Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΧΥΤΑ ΛΑΜΙΑΣ;

• Χάθηκαν οριστικά τα 110 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν ούτε τα 6,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για το νέο κύτταρο  - Μονόδρομος πλέον τα ΣΔΙΤ - Τελεσίγραφο Γραφάκου στους Δημάρχους να έχουν λύσει το θέμα μέχρι τέλος Μαΐου - Τρέχουν για να βρουν επενδυτή οι Δήμαρχοι Λαμιέων, Καμένων Βούρλων, Μακρακώμης, Στυλίδας και Καρπενησίου

 


Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής

Με λουκέτο απειλείται ο ΧΥΤΑ Λαμίας καθώς είναι κορεσμένος και την ίδια ώρα είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για το νέο κύτταρο καθώς δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των 6,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου, η λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι σε οριακό σημείο και αν δεν βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει ο διαγωνισμός ο ΧΥΤΑ θα σταματήσει να δέχεται τα σκουπίδια από τους Δήμους Στυλίδας, Μακρακώμης, Καμένων Βούρλων και Καρπενησίου. 

Η χρηματοδότηση του έργου ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με την μεταφορά του στο νέο πρόγραμμα, το ΕΠΑ, είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση το έργο να έχει ήδη δημοπρατηθεί κάτι που δεν έχει συμβεί.




Το παράδοξο είναι ότι όταν ο Δήμος Λαμιέων έκανε την προγραμματική σύμβαση με τον ΦοΔΣΑ είχε εκπνεύσει ήδη η προθεσμία ένταξης του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, σε ερώτηση του Δημάρχου Καμένων Βούρλων, Ηλία Κυρμανίδη, για το αν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια, απέκλεισε κατηγορηματικά αυτή την προοπτική, ανοίγοντας με τη δήλωσή του αυτή διάπλατα το δρόμο για τα ΣΔΙΤ ή για την εξεύρεση κάποιου ιδιώτη επενδυτή.

Παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σε πανελλαδικό επίπεδο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος τόνισε ότι τα μοναδικά εργα που είναι σε εκκρεμότητα είναι αυτά της Λαμίας και της Χαλκίδας και δύο έργα της νησιωτικής Ελλάδας που θα γίνουν με ΣΔΙΤ. 





Το μήνυμα που έστειλε στη συνάντηση με τους Δημάρχους στη Θήβα, ο κ. Γραφάκος, είναι «ξεχάστε την δημόσια χρηματοδότηση των έργων, γιατί δεν υπάρχουν τα περιθώρια.

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να θεωρείται ειλημμένες».

Όπως είπε ο κ. Γραφάκος, ετοιμάζεται και νομοθετική διάταξη που θα υποχρεώνει τους Δήμους να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους σε περίπτωση που υπάρχει επιβάρυνση του περιβάλλοντος και εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Ο γενικός γραμματέας έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία για να λυθεί το θέμα το καλοκαίρι του 2024. Το αργότερο μέχρι τον Μάιο θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, ανέφερε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.





Όπως είπε ο κ. Γραφάκος, στο κομμάτι των υποδομών η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ μεγάλη δουλειά για την χώρα, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει και η συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και των βιοαποβλήτων.

Όσον αφορά τις υποδομές, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γραφάκος, σε κατασκευή βρίσκονται 18 Μονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων σε όλη τη χώρα, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται ήδη 12 νέες. Αύριο υπογράφεται η Μονάδα στον Βόλο, ενώ έρχονται Μονάδες για τη Λάρισα, τη Λέρο, την Τήνο, την Άνδρο, καθώς επίσης και τα ΣΔΙΤ σε Ρόδο, Σαντορίνη, τα δύο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Φέτος η κυβέρνηση προχωράει σε δημοπράτηση στο Β. Αιγαίο, και απομένει η Στερεά Ελλάδα. Στο τέλος του 2024 θα έχει δρομολογηθεί το σύνολο των Μονάδων Αξιοποίησης Αποβλήτων έτσι ώστε να έχουμε πετύχει τους στόχους μας για την κυκλική οικονομία μέχρι το 2030.

«Γίνονται σταθερά βήματα έτσι ώστε η Ελλάδα να μπει στην εποχή της κυκλικής οικονομίας». Αυτό δήλωσε ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε ότι θα θεσμοθετηθεί η είσοδος των νέων ρευμάτων όπως συσκευασίες φυτοφαρμάκων, στρώματα κλπ.





Οριστικές αποφάσεις για τη Μονάδα Διαχείρισης στη Στερεά αναμένεται να ληφθούν στη συνάντηση που θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι Δήμαρχοι με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος απέκλεισε τη δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης των δύο μονάδων σε Λαμία και Χαλκίδα, παρά το ότι υπήρξε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα έργα αυτά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και η χρηματοδότηση ήταν εξασφαλισμένη και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΦοΔΣΑ, Χαράλαμπο Τσοκανή, «οι μοναδικές προτάσεις για εργα που έχουν υποβληθεί σε όλη την Ελλάδα για χρηματοδότηση και πληρούν την προϋπόθεση του μπλε κάδου είναι οι προτάσεις του ΦοΔΣΑ για τα έργα ΜΕΑ - ΧΥΤΥ Λαμίας και Χαλκίδας.  Έτσι, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι η μοναδική Περιφέρεια που δεν πήρε δημόσια χρηματοδότηση για τα δύο σημαντικά έργα που θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα, χάνοντας ουσιαστικά κονδύλια 110 εκατομμυρίων ευρώ.

«Προεκλογικά είχαμε την δέσμευση ότι θα χρηματοδοτηθούν τα έργα των ΜΕΑ Χαλκίδας και Λαμίας αλλά αυτό δεν έγινε αφού η υπόσχεση δεν τηρήθηκε» τόνισε η Δήμαρχος Χαλκίδας Ελένη Βάκα ζητώντας από τον γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εξηγήσει ποιοί είναι οι λόγοι που δεν επιτρέπουν τα δύο αυτά έργα να τύχουν κρατικής χρηματοδότησης. 

Είναι αδιανόητο να συζητάμε για διαχείριση απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα χωρίς να γίνουν τα δύο αυτά έργα, σημείωσε η κ. Βάκα.

«Το πρόβλημα της Στερεάς», είπε η κ. Βάκα, «πρέπει να τεθεί πρώτο στην ατζέντα της κυβέρνησης και να βρεθεί λύση οριστική για να σταματήσει αυτό το χάλι που κυριαρχεί σήμερα και να προχωρήσουμε σε εναν ρεαλιστικό σχεδιασμό».

Ένταση προκλήθηκε στη συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Διστόμου - Αράχωβας Γιάννη Σταθά και του Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου, για το θέμα του τοπικού ΦοΔΣΑ Βοιωτίας. 




Ο κ. Γραφάκος ζήτησε από τον Δήμαρχο να ενσωματωθεί ο φορέας στο ΦοΔΣΑ Στερεάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Γραμματέα, λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια συζητούσε μαζί τους, κάνοντας αποδεκτό το φορέα και σήμερα τους ζητά να μεταφερθούν στο ΦοΔΣΑ, ενώ γνωρίζει ότι το θέμα εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Πονοκέφαλος για το ΦοΔΣΑ ο ΧΥΤΑ Δομοκού


“Καυτή πατάτα” για το ΦοΔΣΑ Στερεάς ο ΧΥΤΑ Δομοκού και η παραχώρησή του στον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων. 

Είναι ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει αρκετές φορές φορές το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθει η φόρμουλα με βάση την οποία ο ΧΥΤΑ Δομοκού, ως πειουσιακό στοιχείο του ΦοΔΣΑ, θα παραχωρηθεί στο φορέα.

Το θέμα τέθηκε εκ νέου την Παρασκευή (26/4) στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα, που συνεδρίασε στη Θήβα, παρουσία και του Δημάρχου Δομοκού Χαράλαμπου Λιόλιου.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δομοκού πρότεινε ο ΧΥΤΑ να παραμείνει στο Δήμο Δομοκού καθώς, όπως ανέφερε, λειτουργεί κανονικά με όλες τις προδιαγραφές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να έχει εγκρίνει όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την σύμβαση που έχει υπογραφεί. 




Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι - μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ, τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης του νομικού συμβούλου του Φορέα και ζήτησαν να παραχωρηθεί ο ΧΥΤΑ από το Δήμο Δομοκού, καθώς υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο, όσο διάστημα το θέμα της παραχώρησης του ΧΥΤΑ Δομοκού παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το ΔΣ του ΦοΔΣΑ, αναζητώντας τη χρυσή τομή για να βρεθεί μια συναινετική λύση, χωρίς το θέμα αυτό να γίνει αντικείμενο αντιπαλότητας μεταξύ των αυτοδιοικητικών, αποφάσισε να στείλει εξώδικο στο Δημοτικό Συμβούλιο Δομοκού, δίνοντας παράλληλα το χρόνο στη δημοτική αρχή του Δήμου Δομοκού για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαμίας και πρόεδρο του ΦοΔΣΑ, Πανουργιά Παπαϊωάννου, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα που υφίσταται γιατί αν δεχτούμε να μη παραχωρηθεί στο ΦοΔΣΑ ο ΧΥΤΑ Δομοκού, έτσι ακυρώνουμε την υπαρξη του Φορέα. 




Τη θέση αυτή εξέφρασε και ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Ηλίας Κυρμανίδης σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να μεταθέτουμε συνεχώς στο μέλλον τη λύση ενός προβλήματος που έπρεπε να το είχαμε λύσει ήδη.

Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το νόμο, δήλωσε ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές, ωστόσο πρότεινε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο Δήμαρχο Δομοκού, για να προετοιμάσει την παραχώρηση του ΧΥΤΑ, γιατί δεν είναι δυνατόν να πάμε με τον αστυνομικό στο Δομοκό και να ζητήσουμε να μας παραδώσουν τα κλειδιά του ΧΥΤΑ.

 

 

    

 

randomness