, κάτω από τον ήλιο σε ημέρες καύσωνα. 
   

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού
 

 Η επιδρομή του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού αναμένεται να τελειώσει τη Δευτέρα, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα φράσει στους 33 με 36 βαθμούς», όπως δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος ο οποίος συστήνει «υπομονή, αλλά και προσοχή στα άτομα με προβλήματα υγείας και σε αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
   Αρκετοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να δραπετεύσουν στις κοντινές παραλίες της Αττικής για να απολαύσουν τη δροσιά της θάλασσας.
   Από νωρίς το πρωί παρέες ενθουσιασμένων νεαρών αγοριών και κοριτσιών συνωστίζονται στο σταθμό του Ελληνικού περιμένοντας με χαμόγελα και πειράγματα το αστικό λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στον προορισμό τους. 
   «Όσο ζέστη κι αν έχει προτιμάμε με τις φίλες μου να στριμωχτούμε στο λεωφορείο για να μπορέσουμε να πάμε σε μια παραλία, έστω και αν είναι εδώ κοντά», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η 18χρονη Ματίνα Παπαδάκη, ενώ η φίλη της Γεωργία Παπανικολάου συμπληρώνει ότι «αντέχουμε, απλά χρειάζεται υπομονή. Πρέπει να έχεις καλή διάθεση όταν ξεκινάς για την θάλασσα. Εμείς κάθε μέρα θα ερχόμαστε, θα περιμένουμε το λεωφορείο χωρίς να παραπονιόμαστε. Νιώθουμε και τυχερές που έστω κι έτσι μπορούμε να δροσιζόμαστε».
   Λιγότερο ευδιάθετοι και υπομονετικοί δηλώνουν όσοι αναγκάζονται να βγούνε από τα σπίτια τους και να κυκλοφορήσουν για διάφορες δουλειές στην πόλη ή για να πάνε στην δουλειά τους. «Ακόμη δεν μπήκε ο Ιούλιος κι άρχισαν οι καύσωνες. Ποιος ξέρει τι μας περιμένει το υπόλοιπο του καλοκαιριού» τονίζει η 45χρονη Δήμητρα Χατζή, ενώ ο 65χρονος Γιώργος Πετρόπουλος υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση είναι αφόρητη ειδικά για ανθρώπους της ηλικίας μου. Μόλις τελειώσω την δουλειά που έχω, θα γυρίσω αμέσως στο σπίτι μου».
   

Το μίγμα καύσωνα με σκουπίδια στους δρόμους επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία
 

 Οι συνθήκες καύσωνα γίνονται δυσκολότερες εξαιτίας των σκουπιδιών που παραμένουν συσσωρευμένα σε δρόμους και πεζοδρόμια, με τον επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ και αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιόδρα, να αναφέρεται στο ανησυχητικό κοκτέιλ των απορριμμάτων, που δημιουργείται κάτω από τον ήλιο σε ημέρες καύσωνα.
   Όπως επισημαίνει «το πρόβλημα είναι κυρίως τα νωπά απορρίμματα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό των μολυσματικών μικροοργανισμών που αναπτύσσονται άμεσα σε αυτά και οδηγούν σε σήψη».
   Η συμβουλή των επιστημόνων είναι να διαχωρίζονται τα πλαστικά, τα χαρτιά και ότι δεν έχει υπολείμματα τροφών (όπως οι πλυμένες κονσέρβες) από τα νωπά τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύονται ξεχωριστά. Αυτό αφορά υπολείμματα κρέατος ψαριού λαχανικών και όλων των τροφών γενικότερα, είτε έχουν μαγειρευτεί είτε όχι.
   «Τα νωπά απορρίμματα θα πρέπει να διαχωρίζονται στο σπίτι και να τοποθετούνται σε σκληρές ανθεκτικές πλαστικές σακούλες σφιχτά δεμένες, οι οποίες δεν θα πρέπει να εκτίθενται στο ηλιακό φως. Καλό θα ήταν, παρότι δύσκολα εφαρμόσιμο, να διατηρούνται τα απορρίμματα αυτά όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται σε σκιερούς εξωτερικούς χώρους στο σπίτι και στη συνέχεια να μεταφέρονται στα σημεία αποκομιδής» τονίζει ο κ. Τσιόδρας που εξηγεί πως η καλύτερη λύση, καλύτερη και από τον ψεκασμό των σκουπιδιών, είναι προφανώς η αποκομιδή τους.
   Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στους σωρούς των σκουπιδιών δεν μεταδίδονται στον άνθρωπό μέσω της εισπνοής, αλλά μπορούν εύκολα να μεταδοθούν σε έντομα και ζώα.
   Ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα κατοικίδια ζώα μας, καθώς δεν πρέπει να τα αφήνουμε να πλησιάζουν τα σκουπίδια. Κι αυτό γιατί, τα κατοικίδια, αλλά κυρίως τα αδέσποτα ζώα και τα ποντίκια, μπορούν να μολυνθούν από τα μικρόβια που έχουν αναπτυχθεί στα απορρίμματα και δυνητικά να μεταδώσουν (με το δάγκωμα) μολυσματικές ασθένειες στον άνθρωπο».
   Τέλος, οι επιστήμονες τονίζουν ότι σε επίπεδο προσωπικής υγιεινής θα πρέπει να εφαρμόζεται με ευλαβική συνέπεια το πλύσιμο των χεριών, καθώς αποτελεί την κύρια και πρώτη γραμμή άμυνας για να μην περάσουν μολυσματικοί μικροοργανισμοί στο ανθρώπινο σώμα.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness